10 megtörtént eseményen alapuló film Téma: Énidő

Horrorok, drámák és krimik esetében megnyugtató az érzés, ha tudjuk, hogy a történet csak a találékony emberi elme eredménye. Sok esetben azonban a való életből merítenek ihletet a forgatókönyvírók: jöjjön hát 10 igaz történeten alapuló film.

A lehetetlen

A katasztrófafilm a 2004-es Indiai-óceáni szökőár jelenségén alapszik. A tragédiát María Belón és családja a való életben is átélte, a film az ő történetüket dolgozza fel. Thailandi nyaralásuk egy szempillantás alatt válik rémálommá egy szökőár miatt. Vajon egymásra találnak az öttagú család tagjai?

Életben maradtak

1972. október 13-án egy 45 személyt szállító repülőgép rossz látási viszonyok miatt egy vulkán hófödte csúcsának ütközött. A baleset után 72 nappal még találtak túlélőket: tizenhatan élték túl a szerencsétlenséget. A tragédiából regény és film is készült. Ez egy olyan film, ahol az emberek halott társaik húsát eszik az életben maradás érdekében. A film tökéletesen megmutatja, hogy mekkora élni akarás van bennünk, emberekben.

127 óra

Aron Ralston 2003-ban egyedül vágott neki egy Utah állambeli kanyontúrának, azonban egy rossz mozdulat miatt belezuhant egy sziklahasékba. Egy kőtömb esett karjára, 127 óráig volt odaszorítva a sziklafalhoz, étlen-szomjan. A fogságban eltelt 127 órát dolgozza fel a film, amelyet Aron Ralston Between a Rock and a Hard Place című önéletrajzi regénye ihletett.

Pelé

Létezik egy brazil fiú, aki tehetségének köszönhetően minden idők egyik legnagyobb focistájává nőtte ki magát. A fiatal srác Sao Paolo nyomornegyedében kezdte el kergetni a labdát, azonban 17 évesen már világbajnokká tette saját hazáját. Egyedi stílusjátéka, kitartó szelleme vezetett ahhoz a bizonyos győztes gólhoz. A film Edson Arantes do Nascimento, vagyis Pelé, a sportlegenda történetét meséli el.

Én, Tonya

A kilencvenes évek amerikai médiaeseményeinek egyik legfurcsább történetei közé tartozik Tonya Harding műkorcsolyázóé. A tehetséges lány karrierje ragyogóan ívelt felfelé – ebben köztudott, hogy keménykezű, egyáltalán nem finomkodó nevelési módszereket alkalmazó édesanyjának is nagy szerep jutott. Egy nap Tonya azonban megismerkedett egy férfival, élete ettől kezdve radikálisan megváltozott. Egyik legnagyobb riválisa elleni merénylet erősen férjéhez volt köthető. Tonya hatalmas közellenséggé vált – pedig lehet, hogy csak áldozat volt. Mégpedig ex pasijának és neveltetésének áldozata.

Mielőtt meghaltam

1985-ben Ron Woodroof villanyszerelőt AIDS-szel diagnosztizálják. Az orvosok lemondanak róla, barátai pedig nagyívben kerülik – a férfi azonban mégsem adja fel. Mexikóban keres magának egy csodaszert, majd az illegálisan csempészett gyógyszert sorstársai közt kezdi el árulni. A főszereplő egy idő után azt veszi észre, hogy olyan emberek mellett találja magát, akiket előtte nagyon is megvetett. A valós eseményeken alapuló filmben Matthew McConaughey-t Ron Woodroof alakítja.

Életem a szörf

Bethany Hamilton egy nem mindennapi fiatal lány: a hullámlovaglás az élete. Tehetsége és szorgalma nem megkérdőjelezhető, kétségtelen, hogy bajnoki jövő előtt áll. A sors azonban mégis közbeszól, ugyanis a lányt kedvenc időtöltése közben cápatámadás éri, amelynek során az egész bal karját elveszíti – nem sokon múlt, hogy életével fizessen. Bethany azonban megingathatatlan hitének segítségével fél karral is visszatér a szörfhöz, és a világbajnokságon is elindul.

Everest

Az Everest azoknak a hegymászóknak a történetét meséli el, akik a világ legmagasabb pontjának meghódítását, a Mount Everestet tűzték ki expedíciójuk céljául. Egy hatalmas hóvihar azonban mindent megváltoztat.

A föld sója

Sebastiao Saldago, a világhírű fotográfus negyven éven keresztül járta a világot. Tanúja volt több nemzetközi konfliktusnak és történelmi eseménynek, szemtől szembe látta az éhínség sújtotta vidékeket és a népvándorlásokat. A föld sója Sebastiao Salgado életútját és munkásságát mutatja be.

Piaf

Párizsi nyomorból egészen New York-i rivaldafényig jutott el az a lány, akinek dalain végül nemzedékek nőttek fel. A tehetséges sanzonénekes gyerekkorát bordélyházban töltötte, csupán az utcán merte hallatni jellegzetes énekhangját. A film tehát a francia nemzeti ikonról, Edith Piaf nem mindennapi életéről szól. Életútját bemutató filmben helyet kap felfedezésének pillanata, nagy szerelmének megtalálása és szívszorító halála is.