Húszas éveink ajánlott pénzügyi teendői 1. rész – Rendszeres megtakarítási programok Téma: Karrier

Húszas éveinkben már mindenképp gondolnunk kell arra, hogy milyen fajta kiadásaink várhatóak rövid és hosszú távon egyaránt: sokunkat nyomaszt a lakás-, és autóvásárlás gondolata, esetleg a bizonytalan nyugdíjas éveink is eszünkbe jutnak. Ezen indokból kifolyólag hoztuk létre a “Húszas éveink ajánlott pénzügyi teendői” című sorozatunkat, melyben megoldási alternatívák átfogó, de nem teljes körű bemutatása fog történni. Első részünkben a rendszeres megtakarítási program lehetőségét vázoljuk fel.

Rendszeres megtakarítási program (RMP)

A rendszeres megtakarítási programok lehetővé teszik, hogy akár havi pár ezer forint félrerakásával megalapozzuk pénzügyi biztonságunkat. A 2-5 évig terjedő megtakarításoknál jó választást jelenthetnek az RMP-k, a bankok kínálatában egyszerűbb vagy épp komplikáltabb formája is megtalálható.

A rendszeres megtakarítási programok befektetési alapokba fektetnek – ez egy kockázatosabb lépés, hiszen nem lehet előre meghatározni a befektetési alapok árfolyamát, azonban lehetőségünk van arra, hogy a kockázati szintet mi magunk határozzuk meg a minimálistól egészen a magas szintig.

A rendszeres megtakarítási programok legnagyobb előnye a rugalmasság: amennyiben vészhelyzet esetén szükségünk van félretett pénzünkre, az esetek többségében költségáldozat nélkül is hozzáférhetünk megtakarításunkhoz – így nem kell évekre lemondanunk róla. Ez azonban ne csábítson minket lazaságra, a fegyelem az egyik legfontosabb tulajdonság a megtakarítási program elindításakor. Az RMP-k többségében egyébként a futamidőt és a havi megtakarítások összegét is díjmentesen változtathatjuk.

Mivel megtakarításainkra az elérhető befektetések gyakorolják a legnagyobb hatást, profi szakemberek által összeállított komplett portfóliót is ajánlhatnak – azonban jelenleg ilyenből kevés van Magyarországon. A többi esetben saját magunknak kell megmondanunk, hogy a havi befizetésünket a bank melyik befektetési alapjaiba fektesse.

Ne feledd!

Amennyiben ez a lehetőség felkeltette érdeklődésedet, javasoljuk, hogy gyűjts további információkat, és járj el körültekintően, hiszen cikkünkben csak egy átfogó bemutatás történt – sokan még csak a lehetőséggel sincsenek tisztában. A bankmonitor.hu cikkében a költségekről kapsz pontos tájékoztatást, ha pedig az érdekel, hogy melyik RMP-t válaszd, akkor például ezt az írást olvasd el.