Függőségekre szocializált társadalom

Sok-sok évvel ezelőtt a füvet még nyírták, nem pedig szívták. Rémisztő belegondolni, hogy mennyi változást hozhat száz év. Az évtizedek alatt nem csak az internet, az MSN, vagy az Amazon jelent meg, de a rengeteg stressz és a frusztráció is. Elszántan keressük az apró örömforrások lehetőségét – sajnos hazánk fiataljai a legborulátóbbak európai szinten. Hektikus életformánk szinte igényli a tűzoltást, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a nehézségeket csökkentsük, eltemessük, kifoltozzuk, vagy épp betömögessük.

Rabszolgaszerekkel próbáljuk meg enyhíteni az űrt

A pótcselekvések virágkorát éljük, sokan nem tudják elképzelni a reggeli napindítást a kávéjuk, a cigarettájuk, vagy pedig az energiaitaluk nélkül. Szentségelnek, ha nem gyújthatnak rá, vagy ha nem érezhetik a Redbull ízét – ekkor már a napjuk csak rosszul indulhat, fáradtak, kimerültek, szinte nem önmaguk, hiszen valami hiányzik.

Az sem ritka, hogy reggelente az első dolga legyen valakinek a beérkező üzeneteket megnézni és azokra azonnal válaszolni. A metrón ülve ezt a social media oldalak meglátogatásával folytatják, és ha még hátra van egy-két megálló, átváltanak egy-egy hírportálra, ahol meg sem lepődnek azon, ha drogtúladagolásról olvasnak.

A vizsgák előtt igencsak könnyű belefeledkezni egy-egy sorozatrészbe, televíziós csatornába, vagy az internetbe. Ha már tényleg feszít a húr és nagyon szűkös az időkeret, rengeteg diáknak van szüksége altatóra vagy nyugtatóra ahhoz, hogy legalább egy picit tudjon aludni a stresszes időszakban.

Na és mi a helyzet azokkal, akik túlságosan is vágynak a törődésre, ezért a kapcsolatból kapcsolatba való ugrás filozófiáját sem vetik meg? De a kóros ragaszkodás, vagyis a társfüggőség sem ritka. A szexualitás pedig gyakran elveszti intimitását és kényszeres cselekedetté válik, így hát ha valaki bevallja magáról, hogy szex vagy pornó függő, a szemünk sem rebben.

Szakítás után pedig sokan döntenek úgy, hogy inkább leisszák magukat átmeneti megoldásként. A lányok vagy csokit esznek vagy épp kényszervásárolnak – esetleg mindkettőt egyszerre -, hiszen a nőknél kifejezetten gyakori, hogy a feszültség levezetésének egyetlen módjának a vásárlást tartják. Csak egy kattintás az Amazonon vagy egy séta a közeli plázában, és máris enyhül az űr – noha csak átmenetileg.

Na és a munkafüggőség? Mindenki nagyra akar törni, mindenki nagyot akar alkotni – így hát nem meglepő, hogy korunk egyik legnagyobb betegségévé nőtte ki magát. De hát mindannyian kergetjük álmainkat, sokan munkával pótolják a magánéleti és kapcsolati hiányosságaikat. Jómagam is számtalan olyan embert ismerek, akik szombat és vasárnap is a munkahelyi e-maileket nézegetik.

Számtalan függőséget sorolhatnánk még fel, szinte nem tudnánk a végére érni. Rémisztő, nem?

18

Elmúltál 18 éves?

Az oldalon található tartalom az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik, így a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretné, hogy ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

További cikkek: