Vissza a természetbe! – Az erdőfürdőzés Téma: Énidő

Az emberi törzsfejlődése évmilliókig más környezetben zajlott, mint amilyen körülmények között ma élünk. Belegondolva, ha ehhez a rettenetesen hosszú időtartamhoz mérem azt a kb. 150 évet, amióta az ember egyre inkább az urbánus környezetbe tagozódik, akkor nem csodálom, hogy mennyi mentális- és fizikális problémával küzdünk ma. Pláne, ha az elmúlt harminc évre gondolok. Az ilyen szintű információáradat és ingergazdag környezet alapvetően idegen az ember természetétől, ezért nem csoda, hogy nem is tudunk teljesen adaptálódni ezekhez a változásokhoz és időről-időre úgy érezzük, hogy ki kell szakadnunk ebből. Szerencsére Japánban ezt már az 1980-as években felismerték és egy megoldással is előálltak. Ez a shinrin-yoku, az erdőfürdőzés.

Megmerítkezni az erdőben

Az erdőfürdőzés valójában egy olyan wellness-tevékenység, amely során a természetbe kilátogató ember tudatosan igyekszik kapcsolódni a természethez. Vagyis nem egy sima sétáról vagy túráról van szó, hanem igazából egy meditációs tevékenységről, amikor a környezetünkből érkező ingerekre a leginkább próbálunk ráhangolódni és odafigyelni rájuk. A relaxáció során az a célunk, hogy bevonódjunk a természetbe, elmerüljünk az erdőben minket érő hatásokban és eltávolodjunk a városi környezettől és szokásoktól.

Nem kell túlbonyolítani

Henry David Thoreau 1854-ben megjelent művében, a Waldenben írja le tapasztalatait arról, amikor két évre kiköltözött a Walden-tó partjára és teljesen önellátóvá válik. Nos, nekünk nem kell idáig elmenni, de beszédes, hogy már 150 évvel ezelőtt is megjelent a természethez való visszatérésre az igény. Ma pedig hihetetlen nagy szükségünk van erre. A legjobb az erdőfürdőzésben, hogy bármilyen zöld környezetben művelhető. Egy közeli erdő a legkézenfekvőbb és legideálisabb, de egy park is elég jól megfelel. Sokkal inkább a mentalitáson múlik, hogy tudatosan feltöltődni induljunk. Lehetőleg ne vigyünk magunkkal telefont és állítsuk át a gondolatainkat arra, hogy a lehető legnagyobb odafordulással figyeljünk környezetünkre.

Mit mond a tudomány?

Senkit nem untatnék tanulmányok címének és eredményeinek végtelen felsorolásaival, ezért csupán kiemelek néhányat, ami jól prezentálja a shinrin-yoku jótékony hatásait. 2007-ben egy brit tanulmány mutatta meg, hogy a természetben tett séták 71 %-kal képesek csökkenteni a depresszió tüneteit. Szintén ez a kutatócsapat úgy találta, hogy már egy ötperces séta zöld környezetben képes javítani a hangulatot és növelni az önbizalmat és a motivációt. Egy friss, 2020-as tanulmány kimutatta, hogy az erdőfürdőzés hatalmas szerepet játszik a preventív gyógyászatban és a stresszkezelésben. Ennek nyomán Japánban és Dél-Koreában már államilag is támogatják az erdőterápiát. Szintén több kutatás tanúskodik arról, hogy szignifikánsan jobb azoknak a sportolóknak a teljesítménye, akik természetben edzenek a beltéren sportoló társaikkal szemben.

Hogyan kezdd el?

A legegyszerűbben: fogd magad és minden kütyü nélkül menj ki a legközelebbi zöld területre! Igyekezz odafigyelni a hangokra, illatokra, érzésekre. Szerencsére ma már elég sok könyv elérhető magyar nyelven is, bármelyik jó bevezetés lehet az erdőfürdőzés tudományába. Emellett több vezetett séta is elérhető akár csoportosan, akár egyedül szeretnénk elmerülni a shinrin-yokuban.

Mit adhat nekünk, 20onéveseknek?

Talán a fiatalok vannak kitéve legjobban a mindennapi rohanásnak, az információs áradatnak. De a csönd és a lassulás kell. Egyetem, munka, induló vállalkozás, mind olyan dolgok, amelyek teljes embert igényelnek, de csak úgy működnek, ha mentálisan is rendben vagyunk. Számomra az erdőfürdőzés az egyik legjobb módszer a kikapcsolódásra és feltöltődésre. Ezért különösen ajánlom minden kortársamnak, hogy mélyüljön el az erdőfürdőzésben.