Soha ne add fel, soha nem késő változtatni! – Egy fiatal srác inspiráló szavai Téma: Karrier

Sziasztok! Krisztofer vagyok, 19 éves és egy teljesen átlagosnak tűnő srác. Csupán talán annyi különbséggel, hogy kicsit mindig kilógtam a sorból. Hogy miért? Lehet, hogy pont azért, hogy ezt a kis üzenetet egyszer megírjam nektek. Tudni kell rólam, hogy én nem dohányzom, nem iszom, nem bulizom, nincs semmilyen káros szenvedélyem. Talán pont ezek – és még több más dolog is – segítettek abban, hogy kívülálló legyek. De nem bánom, mert nekem mást adott az élet. Kitartást, tenni akarást, céltudatosságot és még sorolhatnám, hogy mennyi mindent. Igen, most azt gondolhatod, hogy ugyan mire fel ez az egoizmus, hisz még csak 19 éves, mégis mit akar itt? Majd őt is padlóra küldi az élet. Na, pont ezért vettem rá magamat arra, hogy egy “kis” üzenettel hozzátok szóljak.

Igen, mondhatod, hogy nem értem el még semmit, hisz nem ismer a fél ország, nem vagyok ott a tévében és nem vagyok közszereplő. Viszont sok velem egykorú fiatallal ellentétben én már tudom, hogy mit akarok az élettől. Félre ne értsd, nem bűn az, ha te nem tudod, mit szeretnél. Viszont, ha te mondjuk szeretsz hébe-hóba bulizgatni, napi 1-2 doboz cigit elszívni, de közben fogalmad sincs róla, hogy mit akarsz élettől, akkor azt ajánlom, ne tedd.  Nem olyan dumákkal akarok neked jönni, hogy mert „abból a pénzből már lehetne kocsid” vagy hasonlók, nem.

Azért ne pazarold el az életedet és az idődet, mert valamiben te is tehetséges vagy, mert egyéni vagy, mint minden ember. És ha megtalálod azt, amihez adottságod van, akkor könyörgöm neked, csak azért ne menj el pénzügyi elemzőnek, mert valaki azt ígérte neked, hogy jól fogsz vele keresni. Foglalkozz azzal, amiben jó vagy, amiben tehetséges vagy! Mindemellett felejtsd el a károsabbnál károsabb dolgokat! Hogy miért? Mert akkor majd tovább élhetsz a szenvedélyednek, annak ami boldoggá tesz.

Én jelenleg nem tanulok egyetemen. Nem azért, mert nem vettek volna fel vagy mert hülye lettem volna hozzá, hanem mert tudtam, hogy mit akarok. Én nagyon-nagyon régen megálmodtam már azt, hogy mit vagy miket szeretnék elérni az életben, és mindig úgy alakítottam az életemet, hogy igenis el tudjak indulni azon az úton, amit elképzeltem magamnak. Jelenleg is egy személyi edző kurzust végzek úgy, hogy mellette dolgozom is, de tudom, hogy ez a munka azért kell nekem, hogy legyen miből elvégeznem a sulit. Persze, voltak, akik azt mondták – és talán mondják is a mai napig –, hogy „Á, felejtsd el, úgysem fog sikerülni! Add fel, nem fogsz belőle megélni!”, de én nem hallgattam rájuk.

Tudom, hogy vannak problémáid. Drága az egyetem, sokat kell tanulni, sok a munka, drága az albérlet, jön a karácsony, … DE! Egy valamit elfelejtettél. Azt, hogy az életedet te irányítod és nem fordítva. Ha te jól festesz, foglalkozz azzal! Ha jól zenélsz, akkor azzal! Ha jó vagy matekból, akkor igen, menj el pénzügyi elemzőnek! Ne úgy válassz szakmát, hogy azon görcsölsz, jól fizet-e majd, vagy hogy átkozottul sikeres leszel-e tőle. Nem! Csináld azt, amihez értesz és amit kedvelsz! Arnold Schwarzenegger azt mondta, hogy „Válassz olyan munkát, amit szeretsz és boldoggá tesz, és akkor majd soha nem kell dolgoznod!” Soha se a pénz legyen a fő motivációd! Hisz, ha valami jól megy, akkor abból úgyis meg fogsz élni, ha hiszed, ha nem.

Nőj fel az élethez és ne mindig a kifogásokat keresd! Nem fogták sohase a kezem nekem sem, mindig mindenért kőkeményen meg kellett dolgoznom. A felesleges dolgokra kár energiát pazarolni, akkor már inkább abba fektess időt, ami egyszer majd sikerre visz és boldoggá tesz. Hidd el nekem soha sem késő változtatni! Édesapám 35 évesen mondta azt nekem először, hogy ő le szeretne velem jönni edzeni. Nyilván nem az volt a célja, hogy testépítő világbajnok legyen, csupán szeretett volna erősödni és kitűnni a fittségével a munkatársai közül – és én ebben örömmel segítettem és segítek is neki a mai napig.

Búcsúzóul csak annyit, hogy köszönöm a lehetőséget! Remélem, sikerült elindítanom benned valamit. Nem akarom azt, hogy az életed – ami olyan drága – hamar és könnyen tönkre menjen. Természetesen a te szabad döntésed, de ha elérsz egy célt, legyen az bármi, akkor azt csakis magadnak fogod megköszönni, senki másnak. Persze mindig örülj és háláld meg, ha segítenek az utadon, mert annál nagyszerűbb nincs! Kívánok nektek boldog, sikeres életet! És soha, de soha ne merjétek feladni, ha valamibe belekezdtek, mert az időnk sajnos véges. Mindvégig kőkeményen tennünk kell.