Választ kívánok adni a 6 kérdésre, amire elvileg huszonévesen még nincs válasz Téma: Karrier

A szerző a 20on.hu-n publikált 6 kérdés, amire huszonévesen még nincs válaszom című írásra reflektál írásában.

Nemrég olvastam egy cikket ezen az oldalon arról, hogy egy olvasónak hat megválaszolatlan kérdése van a mai világ folyásáról. Ezekre szeretnék most választ adni.

1.Érdemes egyáltalán politizálni?

A politikát valóban nehéz átlátni, ugyanis az nem fekete-fehér. Ezt az elvet a történelem számtalanszor bebizonyította. Ugyanakkor a mai politikát nehezen lehet objektíven szemlélni, ugyanis ebben a korban élünk. Érdemes szelektálni az álhíreket, vagy a szélsőségesebb híreket figyelmen kívül hagyni. Több nézőpont megvizsgálása szintén előnyünkre válhat.

2.Megoldódhatnak a lakhatási problémák?

Megoldódhatnak, ha az állam is segít benne. Az a leginkább elkeserítő a mai világban, hogy a huszonéves korosztályt leginkább egy munkás korosztálynak titulálnak sokan. Ez alatt azt értem, hogy rengeteget kell dolgoznia egy általában véve csekély fizetésért. Szerintem meg kellene fordítani. A fiatalságnak nem kizárólag a munkáról kellene szólnia, hanem a tapasztalatok szerzéséről, például sok utazás, külföldi koncertek, stb. Az albérletárak egyre magasabbak, főleg a minőségiek. Egy jól fizető állás fizetéséből ki lehet fizetni, viszont a havi megélhetéshez a szülők támogatására is szükség van. A pályakezdőknek kellene egy alapjuttatás, amely lehetővé tenné nekik egy fiatalos lakás vásárlását, mindezt a sok buktatóval járó hitelek nélkül.

3.Külföldön valóban jobb?

Erre a kérdésre nehéz konkrét választ adni, mivel minden nyugati ország különbözik egymástól. Azonban egy pont közösnek bizonyul bennük: a West-Ost közötti különbségtétel. A volt szocialista országokból érkezőket a műveltség ellenére hajlamosan lenézni. Németország helyzete szintén bonyolult, mivel tartományonként is eltérő az emberek hozzáállása. Volt szerencsém Erasmus ösztöndíjjal egy félévet Bambergben tölteni. Leginkább a szállásban mutatkozik meg a különbségtétel. A magyar kapja meg az apró, lelakott szobát, a francia meg a Sofitel színvonalút, mindezt ugyanabban az épületben. Kolit váltottam végül, amely makulátlanul tiszta és nagy volt. Azt nem szabad elfelejteni, hogy kinn sosem fognak egyenlőként tekinteni a külföldire. Turistaként talán igen, amikor egy négycsillagos hotelbe bejelentkezik vagy egy elegáns kávézóban költ. Az ICE első osztályán bezzeg lesik minden kívánságodat: ingyen csokit adnak, és megkérdezik, hogy mit szeretnél inni. Egyik ismerősöm gyerekei Nyugaton orvosok és Szentestén természetesen őket fogták be munkába. Mindezek alapján azt tudom javasolni, hogy mérlegeljétek, hogy valóban megéri-e kimenni Nyugatra fizetni egy méregdrága, de kevésbé színvonalas lakást és alárendelt személyként élni. Kinn más, rosszabb problémák is jelentkezhetnek.

4.Mikor lenne érdemes családot alapítani?

A válaszom, amikor te szeretnéd. Ne más döntse el! Nem a múlt században élünk, amikor tinédzserek alapítottak családot. Valakinek csak harminc évesen jön be az élet, és akkor tud családot alapítani. Itt kicsit magamról is beszéltem. Mellesleg, nem akkor érdemes családot alapítani, amikor már minden készen áll hozzá?

5.Sok kicsi valóban sokra megy?

Félig-meddig igaz. Ha kevesebb vízzel zuhanyozol vagy ha szelektíven gyűjtöd a hulladékot már sokat teszel. Véleményem szerint a klímasztrájk túlhypeolt, gondolok arra a svéd lányra. Nem a minőséget kell lejjebb vinni a környezet megmentése érdekében. Nem ráerőltetéssel, hanem a te irányelveid szerint lehet megmenteni a bolygónkat. Talán úgy lehetne leginkább visszaszorítani a fogyasztást, ha az elektronikus eszközök és ruhák végre tovább bírnák 1-2 évnél. Tévhit, hogy az elromlás mozgatja a gazdaságot. Ha valaki egyszer csalódik egy márkában, akkor már nem veszi többé azt. Ugyanez vonatkozik a ruhamárkákra.

6.Zoomer vs. Boomer generáció harca: valóban a mi generációnk a legelveszettebb?

Azért vagyunk elveszettek, mivel hagyjuk magunkat befolyásolni. Egyesek hagyják, hogy korlátlanul dirigáljanak nekik, hogy 12 órát dolgozzanak szabadság nélkül egy gyárban. Ezt nem szabad hagynunk. Nem szeretném, ha valaki nekem jönne, hogy márpedig pénz az kell. De nem ily módon. Igenis sokat tesz a mai fiatalság a jövőért. Ez a 20on.hu is például: megszólaltat minket.