Az amerikai diplomahalmozó története

A legtöbb embernek egy keze elég ahhoz, hogy megszámolja, hány diplomaosztón vett már részt. Michael Nicholson (77) esete azonban más. A michigani férfi egész élete a diplomahalmozásról szólt, mára már 30 képesítést tudhat a magáénak.

Diplomahalmozás egy életen át?

„Kuli munkákat vállaltam, hogy fizetni tudjam a tandíjaimat. Végül annyi idő telt el, hogy nyugdíjba vonultam, hogy végre teljes munkaidőben fókuszálhassak a tanulmányaimra” – nyilatkozta Nicholson az ABC News stábjának.

„Izgalomba hoz, hogy órákra kell járnom, hogy újabb és újabb tanárokat ismerhetek meg, hogy állandóan változik a tananyag. Számomra az iskola teszi érdekessé az életet. Nélküle minden értelmetlen volna” – mesélte.

Nicholsonnak többek között 22 mesterdiplomája és egy 1 doktori képesítése is van. A legtöbb oklevelét oktatási területen szerezte – kicsit sem meglepő módon. Tanult viszont egészségfejlesztést és közgazdaságtant is.

„Legalább 33-34 diplomát szeretnék megszerezni. Akkor végre úgy érezném, birtokába jutottam egy alapvető tudásnak”– nyilatkozta az amerikai diplomahalmozó.

Amikor Nicholsont arról kérdezték, mit élvez a diplomaosztó ünnepségekben, nevetve azt felelte, hogy csak a pompát és a hangulatot. „Meglennék a beszédek nélkül” – tette hozzá.

Mi lehet egy diplomahalmozó fő motivációja?

Mind tudni szeretnénk, honnan ered Nicholson motivációja, hiszen mi másodperceket visszaszámlálva várjuk, hogy végre magunk mögött tudhassuk a tanulást, ő pedig egész életét a kopott iskolapadoknak szentelte. Nicholson elmondása szerint szülei motiválták a diplomahalmozó életmódra, mert szerették volna, hogy jól képzett ember váljon belőle. Ők sajnos nem tudtak lediplomázni, de fontos volt számukra, hogy a gyermekeik minőségi oktatásban részesüljenek.

Tanárai és felesége tisztelik motivációja és elszántsága miatt, egy cseppet sem néznek rá furán azért, amiért a diplomahalmozás lett az életcélja. „Azon se lepődnék meg, ha következőnek a jogi karra jelentkezne.” – mesélte Nicholson egyik jó barátja, a 7 diplomával rendelkező Tom Carey.

Én személy szerint nem tudom eldönteni, hogy irigyeljem-e a bácsit, vagy inkább sajnáljam, amiért karriert soha sem sikerült építenie.

További cikkek: