Kirúgtak? Nincs itt a világvége! Téma: Karrier

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy összedől körülöttünk a világ, ha elbocsátanak. Megalázónak, degradálónak és demotiválónak érezzük a helyzetet, pedig egy kirúgás még nem a világvége. Az eltanácsolás nem jelenti feltétlenül azt, hogy alkalmatlan, buta vagy tehetségtelen volnál. Olykor a leépítés elkerülhetetlen, így nem kell rögtön személyes sértésnek venned azt. Mint minden rosszban, ebben is van valami jó, csak meg kell találni.

Újragondolhatod a karrierterveidet

Egy kirúgás után akarva akaratlanul is rákényszerülsz, hogy átgondold a terveidet. Ha eddig például egy helyben toporogtál és a megszokás tartott egy olyan munkahelyen, mely valójában egyáltalán nem motivált, még hálás is lehetsz a kirúgásért. Most újra álmodhatsz nagyot, ha eddig háttérbe szorítottad a valódi vágyaidat. Kereshetsz munkát külföldön kaland gyanánt, vagy vállalkozásba vághatod a fejszédet, hogy végre a magad ura lehess. Lehetőségek tárháza áll előtted, melyet a kirúgás nélkül lehet, hogy nem vettél volna észre.

Görbe tükröt mutat

Ha nem külső okok vezettek a kirúgáshoz, hanem tényleg a te munkamoráloddal vagy személyiségeddel akadt probléma, még hálás is lehetsz az eltanácsolásért. Jó lehetőség ez arra, hogy magadba nézz és kritikus szűrőn keresztül vizsgáld magadat. Miken kéne változtatnod? Nem vagy jó csapatjátékos? Nem vagy elég szorgalmas? Nincs meg a kellő szaktudásod ahhoz, amivel foglalkozol? Tekints a kirúgásra építő kritikaként és egy lehetőségként arra, hogy fejlődhess! Ne törje le az önbizalmadat a helyzet, inkább profitáljon belőle a személyiséged annyit, amennyit csak lehet!

Újra tanulni kezdhetsz

No persze nem arra buzdítalak, hogy időhúzás gyanánt, begubózni ülj újra az iskolapadba, de ha esetleg félbehagytad a tanulmányaidat a munkáért, most van itt az alkalom, hogy befejezd, amit elkezdtél. De új szakmát is tanulhatsz, ha az előző munkatapasztalatod rádöbbentett, hogy nem a neked való irányba tartottál eddig.

Utazásra ösztökélhet

Sokan találnak kifogásokat, hogy miért ne vágjanak neki az ismeretlennek. Félnek az újdonságoktól, az anyagiakra és a munkára hivatkozva visszatartják magukat a külföldi tapasztalatszerzéstől. Egy esetleges kirúgás motiválhat arra, hogy végre nekivágj a kalandnak. Stoppold körbe Európát, vállalj munkát külföldön, esetleg végezz el egy külföldi képzést! Két munkahely között pont ideális egy hosszabb szabadság, melyet hasznosan és élvezetesen úgy is eltölthetsz el, ha külföldön próbálsz szerencsét.

Megtanulod, mennyire fontos a takarékoskodás

Ha úgy veszítetted el az állásodat, hogy nem volt meg a 6 hónapra elegendő tartalékod, akkor biztosan sokat tanultál az esetből. Most már elismered, mennyire fontosak a megtakarítások, hogy nem árt a legrosszabbra is felkészülni. Az anyagi biztonság kiépítésének már egészen fiatalon el kell kezdődnie, és ha ezt eddig te nem így láttad, egy kirúgás után már egészen biztosan te is így fogod.