Mottóm: Tedd azt, amit nem tudsz! Téma: Karrier

Így cselekedtem 2020-ban is. Egy év, ahol leküzdöttem a csapatommal a pandémia nehézségeit, 2 tech startup céget alapítottam, legyőztem a rákot és még csak októberben vagyunk, úgy hogy valami vagányság biztos kell még történjen.

Jelen pillanatban az Affarit Studio, ami egy digitális marketing cég (weblap fejlesztés, marketing szolgáltatások) tulajdonosa – vezetője vagyok, ahol 7 csodálatos kollégának van lehetőségem napi szinten biztosítani az anyagi bevételt, biztonságot – és azt a környezetet, ahol ők is otthon érzik magukat. 2020 legnagyobb kihívása számomra az volt, hogy senkit ne kelljen a pandémia kontextus, illetve a csökkenő gazdaság miatt eltanácsolni, még úgy sem, hogy március 12-én, amikor Romániában bevezették a szükségállapotot, a bevételeink leestek, elveszítettük egyik napról a másikra a klienseink felét, akiknek be kellett zárniuk, de ennek ellenére sikerült, minden hónapban időben kiment mindenkinek a fizetése, és mivel nagyon jól összefogtunk, még fizetésemeléseket is mertem osztani az idén, de bónuszt is tudtam adni egyes esetekben. Jelen pillanatban a legnagyobb kihívásom az Affarit Studio esetén, hogy: bizony növekvő tendenciát mutat az online szolgáltatások ipara, mégis nehéz a közép egyensúlyt megtalálni úgy, hogy a kollégák ne égjenek ki teljesen, legyen munkánk, és ne menjünk csődbe se.

Ezek mellett a sok szabadidő, amit kaptunk a karantén ideje alatt, lehetőséget adott számomra arra, hogy alkossak. Különböző barátok vagy partnerek felkeresésével elindítottam két – ételt házhoz szállító startupot, egyet Marosvásárhelyen és egyet Székelyudvarhelyen. A projektek neve: beefood.ro valamint neodelivery.ro – én jöttem az alap ötlettel és a programozás részével, a partnereim meg a szállítás kivitelezését csinálják, az éttermekkel való kapcsolattartásért felelnek.
Mottóm ezen projektek háta mögött az volt, hogy segítsünk, ahol tudunk, és ha az, hogy naponta egy-egy étteremnek biztosítani tudunk pár rendelést, ha már nem lehet beülni hozzájuk, és ez megmenti őket, vagy segít nekik, akkor már megérte időt és energiát befektetni az egészbe. Az utóbbi nagyot robbant, mert Székelyudvarhelyen nem volt még ilyen és 2 hónap alatt több mint 2500 kiszállítást csináltunk, mára úgy, hogy napi 70-100 kiszállításnál illetve 20 plusz étteremnél tartunk. Ezáltal sikerült az éttermeknek is dobni egyet a kasszára, valamint otthon maradt fiataloknak részmunkaidős munkát biztosítani.

Személyes kihívás volt az, hogy amíg történtek a dolgok, idén augusztusban rákkal lettem diagnosztizálva. Ez durván érintett, mert logisztikailag meg lettem szorítva, műtétem volt, csomó kivizsgáláson kellett átesnem, de az az igazság, hogy úgy tekintek rá, mint egy szükséges jó-rossz-ra, mert ebből is sokat tudtam tanulni, az utóbbi 8 hét alatt nagyon át tudtam gondolni a projektjeimet, magánéletemet. Még egy hét van hátra a kemoterápiából, de utána újult erővel szeretnék az év hátralévő részére visszatérni, alkotni és segíteni barátaimon, honfitársaimon.

Legnagyobb szomorúságom, hogy a diagnózis előtt pár nappal kezdtem bele a személyes podcastembe, “Do what you cant with Ferencz Andras” amely megtekinthető a ferenczandras.ro honlapon vagy a Spotifyon, ezért a november nagy részben ennek a fejlesztésére lett áldozva.

Úgy érzem, ez volt eddig az a pár hónap számomra az életemben, amikor tényleg azt tettem, amit nem tudtam. Az Affarit Studióval az idei kontextus ellenére sikerült megduplázni bevételünket, sikerült segíteni az éttermeknek, kávézóknak, a két tech startupnak köszönhetően legyőztem egy nagyon komoly betegséget, és próbáltam mindenkit arra biztatni, hogy alkosson, tegyen, vegyen, mert mindenben meg lehet találni a pozitívat, csak keresni kell. Legnagyobb félelmemet, hogy nem lesz pénz fizetésekre, leküzdöttem, és harcoltam, dolgoztam, fent ültem, nem aludtam, hogy megoldjam. Sikerült a Neo Delivery-n belül két nagyon jó barátomat elmozdítani a komfortzónából, meggyőzni, hogy mondjanak fel a biztos, de nem szeretem állásból, és vágjunk közösen bele valami maradandóba.

Összességében örülök, hogy ezt az évet így lehúztam, és örülök, hogy még – vagy már 23 éves fejjel ezen átmentem, és várom a 21 szebbnél szebb kihívásait.