Nők férfiak nélkül, férfiak nők nélkül Téma: Psziché

A minap Szophoklész drámáját elemeztem a diákjaimmal, és Iszméné egyik híres mondatáról beszélgettünk. „Beláthatod te is, hogy gyenge nők vagyunk és férfiakkal szembe szállnunk nem lehet”. Hangzott el a szájából, amikor testvére, Antigoné ellent akart mondani a király törvényeinek. No de, ne ijedjetek meg, ez most nem egy ókori műelemző tanulmány lesz, csupán elgondolkodtatott és megihletett a diákjaim véleménye. Vajon milyen szerepe van a férfiaknak és a nőknek egymás életében?

„Lányok, nélkülünk egy befőttes üveget sem tudtok kinyitni, éhen halnátok nélkülünk. A nők nem tudnának élni a férfiak nélkül, a férfiak viszont tudnának a nők nélkül.” – Érkezett a határozott vélemény az egyik karakán kamaszfiútól. Ijedtemben nagyokat sóhajtoztam, tudván, hogy amit hamarosan az osztálytársnőitől kap, nem lesz kellemes. De vajon van-e bármennyi igazság abban, amit mondott?

Nők férfiak nélkül

Tudnának-e élni a nők a férfiak nélkül? Szuper konzerv- és befőttesüveg-nyitó praktikák vannak, úgyhogy attól nem tartok, hogy éhen halnának. Vannak kiváló fizikummal rendelkező nők a világon, akik elvégezhetnék a nehéz fizikai munkákat, szóval talán ezen a területen sem szenvednének jelentős hiányt. Bizonyára boldogok lennének fütyülő építő munkások és #timeisup mozgalmak nélkül is, nem sírnák vissza a molesztálást és az erőszakot. A paprika- és gázspray piaca valószínűleg teljesen összeomlana, de nem hiszem, hogy lenne nő, aki ezt megsiratná. Nem kellene aggódniuk a monogámián és azon, hogy megcsalják-e őket vagy sem, de a fejlett vibrátoriparnak köszönhetően még a szexuális örömökről sem kéne lemondaniuk. Így első elgondolásra egyáltalán nem tűnik olyan vészesnek a Társadalom – Férfiak = Nők képlet.

Férfiak nők nélkül

Tudnának-e élni a férfiak a nők nélkül? Nem lenne több felesleges dráma, intrika és hazugság. A BL döntő zavartalanul végignézhető lenne minden évben, az alkoholfogyasztásnak sem szabna határt hisztériázva senki sem. A férfiak szabad életét végeláthatatlan Xbox-partyk és pókerestek, előkelő kubai szivarok, mosatlan füstös whisky illatú poharak jellemeznék. Nem kéne attól tartaniuk, hogy egy kajánabb pillantás miatt molesztálási pert akasztanak a nyakukba, hiszen nem is lenne kire zavarba ejtően nézniük. Nők nélkül nem lennének összetört szívek sem, a jobb és a bal kéz pedig tökéletesen kárpótolná a szexuális szükségleteket is. Társadalom – Nők = Férfiak – ebbe a képletbe talán még maga Einstein sem kötne bele, nem?

Remélem, ezt te sem hiszed el

Rég írtam már le ennyi hülyeséget, és remélem, hogy ti is belátjátok, hogy a fenti bekezdésekben foglaltak igazából óriási nagy maflaságok. A nők képtelenek lennének élni a férfiak nélkül, ahogyan a férfiak is a nők nélkül – erről felesleges vitázni. Ideje felismerni, hogy a két nem kölcsönösen szükségeli egymást. Ádám és Éva sem véletlenül érkeztek párban. Közösen éltek a paradicsomban, majd közösen bűnhődtek meg a hibák miatt is.

És nem, közel sem csak a faj túlélése miatt van szüksége a bolygónak mind a két nem jelenlétére.

Kellünk egymásnak, és ha ezt a hímsoviniszták és a nősoviniszták nem látják be végre, a két nem továbbra is eltapossa majd egymást ahelyett, hogy egymással karöltve, közös erővel teremtene valami igazán értékeset. A nők mit sem érnének az erős, biztonságot nyújtó férfiak nélkül, ahogyan a férfiak is megnézhetnék magukat a kedves, törődő nők nélkül. Le kéne állni a „minden férfi egy patkány” és a „minden nő egy kurva” jellegű filozófiákkal, a feminizmusnak és a #metoo-nak nem kellene átcsapnia ártatlan férfiakat is megszégyenítő mozgalmakba, a férfiaknak meg azonnal abba kéne hagyniuk a nők gyengébbik nemként való kezelését, lenézését és főként: bántalmazását. Együtt kell élnünk ezen a bolygón, kiegészítve egymást, mert bizony van, amire csak egy nő, és van, amire csak egy férfi képes – és ez így is van rendjén.