Pályakezdők nehézségei – az életút megalapozása Téma: Karrier

A pályakezdés az életút sikerességét nagymértékben befolyásoló tényező. Az iskolarendszer elhagyásával szinte egyidejűleg kell megtenni az első lépéseket a társadalom felé. Ez nem is olyan egyszerű feladat.

Kezdetek

A csak alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező fiatalok több szempontból is hátránnyal indulnak. Munkába állásukat egyrészt fiatal életkoruk nehezíti, másrészt a szakképzettség hiánya. A szakmai képzettséggel rendelkező pályakezdők közül is sokan korai életszakaszban kényszerülnek a szakma megválasztására. A fiatalok személyisége azonban sokat alakul, változik 14-20 éves kor között, ezért természetesnek tekinthető az a jelenség, hogy sokan megbánják a választásuk, más lesz az érdeklődésük.

Nehézségek

Az ő munkaerőpiaci esélyeiket az újrakezdés jellemzi, de itt nagyon fontos, hogy mindez megfontoltan és kellő informáltsággal, körültekintően történjen. A mai pályakezdőknek tehát fel kell készülni arra, hogy akár hosszú hónapokig sem találnak a végzettségüknek megfelelő állást. A fiatalok, ezen belül a diplomások elhelyezkedését a gazdasági folyamatokon túl alapvetően két tényező nehezíti: a nyugdíjkorhatár növelésével kevesebb álláshely üresedik meg, illetve folyamatosan nő a diplomát szerzők száma. A friss diplomások majd mindegyike közel ugyanazzal a háttérrel érkezik a munka világába: egy diploma, némi nyelvtudás, kevés szakmai tapasztalat. Nagyon nehéz kitűnni a többiek közül és megcsípni egy állást.

Mennyi idő?

Még a legnagyobb eséllyel induló, diplomával rendelkezők is gyakran fél évig vadásznak aktívan az állásajánlatokra, a kevésbé keresett diplomával rendelkezők esetében ez akár 1 évig is elhúzódhat. A frissdiplomások többsége azonban csak rövid ideig marad munkanélküli regisztrációban, ami arra utal, hogy a diplomások előbb-utóbb el tudnak helyezkedni. Az egyetemi végzettséggel rendelkezők döntő többsége azonban be sem jelentkezik a munkaügyi szervekhez, hiszen nem onnan várják a megoldást, illetve a munkanélküliség különösen rossz ajánlólevél a munkaerő-piacon.

Megoldás

Tovább nehezíti a pályakezdők amúgy sem egyszerű helyzetét az a tény, hogy manapság a cégek sem őket keresik, hanem a fiatal, de már tapasztalattal rendelkezőket, akik már valahol bizonyítottak. Ismertek a képességeik, a szükséges (át)képzésük rövidebb ideig tart és költséghatékonyabb. Erre a helyzetre megoldásként a szakmai gyakorlatok jelentősége hangsúlyozandó, melynek keretében a hallgatók betekintést nyerhetnek egy szervezet életébe és szembesülhetnek azzal, hogy milyen tudás, ismeret szükséges az érvényesüléshez, illetve nem mellékesen szakmai tapasztalatot is szerezhetnek.