A kiégés a huszonévesek körében is pusztíthat Téma: Karrier

Legtöbben, ha a kiégésre gondolunk, megfáradt és meggyötört ötvenesek jutnak az eszünkbe, akiknek az arcáról a világ összes fájdalma leolvasható. Unottnak, savanyúnak, motiválatlannak és élettelennek tűnnek, alig teszi őket boldoggá valami. Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy a burnout-szindróma nem csak a középkorúakat támadhatja meg? Megijednél?

 

Tisztázzuk a fogalmat!

Szigorú értelemben véve a burnout-szindróma csak azokat sújtja, akik a munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el, akiknek az átlagosnál több empátiára és személyes involválódásra van szükségük a mindennapokban. Így különösen veszélyeztetettek például az ápolók, az orvosok, a pedagógusok, a szociális munkások.

A kiégés azonban mára már egy tágabb értelmezésű fogalommá vált. Divatos használni minden olyan szituációra, amiben az ember elfárad, megfásul és motivációját veszíti. Kiéghetünk a csajozásban, kiéghetünk a pasizásban, de kiéghetünk az unalmas munkánkban is. És igen, huszonévesen is megtörténhet velünk, hogy besavanyodunk.

A kiégés okai

Huszonévesen izgatottan, célokkal és tervekkel felvértezve vetjük bele magunkat a munka világába. Kizártnak tartjuk, hogy kudarc érjen bennünket, nem ismerjük a lehetetlen fogalmát. Irreális elvárásokkal állítjuk szembe magunkat és emiatt sajnos nagyot koppanhatunk. A sok stressz, a túlhajszoltság és az irreális célok el nem érése végül kiégéshez vezethet. Motivációnkat veszítjük, megunjuk a munkánkat és romlik a teljesítményünk. Könnyű eljutni arra a pontra, amikor már mindent csak muszájból csinálunk, amikor semminek sem látjuk valódi értelmét.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni

Ha valaki szimplán csak vállat von és mit sem törődik a kiégéssel, könnyen beleragadhat a mókuskerékbe. Egy idő után már arra sem érez majd energiát és motivációt, hogy felmondjon, és egy nap, évek vagy évtizedek múltán azon kapja magát, hogy ő is megfásult ötvenes lett. Csupán annyi lesz a különbség, hogy ő már huszonéves kora óta lesz az, és nem kell hozzá kivárnia a kapuzárási pánik időszakát.

Óriási jelentősége van annak, hogy felismerjük magunkon a kiégés jeleit, hogy a rohamos motivációcsökkenés tapasztalásakor azon nyomban változtassunk. „Csak egy életünk van” – amikor ilyen és ehhez hasonló közhelyeket hallunk, nem is igazán gondolunk bele, mennyire ijesztően valós ez a kijelentés. Csinálhatunk savanyú citromot az életünkből, de dönthetünk úgy is, hogy változatos gyümölcssalátát készítünk belőle. Én az utóbbira szavazok.

Tapasztalod magadon a kiégés tüneteit? A Mindset pszichológia honlapján rengeteg hasznos tanácsot találhatsz, melyek segíthetnek visszafordítani a folyamatot.