Attól még, hogy öltöny van rajtad, nem leszel fontosabb Téma: Karrier

A gondolat hatalma. Már annyira lerágott csont, hogy szinte közhelynek hat. Nem Szabó Péter, Nick Vujicic, vagy még több másik ezer motivátor eszményi világának vagy fontosságának megkérdőjelezése fog történni, hanem szimplán a “fake it till you make it”, vagyis a “viselkedj úgy, mintha” mentalitásról ejtenék pár sort.

Az örök színjáték

A “viselkedj úgy, és olyan leszel” egy egészen egyszerű imitálós játék. Számtalan olyan tippet olvashatunk arról, hogy hogyan érjük el, hogy okosabbnak higgyenek minket annál, mint amik vagyunk, vagy hogy hogyan beszéljünk úgy valamiről, amit nem értünk, mintha értenénk. De a személyes kedvenceim ezek: hogyan látszódjunk fontosabbnak, szebbnek vagy épp sikeresebbnek? Ez az egész mizéria már átesett a ló túloldalára, és még azon is túlra.

Normálisnak tartom, hogy tudatalatt mindent megteszünk azért, hogy jobbnak higgyenek minket annál, mint amik valójában vagyunk, de egyáltalán nem mindegy, hogy azt hogyan tesszük meg. Vegyük meg a Zara öltönyt, hogy fontosabbnak és sikeresebbnek látszódjunk? Imitáljunk egy olyan életszínvonalat, amit még el sem értünk?

Semmiképp sem.

Miért is veszélyes a gondolat hatalma?

Egy kutatás részletesen taglalja a következő tényt: azok, akik csupán saját maguk értékét próbálják bebizonyítani másoknak azzal, hogy csilibili öltönybe, Rolex órába csomagolják magukat, hát, ők bizony elbuknak lakkcipőikben. A “csinálj úgy, mintha” filozófia nagy esetben bukáshoz vezet, ha az egészet csak erőfitogtatásra használják. A valóságban semmivel sem lesznek előrébb, hiszen becsapják magukat, mert elhisznek egy meg nem valósult fantáziát. Téves önkritikák, önképek alakulnak ki. Végig színészkednek egy életet, végcélba viszont nem érnek.

Ezt senkinek sem kívánom.

Elég a színjátszásból, mert már messziről bűzlik!

Először próbálj meg kitartással olyan készségeket és tapasztalatokat szerezni, amelyek tényleg rávezetnek a sikerhez vezető útra. Ismerd meg az erősségeidet és a gyengeségeidet, alkoss egy karriertervet, keress mentorokat! Nem az öltöny fogja meghozni az előléptetést, és nem is amiatt leszel fontosabb. Nem attól vagy sikeresebb, hogy luxustermékekkel vonod be magadat.

Ne feledd: változtass úgy, hogy képességeidben legyél jobb, ne pedig úgy, hogy csak többet higgyenek rólad.