10 pontos checklist az önéletrajzodhoz Téma: Karrier

Sorozatosan válasz nélkül hagynak a cégek, akiknek elküldöd az önéletrajzodat? Nem hívnak be interjúra? Esetleg most készülsz belevágni a munkakeresésbe? Legyen szó akármelyikről, cikkünk most segít, hogy 10 pont mentén ellenőrizhesd az önéletrajzodat és kijavíthasd a hibáit.

1. Europass?

A Europass önéletrajzok kora lejárt. A HR-esek túlnyomó többsége automatikusan teszi is az érdektelenek papírok kupacára. Rövid, tömény, de könnyen áttekinthető, esetleg kreatív önéletrajzot készíts, de semmiképp se akarj beolvadni a tömegbe!

2. Fénykép?

Nem, nincs szelfi, ami elfogadható lenne. Nem, az önéletrajzodban nem szerepelhetsz anyukáddal, a barátoddal vagy a kutyáiddal. A képed legyen profi fotó, fehér vagy fekete háttér előtt, válladtól fölfelé szerepelj rajta, teljesen egyedül, elegánsan felöltözve. Srácoknak ing, lányoknak blúz dukál.

3. Képességek?

A kompetenciáidat ne csak felsorolásszerűen jelenítsd meg. Tehát ne csupán azt írd be, hogy maximalista, kitartó, jó csapatjátékos vagy – jelenjenek meg ezek a képességeid az előző munkáid részletezésénél is! Tehát írd oda, ha egy cégben egy 25 fős csoport tagja voltál, és ne feledkezz meg arról sem, ha többször is a hónap dolgozójának választottak!

4. Nyelvtudás?

Légy őszinte! Hosszú távon ezzel jársz a legjobban. Ne (csak) azt írd be, hogy papíron milyen a tudásod, hanem azt, hogy valójában mennyire vagy haladó használója az adott nyelvnek! Egy komolyabb interjún egyébként is első dolguk lesz tesztelni téged, úgyhogy nem éri meg a füllentés.

 

5. Helyesírás?

Töviről hegyire nézd azt az 1-2 oldalt, hogy semmiképp se tartalmazzon helyesírási hibákat! Igénytelenségre, műveletlenségre és szétszórtságra utal, ha az önéletrajzod helyesírási hibáktól hemzseg.

6. Egység?

Az önéletrajzod formailag legyen egységes és következetes. Ne keverd a betűtípusokat, ne legyenek indokolatlan margóhossz cserék, és a betűméretekkel se játssz túlzottan! Minél letisztultabb, minél egyértelműbben áttekinthető az önéletrajzod, annál nagyobb az esélyed a telefonhívásra.

7. Sorrend?

Az iskoláid és a munkahelyeid kronológiai sorrendjére is oda kell figyelned. A legfrissebbtől haladj a legrégebbi fele, hiszen így a releváns tapasztalataid kerülnek a lista élére, az interjúztatóid pedig a közelmúltadra lesznek kíváncsik első sorban.

8. Személyre szabott?

Egy önéletrajzot sem szabadna egynél több pozícióra elküldeni. Minden munka más és más, az állásajánlat képére kell formálni az önéletrajzot is. Ha mást nem, legalább a kísérő levelet tedd kicsit specifikusabbá.

9. Sűrű?

Tudom, nehéz a búcsú, de egy bizonyos idő után már illik kihagyni az önéletrajzból a DÖK elnökséget és a kerületi futóverseny első helyezését. Az önéletrajzod mindig legyen friss és aktuális,  ne tartalmazzon irreleváns információkat!

10. Elérhetőségek?

Háromszor is ellenőrizd le, hogy jól adtad-e meg az elérhetőségeidet! Ne írd el se a telefonszámodat, se az e-mail címedet. Sőt, ha már itt tartunk, figyelj oda arra is, hogy ne a [email protected] alatt fuss!