Egy halló jelnyelv tanuló motivációi Téma: Karrier

19 évesen, frissen megszerzett szakmunkás bizonyítványommal kilépve az iskolából, elhatároztam: valami olyat kéne tenni, ami hasznos. No, azért semmi világmegváltót, az ember legyen tisztában a korlátaival. Én azt a célt tűztem ki magam elé, hogy meg tudjam nevettetni az embereket. Bárkit. Legyen az egy régi barát, vagy egy friss ismeretség, akivel körülbelül 5 perce beszélgetek a vonaton.

Hogyan kommunikáljunk a siketekkel?

Bolti eladóként egy kis lélekbúvárkodás is a munkám része a vásárlók felé. Én tréfálkozással, nevettetéssel próbálom az embereket jobb kedvre deríteni, ha látom rajtuk, hogy nem épp a legjobb formájukban fáradtak el vásárolni. De! És most térnék rá a lényegre. Mi a helyzet, ha a vevő siket? Nem hall, és ez az egyetlen, ami megkülönbözteti a többi vásárlótól, pedig semmivel sem néz ki másként, mint bárki más a boltban. Csak ő nem hallja, amit én vagy bármelyik eladó mond neki. Ilyenkor jönnek a zavarba ejtő, fröccsöntött Activity mutogatások, vagy amitől feláll a szőr a hátamon: az eladó ordít, kiabál, olyan magas hangon beszél, hogy a pók leesik a falról, holott szegény ember nem fogja jobban hallani. Sőt! Szerintem még hülyének is nézi.

 

Megtaláltam a motivációmat

Jött a szikra! A villám! A felismerés! Miért is ne? Találtam induló jelnyelvi tanfolyamot, jelentkeztem rá. És amikor az amúgy is ritkán jövő siket vásárló bejött, köszönt, én pedig visszaköszöntem és jelelve megkérdeztem, „Hogy van?” Egy darabig néztünk egymásra, annyira megilletődött. Majd jött a várva várt hatás: elmosolyodott. „Váltottunk pár szót”, természetesen jelelve, majd elment. Kell ennél több? Nem mint bolti eladónak, hanem mint embernek.

A jelnyelv egy teljes értékű nyelv

Iskolás éveid alatt tanulsz angolul meg németül, ha ki akarsz menni külföldre, akkor rágyúrsz az adott ország anyanyelvére, csak hogy megértesd magad az ott élőkkel, de mi a helyzet a magyarral? Azért, mert ő nem hallja, attól még érti.

Nem azt mondom, hogy rögtön tanuljon meg mindenki mesterfokon jelelni. Rá kell áldozni egy kis időt és meg kell tanulni az alapokat. Ha tudsz egy-két kifejezést, félig nyert ügyed van. Ő boldog lesz, hogy valaki próbálkozik és nem csak kerüli, mint a Masat-1 a Földet. Te pedig nem érzed magadat hülyén, amiért kiordibálod szegény lelket az aurájából a nyílt utca kellős közepén. Én munka mellett csináltam/csinálom, saját zsebből, nulla támogatással.

Megérte-e? Nekem meg.