Beszámoló az au pair életről Téma: Karrier

Először is tisztáznunk kell, ki is az az au pair. Az au pair a családdal él, vigyáz a gyerekekre és felügyeli a háztartást. Mindezt szállásért, ételért és egy kis zsebpénzért cserébe. Nyugaton egyre elterjedtebb, hogy a családok au pair segítségére szorulnak, hiszen így könnyebb mindent kézben tartaniuk. Szükségük van rájuk a szülői szabadság rövidsége vagy a nagyszülők távolléte miatt. A gyereknevelés nem könnyű feladat, érthető, ha elkél a segítség. Íme, hogyan is néz ki az au pair élet, milyen kihívásokat és előnyöket tartogat.

Au pairként Franciaországban

Én a franciaországi Annecyban dolgoztam au pairként. Az Aupairworld oldalon regisztráltam és küldtem el a jelentkezésem különböző családoknak. Nem volt különösebb preferenciám, de igyekeztem olyan családot találni, aki szimpatikus. Ennek ellenére fontosnak tartom, hogy körültekintően válasszunk. Legyünk tisztában vele, hogy hány gyerekkel bírunk el, mennyire vezetünk megbízhatóan és hogy egyébként is mennyit akarunk dolgozni.

A kínálat ugyanis rendkívül sokrétű. Szingli apukától kezdve az ötgyermekes családig mindent találni. Munka téren pedig van, aki épphogy csak felmarkolja a gyereket az iskolából, van aki pedig nulla huszonnégyben anyukaként szuperál.

Én egy kétnyelvű családnál kötöttem ki (angol anyuka, francia apuka) és egy két- és egy négyéves kislánnyal kellett boldogulnom. Emellett a ház rendben tartása, főzés a gyerekeknek, végtelen mosás és vasalás hegyek leküzdése állt a napi teendőim listáján. Gyakorlatilag reggel héttől este nyolc-kilencig meg sem álltam. Ehhez azért hozzá kell tennem, hogy délelőtt, miután a gyerekeket elvittem a suliba/bölcsibe nyelviskolában tanultam, amit részben a család fizetett.

Ezen kívül saját kocsival jártam – amit bár a barátaim konténernek csúfoltak -,  a benzin ára nem az én számlámat nyomta. A bevásárlást is én intéztem és azt vehettem magamnak, amit csak akartam. Arról nem is beszélve, hogy egy gyönyörű ház alagsorában laktam saját fürdővel és a hegyekre és a tóra nyíló kilátással.

Megvannak a maga nehézségei

Ettől persze nem kell azt hinni, hogy az au pair élet csupa glamour és csillogás. A munka kőkemény, nem kevés türelem és kitartás kell hozzá. A gyerekek nehezen szoknak hozzá, hogy nem a régi au pair vigyáz rájuk. Valamint mindig a szülők figyelmét keresik, ezért állati nehéz kordában tartani őket, amikor rúgkapálnak, hogy nem veled, hanem anyuval akarnak lenni.

Plusz kihívást jelent az is, hogy ápolni tudd a kapcsolataidat. Felvinni magadhoz barátokat ugyanis nem nagyon lehet, ezért folyton ki kell járni. Nyáron ez még oké is, hiszen hangulatos volt a tóparton lébecolni. Télen azonban a legközelebbi kocsma törzsvendégeivé avanzsálódtunk és a fizetésünk nagy részét Grimbergen Blanche-ra költöttük.

Ahány család, annyi élmény

Persze az au pair élmény minden családnál más és más meglepetéseket tartogat, de mindenképpen tanulságos tapasztalat. Kiváló lehetőség az utazásra, nyelvtanulásra és életre szóló barátságok teremtésére. Ugyanakkor kemény munkamorált tanít és első kézből nyerhetsz tapasztalatot, milyen is anyukának/apukának lenni. (Igen, apukának is, hiszen itt az ideje túllépni a sztereotípiákon. Egy fiú is lehet au pair, éppen olyan jó, mint egy lány.) Tehát ha egy kis kalandra, gondolkodási időre van szükséged, miközben pénzt is keresnél, miért is ne vágnál bele? Nekem mindig is bakancslistás volt kipróbálni, milyen az au pair élet. Végül megtettem és örülök a döntésemnek. A Franciaországban eltöltött idő rengeteget tanított magamról és segített ráébreszteni, hogyan folytassam tovább az életem, ha hazamegyek.