“Rájöttem, hogy az élet most zajlik” – Mike Posner keresztülsétált Amerikán Téma: Psziché

Mindannyiunk életét elsötétíthetik borúsabb periódusok. Előfordul, hogy peches, tragikus vagy épp letargikus spirálba szorulunk, melyből már-már kiutat is alig látunk. Mégsem tehetünk mást: tovább kell lépnünk. Akár 2851 mérfölddel tovább.

Dönthetünk úgy, hogy felhagyunk a szomorúsággal

Mike Posner, a világhírű amerikai énekes és dalszövegíró 2019 márciusában döntött úgy, hogy ideje végleg felhagynia a búslakodással – melyre egyébként vitathatatlanul minden oka megvolt. Szeretett édesapját egy agydaganat vette el családjától, jó barátja és zenésztársa, Avicii pedig öngyilkos lett. Ha a két tragikus haláleset önmagában még nem lett volna elég, Mike Posner egy komoly szakításon is átesett, de a karrierjéből fakadó, züllésre tökéletesen alkalmas életmód sem segített neki sokat abban, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet élhessen.

„Aztán rájöttem, hogy az élet most zajlik” – nyilatkozta. „Elfáradtam a sok szomorkodásban. Újra jól akartam érezni magamat, hiszen az élet rövid. Hiszem, hogy az új kezdetek a végekben rejtőznek el. Úgy döntöttem, keresztülsétálom Észak-Amerikát.” Meg is tette.

És hogy miért csinált ilyesmit Mike Posner?

Hát… csak. Mert ezt akarta. És mert megtehette. Ugyan rengetegen próbálták lebeszélni, mondván, a szünet nem tesz majd jót a karrierjének, de a 31 éves srác nem foglalkozott a negatív véleményekkel. „Albumot kellene készítenem, majd turnéztatni azt, majd másik albumot készíteni, majd egy újabb turnéra vinni azt is. Úgy döntöttem, az összes szabályt hagyom a csudába és inkább keresztülsétálom Észak-Amerikát. Valójában sosincs itt a megfelelő idő ahhoz, hogy azt csináljuk, amit csinálni akarunk. Márpedig az élet most van. Itt és most, ahogy becsukod a szemed, mély levegőt veszel, majd újra szétnézel… Ez az, az élet. Apukám és Avicii halála rádöbbentettek, hogy egy nap bizony én is meghalok. Előtte viszont még élni szeretnék” – mesélte interjúiban az immár NoShaveNovemberhez méltóan hosszú szakállal rendelkező zenész.

Leszokott és életmódot váltott

Mike Posner sem kerülhette el, hogy beszippantsa a rivaldafény és az azzal járó mentális- és fizikális egészségre egyaránt destruktívan ható életmód. Ő is füvezett, drogozott és ivott, ám ahogy ő fogalmazott, Avicii halála valódi „wake up call” volt a számára. Mára felhagyott káros szokásaival, (vagy legalábbis egy részükkel), és igyekszik valódi példát statuálni. „Egy éve hagytam abba a füvezést. Így talán kevésbé vagyok menő, nem tudom, mindenesetre ahelyett, hogy otthon fetrengenék betépve, inkább csinos lányokkal beszélek. Egy éve hagytam abba a füvezést. Így talán kevésbé vagyok menő, nem tudom, mindenesetre ahelyett, hogy otthon fetrengtem volna betépve, inkább két új albumot is befejeztem” – énekli legújabb slágerében, a Live Before I Die-ban, melyet sétája végéhez érve írt meg.

Itt és most

És hogy mit tanulhatunk mi Mike Posnertől, az iszákos, füves zenésztől, akit kétslágeres előadónál sokan még csak többre sem tartanak? Azt, hogy sosem késő vagy lehetetlen leállni a tudatmódosítókkal. Azt, hogy egyébként meg is éri leállni velük. Azt, hogy ha nem vagyunk boldogok, változtathatunk. Azt, hogy egyébként változtatnunk is kell. Azt, hogy egyedül mi felelünk a saját boldogságunkért és a saját életünkért. No és persze azt, hogy az imént említett élet egyébként már zajlik. Itt és most.