Húszas éveink pénzügyi teendői 2. rész – Nyugdíj megtakarítás Téma: Karrier

Bevezetőnkben a fiatalok megtakarítási szokásait ismertettük, melyből kiderül, hogy egyáltalán nem verőfényes a helyzet. Noha a nyugdíj iránti aggodalom erős, az aktív lakosság kevesebb, mint negyede takarít meg nyugdíjas éveire. Ami pedig az állami nyugdíjrendszer kilátásait illeti, szintén van okunk aggodalomra: 2035-ben érkezik a nyugdíjcsőd. Az infláció következtében az árak folyamatosan emelkedni fognak, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjas éveinkben kevesebből kell majd megélnünk, magasabb kiadások mellett.

Mit tehetünk azért, hogy élhető nyugdíjunk legyen?

Mindenki szeretné megőrizni azt az életszínvonalat, amelyet aktív dolgozóként élt. A kielégítő állami gondoskodás hiányában célszerű már az aktív éveink alatt, időben nyugdíj megtakarításba kezdeni, hiszen nem támaszkodhatunk kizárólag az államra. A nyugdíjkiegészítésre való felkészülés mindenkinek saját felelőssége, amit nem lehet túl korán elkezdeni.

Hány éves kortól és mennyit kell félretenni nyugdíjra?

Ha a nettó fizetésünk 15 százalékát kölcsön tudnánk adni az időskori önmagunknak, akkor komoly probléma már nem lenne a nyugdíjas éveinkkel – állítja Mizsei Zoltán, megtakarítási szakértő. Azonban nem mindegy, hogy a megtakarítást mikor kezdjük el. Mizsei Zoltán szerint a legjobb az lenne, ha már fiatalkorban gondolnánk a megtakarításra, ugyanis 15-20 millió forint tartalék biztosan kelleni fog mindenkinek.

Ha mindenki megtenné azt, hogy jövedelmének 10-15 százalékát félrerakja, akkor az a mostani életszínvonalához képest nem jelentene akkora visszaesést, mint amennyi segítséget fog jelenteni a nyugdíjas éveiben.

Nyugdíj előtakarékossági lehetőségek

Az alábbi három megtakarítási típus nevezhető hivatalosan nyugdíj előtakarékosságnak:

1.Önkéntes Nyugdíjpénztár

2.Nyugdíjbiztosítás

3.Nyugdíj Előtakarékossági Számla

Melyiket válasszuk a három megoldás közül?

A döntés jellemzően több évtizedre szól, tehát az alapos utánajárás elengedhetetlen. Egy megbízható nyugdíjtanácsadó segítségével érdemes kiválasztani a számunkra legideálisabb megoldást, ugyanis a választás során több szempontot is figyelembe kell venni.

Fontos tudni azonban, hogy a három megtakarítási típus (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj előtakarékossági számla) egyike sem jobb vagy rosszabb a másiknál, átfogó, részletes leírást itt olvashatsz róluk. Az optimális választás a befektetési céljainktól, a lehetőségeinktől és az élethelyzetünktől függ. A döntés előtt azonban még az egyes megoldások többlet szolgáltatásait, múltbeli hozamait, befektetői hátterét is tanulmányoznunk kell.