Sajnálom, hogy elmentek Téma: Karrier

Szavaimat ezúttal sem szponzorálja egy politikai párt sem, őszintén írom le azt, ami bánt. Osztálytársam, kollégám, barátom és unokatestvérem is költözött már el az országból, arra is fel vagyok készülve, hogy rövid időn belül a legjobb barátaim és a testvéreim kezdik el külföldön böngészni az álláshirdetéseket. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem érint érzékenyen a kivándorlás kérdése.

Kedves Kivándorlók!

Sajnálom, hogy elmentek, persze nem hibáztatlak titeket érte. Megértem az indokaitokat, egytől egyig az összeset.

Elmentek, mert a fizetésetek jó esetben pont hogy fedezi az albérlet árát. Elmentek, mert a kórházban rátok omlik a vakolat. Elmentek, mert kényszerből matektanárok tanítják az angolt. Elmentek, mert nem akarjátok, hogy a gyerekeiteknek egy elméletalapú oktatási rendszerben kelljen tanulniuk. Elmentek, mert egyetemek és szakok szűnnek meg. Elmentek, mert a nőket hátrány éri a munkaerőpiacon. Elmentek, mert külföldön dupla, tripla ennyi a kezdő fizetés. Elmentek, mert itt bizonytalan a jövőtök. Elmentek, mert máshol pozitívabbak az emberek. Elmentek, mert mindenhol gyűlöletkeltő plakátok köszönnek vissza. Elmentek, mert kiszámíthatatlan a kormányzás és/vagy mert bohóckodik az ellenzék.

Amikor külföldön járok, belétek botlom, ti mesélni kezdtek, én pedig elszomorodom.

Elszomorodom, mert akcentussal beszélitek az anyanyelveteket. Elszomorodom, mert vannak szavak, amik már eszetekbe sem jutnak magyarul. Elszomorodom, mert amikor hazajöttök, nem érzitek magatokat itthon. Elszomorodom, mert már úgy érzitek, csak látogatóba jöttök. Elszomorodom, mert úgy érzitek, nincs is igazi hazátok. Elszomorodom, mert valójában ti sem vagytok boldogok a családotok és a barátaitok nélkül. Elszomorodom, mert fantasztikus emberek vagytok, akikkel talán már soha többé nem találkozom újra. Elszomorodom, mert tehetséges fiatalok vagytok, akikkel örömmel dolgoznék azon, hogy jobb hellyé váljon Magyarország, de tudom, hogy ti erről már lemondtatok. Elszomorodom, mert nélkületek Magyarország csak kevesebb és szegényebb lett. Elszomorodom, mert a kint rátok ragadt derűs mentalitásra itthon is szükség lenne. Elszomorodom, mert eszetek ágában sincs hazajönni. Elszomorodom, mert tudom, hogy az útjaink nem keresztezik majd egymást.

Bánom, hogy elmentek, de hibáztatni nem tudlak titeket érte. Nem törnék pálcát a fejetek felett amiatt, hogy hol és hogyan tervezitek a jövőtöket, mégis sajnálom, hogy szétszóródunk. Talán túl szentimentális vagyok, de megérint, ha rólatok, külföldre költözött magyarokról hallok, ha veletek, kivándorló fiatalokkal találkozom. Hiányoztok, mert jó emberek vagytok. Hiányoztok, mert veletek könnyebb lenne építeni a jövőt. Hiányoztok, mert rátok is szükség lenne idehaza.

Tényleg sajnálom, hogy elmentek.

Lassan kiürül az ország, és nem tudom, maradtunk-e még benne elegen ahhoz, hogy megakadályozzuk.