A diákszervezet, ami aktív állampolgárságra tanítja a fiatalokat Téma: Karrier

Az AEGEE (magyarul: Európai Hallgatók Hálózatának Egyesülete) egy nemzetközi diákszervezet, amelyhez bármilyen tanulmányi háttérrel rendelkező diák és fiatal egyaránt csatlakozhat. A toleranciáért való küzdés, a nyitott gondolkodású, Európa jövőjéről véleménynyilvánító fiatalság megteremtése egyike volt azoknak a céloknak, amiért az AEGEE-t 1985-ben pár párizsi egyetemista létrehozta.

AEGEE

A diákszervezet együttműködik többek között  az Európa Tanáccsal, az ENSZ-szel és az UNESCO-val is. Kifejezett célja, hogy aktív állampolgárságra tanítsa a fiatalokat egy nemzetközi közeg keretében: különböző nemzetiségű diákok konferenciákon, csereprogramokon és nyári egyetemeken találkoznak annak érdekében, hogy “európai barátokká” váljanak. Törekednek a nyitott és toleráns közösség létrehozására, az előítéletektől mentes egységes Európa megteremtésére és az európai szintű oktatás támogatására.

Nyári Egyetemek 

Az AEGEE ezenkívül különböző konferenciákat és szemináriumokat is rendez olyan témákban, mint például a nemzetközi terrorizmus, vagy az ex-jugoszláv kisebbségek. A diákszervezet egyik leghasznosabb rendezvénye azonban a két hetes időtartamú Nyári Egyetemek, amelyeken évi körülbelül 50000 fiatal felnőtt vesz részt.

Ezeken a Nyári Egyetemeken olyan témák lelhetőek fel, amelyek az európai integrációhoz, a nemzetközi politikához, a demokráciához, az oktatáshoz, a kultúrához, a békéhez és a személyes fejlődéshez köthető. A szórakozás, tanulás és ismerkedés során lehetőséget kínálnak például arra is, hogy különböző nemzetiségű fiatalokkal utazd körbe Európát: helyi ételeket kóstolhatsz meg, jelenlegi politikai helyzetről beszélgethettek, új barátokat ismerhetsz meg, és rengeteg hasznos ismeretre/nézőpontra is szert tehetsz.

Hogyan tudsz jelentkezni?

Magyarországon jelenleg Budapesten, Pécsett és Debrecenben működik AEGEE antenna – vagyis helyi szervezet. Ahhoz, hogy jelentkezni tudj, a helyi antenna befizetett tagjának kell lenned, majd a hivatalos oldalon keresztül kell jelentkezned az általad választott Nyári Egyetemre. A hallgatói státusz egyébként nem szigorú előfeltétel, 18 és 35 év között bárki tagja lehet a szervezetnek.