7 ok, amiért nem akarok elköltözni az országból Téma: Karrier

Sorra tűnnek el mellőlem az emberek. Míg az unokatestvéreim külföldi ösztöndíjakat pályáznak meg, a barátaim pedig külföldi munkákra jelentkeznek, én továbbra is az Astorián szürcsölöm a reggeli kávémat és egyre csak azon gondolkodom, vajon én még miért nem húztam el sehova? Érdekes, de akad pár nagyon jó indokom rá.

Következzék az a 7 ok, amiért nem foglalkoztat a kiköltözés gondolata. (Nyugalom, a cikket nem szponzorálta egy politikai párt sem!)

1. Család

Itt él a családom. A nagyszüleim, a szüleim és a testvéreim is itthon vannak, én pedig nem látom értelmét, hogy tőlük több száz vagy több ezer kilométerre éljek. Feltételezem, hogy a szüleim nem azért neveltek fel, hogy utána évente csak egyszer, ünnepekkor, a karácsonyi pulyka árnyékában lássanak.

2. Barátok

Fontosak a barátságaim, sohasem szerettem a felületes emberi kapcsolatokat, sohasem Facebook ismerősöket vadásztam, sokkal inkább igazi, életre szóló bajtársakat. Nem hiszem, hogy egészséges lenne az interneten keresztül életben tartani egy barátságot. Bizonyára túlélnénk, de én nem erre vágyom.

3. Családalapítás

Én nem vágyom arra, hogy külföldivel alapítsak családot, és nem azért, mert bármi problémám akadna más nemzetekkel, népekkel vagy rasszokkal. Egyszerűen nem hiszem, hogy az anyanyelvemen kívül lenne még olyan nyelv, amelyen ennyire változatosan fejezhetném ki magamat. Nagy kár lenne, ha nem káromkodhatnék a férjemnek olyan igazán magyarosan, amikor épp tányérdobálós vitába bonyolódunk.

4. Budapest

Sokat utazom, bejártam már többek között Srí Lankát és Új-Zélandot is, mégsem találkoztam ehhez fogható várossal sehol ezen a bolygón. Nem tudnék élni a Duna-part, a Parlament, a Gellért-hegy vagy a Budai Vár látványa nélkül. Mondjatok még egy olyan várost, ahol jógázhatok egy hídon, vagy ahol jakuzziból csodálhatom a rakpart fényeit! Na, ugye!

 

5. Haza

Ez a hazám, és itt szeretnék nagyot alkotni. Politikai pártoktól függetlenül ezt az országot szeretném előre vinni, nem pedig valaki másét. A mai, „büdös migráns”-ozós világban ez az egyetlen hely, ahonnan soha senki sem akar majd kipaterolni.

6. Pénz

Nem akarom, hogy az életem a materiális javak hajhászásáról szóljon. Mit sem ér az életem, ha van pénzem, de nincsenek körülöttem a barátaim és a családom, hogy együtt elköltsük azt. Hiszem, hogy itthon is meg fogok tudni annyit keresni, amennyivel elégedett leszek, és amiből még mindig vígan utazgathatok majd. Hiszek a képességeimben és abban, hogy nincs szükségem kiköltözésre és svájci fizetésre ahhoz, hogy jól éljek.

7. Biztonság

Budapesten nem félek éjszaka nőként egyedül sétálgatni. Persze, ha nem muszáj, nem kísértem a sorsomat, de összességében véve itt biztonságban érzem magamat. A bűnözés alacsony, nekem pedig fontos, hogy az én gyerekeim is biztonságos környezetben nőjenek majd föl.

Ti mennétek vagy maradnátok?