12 meglepő buktató egy állásinterjún Téma: Karrier

A triviális „ne köpd le az interjúztatóidat, mert akkor nem vesznek fel” típusú tanácsoknál léteznek ám sokkal körmönfontabbak is. Vannak tényezők, amelyekről nem is gondolnánk, pedig nagyon könnyen befolyásolhatnak negatívan egy állásinterjút. HR-esünk segítségével összeszedtük mindent, amire lehet, hogy eddig nem gondoltál.

Már a várakozás során is figyelnek

Amikor megérkezel és várnod kell az interjúztatódra, fontos, hogy ne türelmetlenkedj és ne vágj pofákat. Persze, senki sem szeret malmozni, mégis tudnod kell, hogy már a recepción nyújtott viselkedésed is sokat számít. Mosolyogj, légy türelmes, nyugodt és kedves! A telefon nyomkodását is megéri mellőzni. Mielőtt belépnél az állásinterjú épületébe, kapcsold ki és tedd el a telefonodat!

Ne dohányozz az interjúd előtt!

Ha cigiszagúan érkezel, azt a hatást kelted, hogy egyáltalán nem tiszteled az interjúztatóidat. A következő fél/egy órát egy szobában összezárva töltitek, és nem tudhatod, hogy ők hogyan viszonyulnak a füstszaghoz. Ahogy nem illik izzadtan érkezni, ugyanúgy a dohányszag sem ildomos.

Ez nem a Teleshop

Kell, hogy pozitívan tudj beszélni magadról, de nem szabad átbillenned a ló túloldalára. A mértéktelen önfényezés irdatlan nagy egoizmust sugall, arra pedig kevés pozícióban van szükség. Találd meg az egészséges egyensúlyt!

 

Vigyázz, milyen gyengeségeidet vállalod fel!

Amikor eljön az interjúd azon szakasza, ahol a gyengeségeidről kérdeznek, légy résen! Ne légy teljesen őszinte, jövendőbeli munkáltatóid igazából annak örülnek, ha a gyengeségeid is erősségekként használhatóak. Például ha sztahanovista vagy, az lényegében előny is lehet.  Na de mondjuk, ha késős típus vagy, nem éri meg elmondanod az interjúztatóidnak. Gondolkodj az ő fejükkel!

Tartsd a szemkontaktust!

Ezt nem kell túlragozni, ne számold a pókokat a falon, és ne is vizslasd a porcicákat a padlón!

Ne becsüld alá magadat!

Minden önmagaddal szemben táplált kételyt mellőznöd kell, tehát jobb hanyagolnod a „talán”, „nem vagyok biztos benne”, „lehet” típusú bizonytalanságot kifejező szavakat. A HR-esek kedvence a „ez talán nem annyira érdekes, de…” – itt állj is meg rögtön! Hogy várod, hogy felkeltsd az interjúztatód érdeklődését, ha saját magad számára sem vagy érdekes?

Készülj a bértárgyalásra!

Akkor sem szabad alábecsülnöd magadat, amikor a piszkos anyagiakra kerül a sor. Jó, ha előre készülsz és utánajársz, az adott pozícióban mennyit keresnek átlagosan. Ha kell, vedd számításba a pályakezdőséget, a nyelvtudást és minden mást is! Ne mondj túl keveset, de ne mondj irreálisan magas összeget sem! A Google a barátod.

Választékosan fogalmazz!

Ékes szólással a kaki is szépen becsomagolható. Figyelj oda rá, hogy választékosan beszélj, kerüld a felesleges kötőszóhalmozást, az ö-zést és a hezitálást! A világ egyik legsokszínűbb nyelvét beszéled, miért ne aknáznád ki a benne rejlő lehetőségeket?

Nyitottnak kell lenned

Az interjúztatóidnak motivációt és nyitott hozzáállást kell látniuk a szemedben. Nem jó, ha elzárkózol a tanulás és a kihívások elől, lássák rajtad, hogy nyitott gondolkodású vagy és hogy nem riadsz vissza az esetleges új próbatételektől!

Ne kérdezz hülyeséget!

Azt tanácsolják, legyen kérdésed az interjún, mert ezzel is az előző pontban foglalt nyitottságot tükrözöd. Na de csak azért, hogy valamit kérdezz, azért inkább ne nyisd ki a szádat! Ne kérdezz olyat, ami triviális vagy amire könnyen megtalálhatnád a választ az interneten is! (Jó kérdés például feltehető az előrelépési lehetőségekkel kapcsolatban.)

 

Ne tűnj kétségbeesett munkakeresőnek!

Nem szabad, hogy azt lássák rajtad, ez a munka az egyetlen esélyed, és hogy ha nem vesznek fel, már költözhetsz is a Margit híd alá. Ők akarjanak kapkodni utánad, ne te utánuk.

Légy őszinte, de ne túl őszinte!

Ha rákérdeznek, hogy jelentkeztél-e máshova is, nyugodtan elmondhatod, hogy igen. A konkrétumokkal azonban vigyázni kell, nem jó, ha felsorolod a konkurens cégeiket, mint potenciális jövendőbeli munkahelyeidet.