Tanulj a világ legjobb egyetemein ingyen! – Lista 25 online oktatási oldalról Téma: Karrier

Nem kell ahhoz iskola, hogy fejleszd magad, elég az otthoni kanapéd is! A Lifehack összegyűjtötte azt a 25 oldalt, amellyel teljesen ingyen, egyéni ütemben fejlesztheted önmagadat: nyelvtanulási segédanyagok, ismeretterjesztő műsorok, programozást oktató oldalak és online egyetemi kurzusok gyűjtőhelyét mutatjuk most meg. Hogy kiktől? A legjobbaktól. A Stanford, Harvard, MIT, Oxford és a Yale is támogatja saját, ingyenes kurzusaival az otthoni önképzést.

 1. Coursera

Coursera az egyik legnépszerűbb oktatóoldal, több mint 1800 kurzushoz férhetünk hozzá a világ legjobb egyetemeitől – ráadásul teljesen ingyen. A természettudományoktól kezdve a bölcsészettudományokon át a gazdasági területekig minden fellelhető. A coursera.org egyébként nemcsak videókat nyújt, de vitatereknek is otthont ad. Egy kurzus általában 4–6 hétig tart, a végén pedig vizsgázni is van lehetőségünk önellenőrzés gyanánt.

 1. Khan Academy

A Khan Academyt 2008-ban hozták létre azzal a céllal, hogy online eszközök segítségével világszínvonalú oktatást biztosítsanak a világ minden területén a tanulni vágyóknak. Matematikát, művészettörténetet, természettudományokat és történelmet is hallgathattok; tanulási folyamatotokat pedig statisztikák segítségével követhetitek nyomon.

 1. Open Culture Online Courses

Az Open Culture nem más, mint az interneten fellelhető, több ezer ingyenes, online egyetemi kurzus gyűjtőhelye, hogy tényleg csak egy kattintás legyen megtalálni a számunkra legmegfelelőbb képzést. Megtalálható rajta a Yale, MIT, Stanford, Harvard és az Oxford oktatóanyaga is.

 1. Udemy

Az Udemy olyasmi, mint a Coursera-ra: ingyenes és fizetős tartalmak is fellelhetők az oldalon. Ha elég affinitást érzünk magunkban az oktatáshoz, akár mi magunk is az udemy.com tanárai lehetünk a saját online kurzusunk elindításával.

 1. Academic Earth

Az alapító, Richard Ludlow a Yale-en végzett, aki maga nagyon örült volna egy olyan platformnak, ahol a világszínvonalú oktatás mindenki számára elérhető, és ahol külső nyomás nélkül, egyéni ütemben, saját érdeklődésnek megfelelően jön létre az önképzés. Az MIT-nak több mint 200 kurzusa, a Stanford Egyetemnek 160 előadássorozata is megtalálható itt. Diplomát ugyan nem kapunk, de nem is a papír a lényeg, ugye?

 1. edX

Az MIT és a Harvard kezdeményezéséből született meg az edX 2012-ben, melynek célja, hogy virtuális térben támogassa a diákok fejlődését. Azóta már több mint 70 egyetem csatlakozott a programhoz, online kurzusaik a gazdasági/IT ismeretektől a humán- és biotudományokon át a nyelvtanulásig szabadon hallgathatók.

 1. Alison

Az Alison oldalon leginkább menedzsment, gazdasági, számítástechnikai és egészségügyi képzések közül válogathatunk ingyenesen.

 1. iTunesU Free Courses

Az iTunes U-t Apple-termékekről érhetitek el, és az iTuneshoz hasonlóan kereshettek oktatási anyagokat témák szerint.

 1. Stanford Online

Egy helyen a Stanford összes online anyaga!

 1. Harvard Extension

Ugyanaz, mint a Stanford Online, csak nyilván a Harvard tananyagaival.

 1. Open Yale Courses

A Yale saját képzéseinek virtuális tárhelye, sőt, egyetemi előadásaikról készült videófelvételeket is megnézhetünk.

 1. UC Berkeley Class Central

Ha az informatika a fő érdeklődési kör, akkor ezt az oldalt is érdemes csekkolni.

 1. MIT OpenCourseWare

A Massachusettsi Műszaki Egyetem online kurzusai között üzleti, gazdasági, szépművészeti, műszaki, természettudományi, társadalomtudományi területek témaköréhez készítettek interaktív tanagyagokat, hang-és videóanyagokat, online könyveket.

 1. Carnegie Mellon Open Learning Initiative

Hasonló a Stanford, Harvard és a Yale privát online oktatási platformjához, csak itt a Carnegie Mellon Egyetem online anyagai találhatók meg.

 1. Codecademy

A codecademy.com a leendő programozók mennyországa, hiszen ez az oldal csak a programozással foglalkozik. Nem csak az elméleti tudást szívhatjuk magunkba, gyakorlatra is szert tehetünk: egy valós idejű gyakorlóablak segítségével rögtön kipróbálhatjuk az aktuális tananyagot.

 1. Code

A Code egy másik olyan oldal, amely a programozásra szakosodott.

 1. University of London Podcasts

Tizennégy egyetem online oktatási anyagából válogathatunk, a University of London mellett a UCL, a Birkbeck és a Goldsmith előadásaiból is például.

 1. University of Oxford Podcasts

Vendégprofesszorok előadásait és nyilvános előadássorozatok podcastját is meghallgathatjuk itt.

 1. BBC Podcasts

A BBC Podcasts a sport, pénzügy vagy éppen a nanotechnológia témájával jelentkezik hetente. Az angol nyelv gyakorlásához tökéletes!

 1. TED-Ed

A TED oktatási oldala tudományos témákat boncolgatnak laikusok számára is élvezhető módon. A tízperces videókból például megtudhatjuk, hogyan működnek az optikai csalódások, vagy hogy hogyan keletkeznek a tornádók.

 1. LessonPaths

A LessonPaths nem a saját anyagait mutatja be, hanem lehetővé teszi, hogy a felhasználók saját gyűjteményeket hozzanak létre más oldalak online kurzusaiból.

 1. Memrise

A Memrise az idegen nyelvek oktatására specializálódott, több száz kurzus közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet.

 1. National Geographic Kids

A National Geographic gyerekek számára létrehozott oktatási platformján nemcsak gyerekbarát online anyagokat, hanem ismeretterjesztő videókat is megnézhetünk.

 1. Fun Brain

A Fun Brain az oktató jellegű játékos feladatokra helyezte a hangsúlyt, leginkább matekhoz és olvasáshoz kapcsolódó feladatokat találhatunk.

 1. Whyville

A Whyville bár a fiatalabb diákokat célozza be, angol gyakorlásra még így is tökéletes.