Életmentő gondolataim, ha szakdolgozat előtt állsz Téma: Karrier

Volt egy előzetes feltevésem a szakdolgozatommal kapcsolatban, miszerint „mivel közel áll hozzám a fogalmazás és az írás szeretete, így bizonyosan könnyebb lesz az út a szakdolgozat mezsgyéjén és talán megúszom kevesebb kiborulással és stresszel, mint sorstársaim”. Írásom az előbbi hipotézisemet merőben megcáfolja, hiszen instant mentális kimerülés, időhiány és kilátástalan stresszes állapotok övezik az elmúlt és a még rám váró időszakot. Ahogy a barátaim is figyelmeztettek jó előre, hogy tényleg mindenkinek embert próbáló megírni ezt a sokunk számára első meghatározó és szakmai anyagot. Tartom, hogy az írás része járt a legkevesebb parás érzéssel, de cikkemben abban igyekszem támpontokat adni, hogy Te, kedves olvasó, miként tudod enyhíteni ezeket a szakdolgozati traumát okozó kereteket.

Témaválasztás

Az első javaslatom, hogy válassz egy olyan témakört, amely valóban felkeltette az érdeklődésed a tanulmányaid során, kellően érdekes és érzed, hogy tudsz benne akár saját magad részére, akár szakmai szempontból valami újat mutatni. Én ezt abból a megfontolásból ajánlom, mert ettől válik szívügyeddé a kutatásod. A másik fontos tényező, hogy időben kezdj el rajta gondolkodni, de a szakdolgozat esedékessége előtt minimum egy évvel érdemes foglalkoznod vele. Azért jó, mert elültetsz ezzel olyan magvakat a tudatalattidban, amellyel később nem tudatosan, de keresni és bevonzani fogod az ehhez kapcsolatos anyagokat, szakirodalmat.

Szakirodalom

Én preferálom, ha az, amiből kutatok az kézzel fogható és könyv formájában is hozzáférhető. Számomra teljesen más élményt ad, mintha mindent online weboldalakról halásznék össze. Témától függően érdemes belőni, hogy milyen idővallumban keresed a hozzá tartozó irodalmat, akár 5 vagy 10 évre visszamenően. Ami nekem sokat segített és, amit javaslok nektek, hogy ha kihívásaitok vannak azzal, hogy a pandémia okozta helyzetben kevesebb a hozzá férhető anyag és nincs könyvtár, akkor bátran írjatok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak. Személyes tapasztalatom, hogy olyan készséges és részletes szakirodalmi ajánlót kaptam, amely jóformán megmentette a dolgozatomat. A segítségüket kértem, majd két tudományág területéről is kaptam jóformán egy három oldalas ajánlót, melyek egy része online hozzáférhető, a másik része pedig könyvtárból kölcsönözhető. Szerencsém volt, mert én ki tudtam kölcsönözni könyveket, de bízzunk benne, hogy hamarosan Ti is tudtok ezzel élni és segítségetekre lehet ez az opció. A másik ajánlott oldal az oxfordre.com, ahol akár kulcsszavak keresésével számtalan cikkhez hozzá tudtok férni két módon: vannak, amelyek ingyenesen megtekinthetők, de egy része belépéshez kötött, így az intézményeden keresztül be tudsz lépni és így kutatni.

A tartalom felépítése

Őszinte leszek, ha kutatok és írnom kell egy adott témában, előtte akár 10-15 forrásanyagból is összeteszem a végkifejletet, azonban a szakdolgozatnál egy másik technikát javaslok. Legyen meg a szakmai irodalmad, ami inkább több, mint kevesebb, azaz akár 25-30 fő forrásbázis, majd építs fel egy logikai vázlatot arra vonatkozóan, hogy milyen sorrendben és milyen mennyiségben fogod a meglévő készleted felhasználni. Segít, ha a kulcsfogalmak és a gondolatok mentén tervezed ezt meg. Egyeztess előtte erről a konzulenseddel, de a vázlat tényleg kulcsfontos szerepet tölt be, hiszen ha van egy jó vázlatod és tudod, hogy miről akarsz az adott alfejezetekben írni, akkor már csak ki kell tölteni a hiányzó részeket. Időt spórolsz vele, ezen felül pedig átláthatod teljes mértékben.

A tartalmat tekintve azt javaslom, hogy ha elolvastál egy adott szakirodalmat, akkor jegyzeteld ki a témád tekintetében a legrelevánsabb gondolatokat, kulcsfogalmakat és a saját vázlatodból írd meg a dolgozatodban szereplő tartalmat. A szakirodalomnál ne tegyél bele személyességet, véleményt, inkább igyekezz tárgyilagos lenni és átadni az olvasottakat.

Időmenedzsment

Az időbeosztás, mellyel mindenki küzd, amely mindenkinek kihívás, és mégis az abszolválható szakdolgozat esszenciális összetevője. Ha előre megtervezed, hogy például naponta 4 órát szentelsz a dolgozat oltárán, azzal növeled a hatékonyságod, másrészt segítesz a mentális egyensúlyod megtartásában. Ez hozzá járul ahhoz, hogy ez az időszak ne egy végeláthatatlan labirintus legyen az elmédben, hanem egy feladat vagy egy cél, amelyet végig kell csinálni. Segít az is, ha a fejezetek megírása kapcsán kisebb célokat tűzöl ki vagy napi célokat határozol meg, lényegében mindkettő sikerélményt ad. Ráadásként bátran jutalmazd meg magad valami aprósággal, akár egy félbe hagyott Netflix rész vagy legyen az egy áhított ételkülönlegesség. A tanulás mellett törekedj arra, hogy tarts énidőt. Ezt illeszd be a napi rutinodba, mert máskülönben kizsigereli az embert, ha nem marad önmagára ideje. A baráti körömben pedig mindig azt szoktuk mondani, hogy: egy szó, mint száz, a legnagyobb motiváló erő az mindig a határidő.