Srí Lanka megfizethetőbb, mint hinnéd Téma: Énidő

Az előző két rész vagy nagyon meghozta a kedvedet egy Srí Lanka-i túrához

A sziget maga meseszép. Vízesések, esőerdők, teaültetvények, lélegzetelállító panorámák, nemzeti parkok, út szélén sétáló elefántok, fákon himbálódzó majmok, kristálytiszta óceán, égig érő pálmafák és ragyogó napsütés vár rád, ha idelátogatsz. A sziget területe csupán kétharmada Magyarországénak, éghajlatát tekintve mégis nagyon sokszínű, szinte biztos, hogy minden turista talál neki való helyet. Ha egyet tanácsolhatok, a nagyobb városokat kerüld, Colombóban például fél nap bőven elegendő és kellőképpen sokkoló lesz.

Nem utolsó sorban óriási érv, hogy Srí Lanka piszok olcsó még a hazai viszonylatokhoz képest is. Ha azon gondolkozol, mégis hogyan engedhetnél meg magadnak egy Srí Lanka-i utat, hadd segítsek eloszlatni az anyagi aggodalmaidat. Srí Lanka elérhetőbb, mint gondolnád.

Egy Srí Lanka-i út számokban

Nem anya vagy apa pénzéből utaztunk ki Srí Lankára mi sem. Egyetemistákként kellett megdolgoznunk azért, hogy világot láthassunk, a tanulmányaink mellett diákmunkákból összekuporgatott pénzünkből vágtunk neki a kalandnak. Sokunknak egy egzotikus, messzi utazás szinte elképzelhetetlennek és kivitelezhetetlennek tűnik, pedig könnyen lehet, hogy okos szervezéssel valójában nagyon is elérhető volna. Persze nekem semmi jogom sincs akárki pénztárcájában turkálni, de szeretném, ha azok, akik megtehetnék, hogy elutazzanak, most ráeszmélnének, hogy erre valóban képesek. Egészen biztos vagyok benne, hogy elérhetetlenebb gondoltok egy ilyen körutat, mint amennyire valójában az.

Repülőjegy

Január 27-én repültünk, a repülőjegyünket pedig szeptember végén vásároltuk meg. A repjegyvadász trükköt alkalmaztuk, melyet mindenképpen a figyelmetekbe ajánlok. Belgrádból indult a gépünk, Dubaiban szálltunk át és visszafelé ugyanezen az útvonalon repültünk. Belgrádba Flixbus-szal mentünk le, visszafelé pedig – felelőtlen, bátor, merész vagy nevezed, ahogy szeretnéd módon – stoppoltunk a szerb fővárosból. Adtunk fel egy túrazsákot és ebédet is kértünk a fapadosra, így fizettünk végül összesen – a Flixbus-szal együtt, oda-vissza – 105 000 forintot. Ennyiért Srí Lankára repülni simán kivitelezhető még ma is, csak okosan kell bánni a repülőjegy-vásárlással.

Szállás

A Srí Lanka-i szállásárak nevetségesen alacsonyak. Mi persze szinte minden városkában a legolcsóbb szállást foglaltuk le, ezzel persze vállaltuk, hogy gyíkokkal, csótányokkal és szúnyogokkal szimbiózisban hajtjuk álomra a fejünket. Fejenként 1500-5000 forintot költöttünk egy éjszakára, az utóbbi 5000 forintot egy luxusszálláson hagytuk ott, a semmi közepén, festői környezetben, a természet lágy ölében. Mi akkor, ott, utunk 6. éjszakáján úgy döntöttünk, megér nekünk ennyi pénzt egy rovaroktól és bogaraktól mentes luxus hotel. A szállásainkat egyébként ősszel foglaltuk le a Bookingon keresztül (kivéve az előbb említett luxus szállást, amit random, egy lemondás miatt kellett választanunk). Megérte korán foglalnunk, hiszen így kevesebbet fizettünk, mintha helyben foglaltunk volna, ráadásul a kint töltött 2,5 hetünket a legjobban fix szállássokkal tudtuk megtervezni. Véleményem szerint, ha az ember rövid időre utazik, megéri előre felállítania egy tervet, mikor hol alszik majd, mert így nem kint kell bajlódnia a szervezkedéssel, veszítve a drága idejéből. Átlagot számolva éjszakánként 2800 forintot költöttünk szállásra fejenként.

