Maxold ki az egyetemet! – Rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle Téma: Karrier

Életünk egyik legszebb időszakához tartoznak az egyetemi éveink. Különös szakasz ez, hiszen még tanulunk, de már csak egy lépésnyire állunk a nagyvilág kapujától. A fékeveszett bulizások, a kocsmatúrák és az új barátok megismerése mellett időt kell szakítanunk a végeláthatatlan könyvtározásokra, a vizsgaidőszakokra és a nyelvtanulásra is. Egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan is töltjük el azt a pár évet. Régmúlt egyetemi hallgatóként összeszedtem, hogy mit is tanácsolnék azoknak, akik még az egyetem padjait koptatják.

Tanórákon kívüli élet

Talán az egyik legfontosabb, hogy ne légy egyetembarbár! Ne feledkezz meg arról, hogy az élet nem csak az egyetemből áll. A kocsmatúrák mellett sportolj is, hiszen az egyetemi sörhas nem városi legenda. Használd ki a diákigazolvány nyújtotta kedvezményeket, így jó pár ezer forintot megspórolhatsz a konditeremben. A vizsgaidőszakban is hagyj időt a szabadidős programokra és a barátaidat se hanyagold el – egy jól beosztott napirenddel ez egyáltalán nem lehetetlen, csak így kerülhető el a mentális kiégés.

Lelkiismeret-furdalás nélkül hagyd ki azokat az előadásokat, amik úgy érzed, csak pocsékolják az idődet – és amikre persze fel tudsz magadtól is készülni. Helyette viszont tényleg azzal foglalkozz, ami többet ér a lógásnál: végre szakíthatsz időt egy kis sportolásra, korábban nekiláthatsz egy nagyobb lélegzetvételű beadandónak, több energiát fektethetsz bele egy nehezebb tantárgyba, vagy akár összedobhatod életed első kreatív önéletrajzát is.

Az egyetem közel sem csak a tanulásról szól, de a fejlődésről és a kapcsolatépítésről is. Életre szóló barátságok köttettnek itt, sőt, lehet itt találod meg jövőbeli vállalkozásod business partnerét. Pontosan ezért légy aktív tagja egy diákszervezetnek! Korábban már írtunk egy diákszervezetről, ami aktív állampolgárságra tanítja a fiatalokat, de kedvedtől függően egy teljesen másikat is kiválaszthatsz. A diákszervezetek életre szóló tudást nyújtanak: nem csak az időbeosztásod fejlődik, de kipróbálhatod magad a marketing, a pénzügy, vagy akár a rendezvényszervezés területén is. Izgalmas programok, új kapcsolatok – mindez a saját fejlődéseddel egyidejűleg.

Ha teheted, dolgozz egyetem mellett! Egy orvosisnak érthető, hogy nem fér bele, de ha úgy érzed, meg tudod oldani a napi 4 óra munkát, akkor ne habozz! Korábban már kifejtettük, hogy mire tanítanak meg a vendéglátós munkák, de akár gyakornoknak is jelentkezhetsz egy mutinacionális vállalat egyikéhez. Mindegy, hogy milyen munka, csak gyűjts tapasztalatokat, mert kellenek!

Csináld meg a jogosítványodat, ha még nem tetted meg! Az egyetem évei alatt sokkal könnyebb lesz elvégezni a KRESZ-t, hiszen a heti negyven órás munka jobban bekorlátozza az embert. Ugyanez igaz a nyelvvizsgákra és a nyelvismereted elmélyítésére is, munkaadód a való életben is használható nyelvtudásra lesz kíváncsi, nem pedig a 4 darab, asztalra lerakott papírra.

Pozitív példákkal vedd magad körül! Nagy segítség abban, hogy lásd, hova tartasz, mit érhetsz el, ha szaktársaid mellett az idősebb diákok, esetleg végzett tanulók tapasztalatait is megismered. A felsőbb évesek sokat tudnak mesélni nem csak a nehézségekről és a kihívásokról, de a lehetőségekről is. Rengeteg kérdésben lehetnek segítségedre: elmondhatják, hogy a Tudományos Diákköri Dolgozat mennyire segíti a szakmai fejlődést, de akár az Erasmus tapasztalatukról is beszámolhatnak. Ha szereted a változatosságot, mindenképp élj az egyetemistáknak nyújtott egyedülálló lehetőséggel: az Eramus-kalanddal! Mikor, ha nem most? Kár kihagyni.

Vizsgaidőszak

Ideje belátni, hogy az egyetemen már tényleg “maga miatt”, az érdeklődési köréhez igazodva tanul az ember: nem kell foglalkoznunk sem a kémiával, sem az irodalommal, ha az nem érdekel minket – mert nem olyan egyetemre jelentkeztünk. Emiatt a zárthelyi dolgozatokat és vizsgákat sem érdemes szétcsalni. Nem a saját érdeked, hogy a diplomád értékét kimaxold? Igen, az a bizonyos papír mindenkinek ugyanúgy néz ki, azonban nem mindenki fog tudni úgy problémákat megoldani, ahogy te, és nem mindenki fog megtanulni gondolkodni.

Saját bőrömön kellett nekem is megtapasztalnom, hogy nem érdemes egy hét – vagy pár nap – alatt megváltani a vizsgaidőszakot, hiszen a következő héten már semmi sem fog megmaradni a tanultakból. Arról nem is beszélve, hogy így az ismeretek elmélyítésére, megértésére és feldolgozására egyáltalán nincs idő. Magolás helyett tehát értve tanulj, és ami jobban érdekel, arra ne sajnáld az időt!

Ne görcsölj azon, ha nem vagy a legjobb – pláne, ha tudod, hogy mindent megtettél. Ne az ötös motiváljon, hanem az, hogy mennyivel mélyebb lett a tudásod, ugyanis az egyetemen azt tanulod meg, hogy hogyan legyél te a legjobb a későbbi munkahelyeden.