Az egyedüllét többet tanít magadról, mint egy önismereti kurzus Téma: Psziché

Már ha jól használod ki és nem a sarokban sajnálod magadat. Az egyedüllét ugyanis remek alkalom egy kis önállóságra, önismeretre. De miért olyan bonyolult ezt elérni, felismerni? Körbejárjuk, milyen nehézségek állnak az egyedüllét útjába, és hogy miért is érdemes leküzdeni őket!

Az egyedüllét stigma?
Az igazság az, hogy félünk az egyedülléttől. Nem tudjuk, mit kezdjünk magunkkal, amíg a barátainkat várjuk, és ötletünk sincs, hova nézzünk a metrón. Az egyedüllét elbizonytalanít minket, megbélyegezve érezzük tőle magunkat.

Ennek oka, hogy társadalomban élünk és próbálunk beilleszkedni. Azaz tanulunk, barátkozunk, dolgozunk és jóban vagyunk a kollégákkal. Mindeközben párkapcsolatban élünk és közös jövőt tervezünk. Mindig, minden mozzanatunkat figyelemmel kíséri valaki, amihez hozzászokunk – sőt, ragaszkodunk is.

Az egyedüllét nem a különcök kiváltsága.
Azt hisszük, ha egyedül megyünk el vacsorázni vagy ülünk be a moziba, megnéznek minket. „Micsoda kívülálló. Biztosan nincsenek barátai.” Ez persze egyáltalán nem így van, függetlennek lenni nem jelent egyet a magányossággal.

Mert igenis, van, amikor szeretnénk egyedül lenni. Meg olyan is, hogy a barátaink tervei mások, mint a mieink. Na hát akkor miért kéne félredobni a saját vágyainkat? Nincs megszabva, hogy kötelező illeszkednünk másokhoz. Az egyedüllét megadja a szabadságot, hogy végre azt csinálhass, amit csak akarsz.

Mire tanít az egyedüllét?
Társfüggők vagyunk és észre sem vesszük. Nem követjük belső intuícióinkat, mert másoktól várjuk a megerősítést, a társaságot. A környezetünk szemén keresztül látjuk magunkat és a visszajelzések alapján építjük fel a magunkról alkotott képet.

Az egyedüllét ezzel szemben önreflexióra késztet, segít meghallani a saját hangunkat. Egyedül utazni, kirándulni, elveszni és megtalálni a helyes irányt nem mindennapi élmény. Rémisztő lehet elsőre, de amint túl vagy rajta, felbecsülhetetlen értékű önbizalmat ad. Rájössz, hogy egyedül is képes vagy bármire. Számtalan lehetőség áll előtted, és csak rajtad múlik, mihez kezdesz velük.

Az egyedüllét tehát magadról tanít. Segít megfogalmazni, ki vagy valójában, mit akarsz és kit szeretnél. Önbizalmat ad, hogy mindezt elérd, ami pedig egyenes út egy kiegyensúlyozott, boldog élet felé.