Miért egy idősebb testvér a legjobb dolog, ami történhet veled? Téma: Psziché

Azt mondják, idősebb testvérnek lenni nehezebb. Középső gyerek vagyok, bátyám és húgom is van, így ezt az elméletet én is alátámaszthatom. Úgy vélem, nincs egyszerű dolga sem a bátyámnak, sem nekem, de a húgommal viszont nagyon szerencsésnek tudhatjuk magunkat, amiért áll egy idősebb testvér az oldalunkon. Lássuk, miért is akkora áldás egy báty vagy egy nővér! Rövid, vicces és komoly elemeket egyaránt tartalmazó, teljesnek közel sem mondható lista következik.

– Az idősebb testvérek segítenek átlátni a családi viszonyokat. Többet tudnak a szüleinkről, mint mi, így a különböző családi helyzeteket is jobban ismerhetik, segítségükkel mi is könnyedebben állhatunk helyt.

– Ők azok, akik sokkal jobban kezelik a szüleink vitáit és nézeteltéréseit, mint mi. Segíthetnek nekünk, hogy ne legyünk túl érzékenyek, hogy könnyedebben értsük meg és vészeljük át szüleink nehéz időszakait.

– No és persze a szüleinket is okosabban kezelik már. Nekünk is átadják tudásukat, így mi is eredményesebben kommunikálhatunk velük.

– Idősebb testvéreink, ha nem is örömmel, de mindig elviszik a balhét helyettünk, és mi ezért kimondatlanul is rettentően hálásak vagyunk.

– Kitapossák az utat. A szüleink összes szabályán csiszolnak, és a szigorúságukon is puhítanak.

– Igyekeznek minden tudásukat átadni nekünk, ami fontos lehet az élethez. Nekik köszönhetjük, hogy a konfliktusokat könnyedebben simítjuk el, hogy a váratlan nehézségekkel könnyedebben nézünk szembe. Élettanulságaik nem kevés fejfájást spórolnak meg nekünk.

– Az idősebb testvérek rengeteg taníthatnak nekünk a párkapcsolatokról is. Egy báty kinevelheti húgából a naivitást, egy nővér megtaníthatja öccsének, hogyan kell bánni a lányokkal, egy báty szárnysegéde lehet öccsének, egy nővér párkapcsolati tanácsokkal láthatja el húgát.

 

– Kidolgozott érettségi tételek, sulis jegyzetek tömkelegére számíthatunk, ha van nagyobb testvérünk.

– Míg a nagy testvérek csak új cuccokat kapnak, addig mi az újak mellé mindig régieket is öröklünk. Dupla annyi ajándék és dupla annyi ruha a mienk.

– Ha azonos nemű idősebb testvérünk van, egy komplett, mindig frissülő ruhatárat köszönhetünk neki.

– Valljuk be, az azonos nemű testvérek személyi igazolványa gyakran jól jött a kamaszkorban!

– Miattuk nem kell a sztárvilágban kutatnunk példaképeinket, hiszen ott vannak az orrunk előtt ők maguk.

– Rengeteg fuvart köszönhetünk nekik. Előbb szerezték meg a jogosítványt, mint mi, így persze többször eljátszották a taxisofőrt – hogy szülői nyomás hatására vagy maguktól, az nekünk mindegy is.

– Tudjuk, hogy mindig van kire számítanunk. Nincs olyan élethelyzet, ami riadalommal töltene el minket vagy amiben egyedül éreznénk magunkat. Egy nagy testvér védelmez, támogat és kisegít – legyen szó akármiről.

– A versenyszellem a testvérek között is jelen van. Nagyobb testvéreink nem hagyják, hogy berozsdásodjunk, elért sikereik arra ösztönöznek minket, hogy mi is a legtöbbet hozzuk ki magunkból.

– Idősebb testvéreinknek köszönhetően megtanuljuk, hogy az életben bizony nem lesz mindig igazunk. A viták, a konfliktusok és a rendszeres alulmaradás megtanít minket elfogadni, ha bizonyos helyzetekben csak másodikok, harmadikok leszünk.

– Idősebb testvéreink gyakran az iskolai konfliktusainkat is elsimították. Nem hagyták, hogy bárki bántson minket, miattuk mindvégig biztonságban éreztük és érezzük magunkat a mai napig.

– Őrzik a gyerekkori emlékeinket. Ha elég nagy a korkülönbség, mindent tudnak a pelenkás éveinkről és előszeretettel meg is osztják velünk, ha úgy érzik, egy kis nosztalgiára van szükségünk.