Így spórolhatsz meg évente 150 000 forintot könnyedén Téma: Karrier

Rábukkantam a tengerentúlon hódító 52 hetes spórolási kihívásra, melyet a magyar viszonylatok tükrében egy kicsit átalakítottam, hogy most megoszthassam veletek. A takarékoskodási terv követésével komolyabb erőfeszítések nélkül spórolhatunk meg magunknak évi 150 000 forintot.

Mire használhatjuk?

Azt a 150 000 forintot használhatjuk a következő évünkben utazási alapként, esetleg fektethetjük magunkba és az ötletünkbe vagy kipótolhatjuk vele a hat hónapos vésztartalékunkat, netalántán fedezhetjük belőle a jövő évi fesztiválszezont. Mindenkinek egyéni döntése, hogy mire használja fel a megspórolt pénzt. 150 000 forint egy év alatt ugyan nem sok, de ha belegondolunk, hogy mindezt komolyabb erőfeszítések nélkül spóroljuk meg, akkor beláthatjuk, hogy mindenképpen megéri beépíteni az életvitelünkbe ezt a takarékoskodási formát is.

 

Hogy néz ki a spórolós kihívás?

Nincs más dolgunk, mint az első héten félretenni 200 forintot, a másodikon 300-at, a harmadikon 400-at és így tovább, egészen az 52. hétig. Lássuk mindezt egy táblázatban:

Igen, egy kicsit csaltam felfelé, hiszen az 52. hét végén a táblázatot követve csak 143 000 forintot gyűjtünk össze, ám derűlátóan úgy gondoltam, egy-két héttel még szívesen megtoldjuk a kihívást.

Tippek a takarékoskodási kihíváshoz

  • Ha csökkenteni szeretnénk az első és az utolsó hónapok közötti aránytalanság mértékét, nem muszáj a táblázat sorrendje szerint haladnunk. Kedvünkre válogathatunk minden héten az összegekből, a lényeg csak az, hogy valamilyen formában számon tartsuk, hogy mikor mennyi pénzt tettünk félre, hogy a végeredmény ugyanez lehessen.
  • Ha az anyagi helyzetünk engedi, kezdhetünk magasabb összegről és növelhetjük 100 forintnál többel is a hetente megspórolandó összeget.
  • Persze az is előfordulhat, hogy az anyagi helyzetünk nem engedi meg ezt a takarékoskodást. Nem muszáj 100 forinttal növelnünk az összegeket, ha nem szeretnénk, de elvileg ennek a kihívásnak az lenne a lényege, hogy a többség számára könnyen követhető és megvalósítható legyen.
  • Egy a lényeg: tartsuk magunkat a heti takarékoskodáshoz! Egy ilyen év garantáltan ránevel majd minket a spórolásra, és ennek a szokásnak a hasznát egy életen át élvezhetjük majd.