Diploma nélkül az élen Téma: Karrier

Igenis tovább kell tanulnod, hogy legyen egy képesítésed, amit a későbbiekben is hasznosítani tudsz – hangzik a tipikus szülői intés. És ekkor mindannyian elgondolkodunk. Vagy aggódunk. Pánikolunk. Egy biztos, számtalan példa bizonyítja, hogy akár diploma, vagy bármilyen más oklevél nélkül is el lehet boldogulni az élet útvesztőjében – méghozzá nagyon is jól. Érdemes azonban leszögezni, hogy a tündérmesék fantazmagóriája nem létezik, a cikkben felsorolt emberek szorgalmasabban dolgoztak annál, mint amit el tudunk képzelni. Pár inspiráló példa arra, hogy az életünket magunk alakítjuk, nem pedig megszerzett papírjaink.

Amancio Ortega

A világ egyik leggazdagabb embere kiváló példa arra, hogy sosem késő belefogni valami újba: élete első vállalkozását egészen 37 éves koráig nem kezdte el. 14 évesen hagyta ott az iskolát, és már rettentő fiatalon, tizenévesen elkezdett dolgozni egy szabóságban. A későbbiekben megalapította az Inditex nevezetű, ma már mintegy hatezer üzletből álló hálózatot, amihez hozzátartozik többek között a Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull and Bear és a Stradivarius is.

Benjamin Franklin

A vérbeli polihisztor – a villámhárító, a bifokális szemüveglencse és a rugalmas katéter feltalálója -, Benjamin Franklin 17 évesen szakította meg iskoláztatását. Élete végső számadásában, a tizenhárom életszabály  között hatodikként megemlítette a szorgalmat is, és a következőt jegyezte le: „Ne veszíts időt, hasznos dolgon munkálkodj mindig, mellőzz minden fölös tevékenységet.” Vajon nekünk mennyi hasztalan dolog köti le kapacitásunkat?

Quentin Tarantino

A közismert filmrendezőnek, Quentin Tarantinonak nemhogy filmes végzettsége, de érettségije sincs. 16 évesen hagyta abba iskolai tanulmányait, majd 2 évig foglalkozott színészettel – azt azonban hamar megunta. Az évek teltek és múltak, de nem tétlenkedéssel: ma már olyan ikonikus filmek köthetőek a nevéhez, mint a Ponyvaregény, a Becstelen Brigantyk, vagy az Aljas nyolcas.

Bill Gates

Bill Gates tanulmányait a Harvardon, matematika szakon kezdte meg, azonban sosem fejezte be. 1975-ben, Paul Allen-el megalapították a Microsoftot. A 85,5 milliárd dolláros vagyonával a világ legtehetősebb emberei közé tartozik.

Coco Chanel

Az árvaházban nevelkedett Coco Chanelt az apácák tanították varrni, de a legfontosabb az, hogy ezen ismeretét a későbbikben sem egészítette ki további tanulmányokkal. Mi történt volna akkor, ha nem lett volna elég bátor ahhoz, hogy a saját kalapüzletét megnyissa, és hogy az akkori normákkal teljesen szembe menő, úttörő kreációit bemutassa?

Valljuk be, nem minden a papír!