Victoria titka, hogy fiatal nők önbizalmát tiporja porba? Téma: Psziché

Már 1977 óta hódít a fehérnemű piacon a híres amerikai márka, a Victoria’s Secret. Minden év novemberében megrendezik a világszínvonalú divatbemutatójukat, melyen felvonultatják a legújabb kollekciót. Idén zűrzavar ütötte fel a fejét a mennyországban, hiszen bojkottálni akarták a show-t. Vajon tényleg igaz, hogy a Victoria’s Secret angyalkái a fiatal nők önbizalmát lövik szíven a nyilaikkal?

Mozgalom a Victoria’s Secret ellen

A plus size modell, Robyn Lawley indította mozgalom egyértelműen kimondja, hogy a Victoria’s Secretnek azonnal be kellene szüntetnie a diszkriminációt, és kortól, rassztól, illetve testsúlytól függetlenül kellene kiválasztaniuk a modelljeiket. Szerinte egy olyan rangos divatmárkának, mint a Victoria’s Secret, az lenne a feladata, hogy a nők diverzitását képviselje és ünnepelje.

A Victoria’s Secret ellen azért indult mozgalom, mert sokan azzal vádolják őket, hogy súlyos önbecsülés pusztítást végeznek azokon a nőkön, akik nem tudják belepasszírozni magukat a 34-es ruhákba. A fehérnemű márka modelljei valóban egy méretet képviselnek, egytől-egyig mind nádszálvékonyak. Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon etikus és helyénvaló-e, hogy a világ legbefolyásosabb divatbemutatóján csupán egy ruhaméret reprezentálja magát?

A szépség angyalai valójában az önbizalom ördögei?

Kislányok, kamaszlányok és fiatal nők százezrei követik figyelemmel a Victoria’s Secret divatbemutatóit. Csillogó szemekkel nézik a meseszép modelleket, akiknek alakja már-már tényleg angyalian tökéletes. Ha engem kérdeztek, nem is a szemet gyönyörködtetéssel van a baj, a szépséget valóban érdemes ünnepelni. No de, hé! Tényleg mindenkinek ugyanaz lenne a szép? Tényleg csak az számít gyönyörűnek, amit a Victoria’s Secret bemutat?

Szegény kis- és kamaszlányok tudatába azt próbálja belesulykolni a VS, hogy csak a 34-es ruhaméret, a formás fenék, a kerek mell és a derékig érő dús hajkorona a szép, a kifutóra való. Hát nem lehetnek angyalok olyanokból, akiknek nincsen babaarcuk, akiknek akad némi fogni való a combjukon vagy akiknek nem makulátlan a bőrük? Talán nem is véletlen, hogy a pszichológusok ajtaja előtt kígyózó sorban állnak az önbizalom-hiányos nők, hiszen már egészen fiatal koruktól kezdve azt nyomta az arcukba a média, hogy ők nem elég szépek, nem elég tökéletesek. Okkal merül hát fel a kérdés: normális-e az, amit a Victoria’s Secret a nők önbizalmával művel?

Sokak szerint nem – köztük szerintem sem. És ne higgyétek, hogy megkeseredett, önbizalom-hiányos nőként írom most ezt a cikket, szerencsésnek mondhatom magamat, amiért az én önbecsülésemmel sosem akadt gond; nem hasonlítgattam magamat másokhoz, és végképp nem Adriana Limához vagy Miranda Kerrhez. Viszont a jövőbeli lányaimat nagyon is féltem attól, hogy a média által képviselt szépségideál majd ripityára töri az önbizalmukat, ha netalántán rövid combokkal, lapos fenékkel vagy kis mellekkel születnek. Hiába lesznek ők ennek ellenére is gyönyörűek, nem fogják elhinni magukról, mert az angyalok az égből pont az önbecsülésükre pottyannak majd, és agyonpréselik azt.

Mind angyalok vagyunk!

Márpedig nekem mindegy, hogy a lányom barna vagy szőke, karcsú vagy molett, magas vagy alacsony lesz-e, és azt szeretném, ha számára is mindegy lehetne. #WeAreAllAngles

Nektek mi a véleményetek?