“Majd, később, ráér még” – A halogató életmód nyomában Téma: Karrier

Rengetegen tologatjuk magunk előtt a teendőket. Nem árt tudni, hogy mindegy, miről van szó – akár a hétköznapi tennivalóinkról, akár az álmaink megvalósításáról –, a halogatás semmiképpen sem tesz jót nekünk. Állandó frusztrációt, rosszkedvet és idegességet szül, de valamiért mégis képtelenek vagyunk változtatni rajta. Ahhoz, hogy egy életre magunk mögött hagyhassuk a halogató életmódot, előbb rá kell jönnünk, mi áll a hátterében.

Talán így védekezünk?

A halogatás miatt biztonságban érezzük magunkat. A langyos víz kellemes és már jól ismert, nem kell kimerészkednünk belőle, hogy hirtelen nem várt hideg zuhany érjen minket. Sajnos azonban a halogatás a komfortzónánkon belül tart minket, pedig az igazán jó dolgok gyakran azon kívül történnek.

 

Rá kell jönnünk, mitől próbáljuk megóvni magunkat, amikor halogatunk. A káosztól, a stressztől, esetleg a felelősségvállalástól? Ha rájöttünk, tegyük fel magunknak a megfelelő kérdéseket: a halogatás tényleg segít elkerülni a stresszt, vagy inkább csak még több aggodalmat szül? A halogatás segíti vagy hátráltatja a jövőnket?

Talán túl távolinak tűnnek a céljaink?

Sokan azért halogatnak, mert megrémülnek, amikor a nagyobb képet nézik. Céljaik és álmaik túl messzinek, túl elérhetetlennek tűnnek, így a kudarckerülés érdekében inkább a halogatást választják.

Nem szabad rögtön a végcélra fókuszálni. Bontsuk le apró lépésekre az odavezető utat, és ne feledkezzünk meg megállni és ünnepelni minden egyes mérföldkőnél!

Talán csak túlbonyolítjuk a fejünkben?

Halogatunk-halogatunk, mert elhitetjük magunkkal, hogy a ránk váró tennivaló túl sok időnkbe telik majd, esetleg elvégzése túl nehéz vagy túl kacifántos lesz. Legtöbbször azonban utólag rájövünk, hogy szinte semmiből sem állt elvégezni a teendőnket, és az sokkal komplikáltabbnak tűnt, mint amennyire valójában az volt.

Személy szerint a 10 perces szabályra esküszöm, a hétköznapokban ez képes a legtöbbet segíteni a halogató életmódunkon. Lényege, hogy bármit, ami nem vesz igénybe többet 10 percnél, azonnal végezzük el! Legyen szó mosogatásról, e-mail írásról vagy vasalásról, ha a tevékenység csupán pár perces, ne halogassuk egy másodpercig se.

Talán nem vagyunk motiváltak?

Lehet, hogy azért halogatjuk a teendőinket, mert azoktól halálra unjuk magunkat. Meg kell értenünk és el kell fogadnunk, hogy a számlák rendszerezése például hiába unalmas, ettől még szükséges teendő. Az életben sajnos nem élvezhetünk mindent.

Segítő megoldás lehet, ha az unalmas feladatokat is megpróbáljuk feldobni. A papírmunkákat végezhetjük a tévé előtt a kedvenc sorozatunk társaságában, teregetés közben pedig hallgathatjuk a kedvenc számainkat. Nem kell mindennek halál unalmasnak lennie. Igyekezzünk kreatívan feldobni mindent, így megszabadulhatunk a frusztráló egyhangúságtól!

A nap tanulsága tehát: először rá kell jönni a halogatás okaira, hogy aztán gyökerestül kezelhessük a problémát. Legalábbis a “szorgos hangyák” valahogy így csinálják.