Felismered, ha lelkileg bántalmazó kapcsolatban élsz? Téma: Psziché

Nagyon szerelmes vagy. És ő is veled van, pedig ő egy erős kilences, te meg csak egy gyenge hetes. Ezt ő mondta. Meg azt is, hogy sokkal csinosabb lennél, ha fogynál tíz kilót. De ne sminkeld ki magad, mert miatta nem kell. Ne vegyél fel miniszoknyát se, mert ne mutogasd magad másoknak. És ne találkozz a barátaiddal, mert ócska ribik mind és csak rossz hatással vannak rád. Ha elég jó akarsz lenni hozzá, követed a szabályait. Valahogy így kezdődik egy lelkileg bántalmazó kapcsolat.

A lelki bántalmazás is bántalmazás

Az az illúziónk, hogy egy bántalmazó kapcsolat mindenáron fizikai erőszakkal jár. Azt hisszük, hogy amíg nem üt meg és vág földhöz, minden rendben van. Hiszen csak azért beszél így velünk, mert nagyon szeret. Azért ilyen féltékeny, mert fél, hogy elveszít. Pedig ebben semmi romantikus sincsen. A lelki terror, a megfélemlítés és az önbizalmunk tudatos földbedöngölése már bőven kimeríti a lelkileg bántalmazó kapcsolat eszköztárát.

Azért féltékeny és óv a tűztől is, mert tudja, hogy mennyit ér. Semmit. Csak fél, hogy ezt te is észreveszed. Ha elengedne bulizni a barátnőiddel, még a végén találkoznál valakivel, aki jobb nála – és az nem nehéz. Ha nem csak a nagymamád ruháid hordhatnád összefogott hajjal és smink nélkül, ne adj isten észrevenne valaki, és ugyanitt tartunk. Tehát egyszerűbb kalitkába zárnia és elhitetnie veled, hogy szerencsés vagy, hogy Ő, a non plus ultra elvisel.

Vess véget a bántalmazó kapcsolatnak!

Először nem tűnik fel semmi. Eltelnek a mézeshetek és halálosan egymásba szerettek. Aztán szépen lassan kezdődnek a korlátozások. Azon kapod magad, hogy elkoptak a barátaid, eltűnt az önbizalmad és úgy ahogy vagy, elveszítetted önmagadat. Esténként kezded álomba sírni magad, hogy nem bírsz tovább így élni. Számtalanszor megpróbálsz szakítani, de egyedül vagy és visszatáncolsz. Az a maradék egy-két barátod meg már baromira unja nézni, hogyan teszed tönkre magad és játszod el ugyanazt újra meg újra. A családodnak inkább nem is mondasz semmit. Egyébként is, a felét se tudják annak, miket mondott neked vagy tett veled ő, hiszen nem akarod, hogy mindenki utálja.

A lelkileg bántalmazó kapcsolat nehezebben észrevehető, gyakran mi magunk sem tudjuk, hogy abban élünk. Ettől még nem lesz kevésbé ártalmas. Hosszú évekre sebeket hagyhat, amik csak nagy munkával és önbizalom építéssel gyógyulnak be. Azonban a felépülés megtanítja, hogy milyen egy egészséges kapcsolat. Rájössz, milyen minták nem elfogadottak, és már az első jelekből kiszúrod, ki az, aki csak birtokolni akar, nem pedig tiszta szívből szeretni.

Van kiút a lelkileg bántalmazó kapcsolat fogságából. Erősnek kell lenned és továbblépni. Ez persze nem könnyű, de van segítség. A barátaid és a családod melletted áll, de bátran kérj segítséget szakértőktől is. A Nane Egyesület honlapján rengeteg információt találhatsz a bántalmazó kapcsolat természetéről, valamint e-mailben és telefonon is kérhetsz segítséget, hogy biztonságban léphess ki a párkapcsolatból.