Bevezetés a húszas éveink pénzügyi teendőibe Téma: Karrier

Húszas éveinkben már mindenképp gondolnunk kell arra, hogy milyen fajta kiadásaink várhatóak rövid és hosszú távon egyaránt. Sokunkat nyomaszt a lakás-, és autóvásárlás gondolata, esetleg a bizonytalan nyugdíjas éveink is eszünkbe jutnak. Ezen indokból kifolyólag hoztuk létre a “Húszas éveink ajánlott pénzügyi teendői” című sorozatunkat, melyben megoldási alternatívák átfogó, de nem teljes körű bemutatása fog történni. Hiszen pénzügyileg gondoskodni önmagunkról az egyik legnehezebb, de legfontosabb feladatunk is.

Pár (elszomorító) adat a valóságról

A magyarok körülölbelül 60 százalékának egy hónapra elegendő megtakarítása sincsen. Egy másik felmérés szerint a 30 év alatti fiataloknak csupán töredéke rendelkezik félretett pénzzel. Sokan élnek fizetésről fizetésre, megkeresett pénzük teljes összegét élik fel. Egy-két hónap munkanélküliség, vagy egy nagyobb váratlan kiadás, és máris borul a megszokott állapot. Ennek elkerülése és további céljaink elérése érdekében tartalékra mindenképp szükségünk van.

Hogyan lehet havonta, akár néhány ezer forintból felépíteni a jövőnk biztosítására szánt megtakarításainkat?

Sajnos, a lakosság nagy részének havi keresete és a létfenntartáshoz szükséges költségek közötti különbség igencsak kicsi. Az okokra most nem térek ki – mert arra egy élet sem lenne elég -, de szerencsére havi kisebb összegekből is fel lehet építeni a jövőnk biztosítására szánt megtakarításainkat, ugyanis a banki ajánlatok közül egyre több specializálódik azokra a megtakarítókra, akik csak kisebb összegeket tudnak félrerakni. Ne a párnánk alatt gyűjtögessük félretett pénzünket, ugyanis biztos te is hallottad már a mondást, miszerint pénz szüli a pénzt!

Jobb egy biztonsági tartalékot magunk mögött tudni, mint folyamatosan aggódni a jövőnk miatt

Az első és egyben legfontosabb lépés az elhatározás, hogy elkezdjünk rendszeresen félretenni – és ezt ne is szegjük meg. Ha megszületett a döntés, írd össze jövőbeli terveid, majd rendelj hozzá egy akkora pénzmennyiséget, ami a megvalósításukhoz szükséges. Ha már idáig eljutottál, mindenképp ajánljuk sorozatunk további részeit is, ahol átfogó, de nem teljes körű ismertetéseket olvashatsz a rendszeres megtakarítási programokról és az önkéntes nyugdíjpénztárról. Hidd el, megéri az a biztonságérzet, amit a fegyelmezett évekért kapsz majd cserébe.