Költőpénz

Ha megvan a repülőjegy ára és a szállásokat is lefoglaltad, a költőpénzen már nem sokat kell aggódnod. A vonat- és buszjegyek szemtelenül olcsók, és ha nem ragaszkodsz a túlhypeolt turistaprogramokhoz, hanem beéred a ingyenes túralehetőségekkel is, akkor minimális összegből vígan éldegélhetsz a szigeten.

Busz- és vonatútjaink 60-500 forint között mozogtak, és bizony ezek segítségével alaposan körbejártuk a szigetet. Tukt-tuk-ra – vagyis a helyi taxira – is költöttünk, hiszen a kis távolságok megtételére ez a legbevettebb eszköz az országban. Ennek ára nem fix, a sofőrrel beszéled le, mennyiért visz el téged. Az igazán durva az, hogy még a helyi taxi is olyan olcsó, hogy hiába próbál lehúzni téged a sofőr, te még így is csak pislogsz, hogy mennyire olcsó kint egy fuvar. A legdrágább kiadásunk tuk-tukra 4500 forint volt fejenként, no de az nem csak egy röpke fuvarra szólt. Magában foglalt egy egyórás, éjszakai utat Hattonból az Ádám-csúcs lábáig, melyet követően éjjel megmásztuk a csúcsot, majd reggel a leérkezésünk után a sofőr elvitt minket megnézni egy vízesést és pár teaültetvényt, majd zárásként visszavitt minket a szállásra is. Gyakorlatilag tehát 4500 forintért hajnali 2 és délután 2 között mindvégig a szolgálatunkra volt.

Legtöbbet a Burger Kingben és a McDonaldsban hagytuk, ugyanis nem mindig volt gyomrunk megenni a helyiek által készített ételeket. Elég volt Colombóban belesnünk pár konyhára, és azonnal tudtuk, itt nem figyelnek oda úgy a higiéniára, mint azt mi szeretnénk. Gyorséttermeket egyébként nem találsz mindenhol, sőt. Mi okosan a tehetős szállodák éttermeit kerestük mindenhol, így a hazai árért ehettünk normális ételeket. Persze biztosan még olcsóbb lett volna az utunk, ha kicsit összeszorítjuk a fogunkat és beérjük a helyi „specialitásokkal”.

Összegezve

Összegezve tehát elmondhatom, hogy ha nem riadsz meg a kultúrsokktól, akkor Srí Lanka tökéletes választás, sőt, ha kifejezetten szomjazol rá, akkor egyenesen briliáns. Ha a repülőjegyre, a vízumra (10 000 forint) és a szállásra összespórolod a pénzt, kint már nem sokat kell görcsölnöd azon, hogy mi mennyibe kerül. Útitársamnak például szeptemberben még csak a repülőjegyre elegendő összeg volt a zsebében, januárig viszont összespórolt annyit a diákmunkákkal, hogy aggodalom nélkül körbejárhassuk a szigetet.

Ne riadjatok vissza a nagyra törő tervektől, a messzire szóló repülőjegyektől! Higgyétek el, gyakran olcsóbbra jön ki egy messzi, többhetes körút, mint egy horvát tengerparti rövidke nyaralás. Kalandra fel!

vagy egy életre elvette azt. Megpróbáltam tabuk nélkül érzékeltetni, hogy mennyiben más egy harmadik világbeli ország, mint mondjuk egy nyugati értékeket képviselő nemzet. A tanulságokat és a sokkoló élményeket szedtem össze, de keveset írtam arról, hogy valójában mennyire csodálatos is a sziget. Van jó pár erős érvem az egzotikus ország mellett, melyeket most mindenképpen szeretnék megosztani. Lássuk, miért és mennyiért kell bejárni Srí Lankát!

Érvek egy Srí Lanka-i utazás mellett

Végre kiléphetsz a komfortzónádból, egy teljesen más kultúrát ismerhetsz meg és tehetsz a magadévá. Semmilyen puccos nyaralásért sem cserélném el azt a kultúrsokkot, amit a szigeten éreztem. Többet tanultam odakint a világról és az életről, mint 17 év alatt az iskolapadban körmölve, ez egészen biztos.

A Srí Lanka-i emberek hihetetlenül kedvesek. Hiába nem megy nekik az angol, kézzel-lábbal azon igyekeznek, hogy szóba elegyedjenek veled. Ha nyitottan állsz hozzájuk, rengeteg szeretet kaphatsz. Az élettörténeteikért és tanulságaikért már önmagában megéri kiutazni.