Anya nem tud egy életen át pénzt adni neked Téma: Karrier

Diákszövetkezetek tucatjai kínálnak alkalmi, rész- és teljes munkaidős állásokat, mégis sok az olyan diák, aki tanulmányai mellett semmilyen munkát sem vállal. Ennek hátterében sok dolog húzódhat, ám ezek közül nem mindegyik jó kifogás a munkanélküliségre.

Van, hogy nem fér bele

Persze az orvosi- vagy a jogi kar mellett érthető, ha valakinek nincsen sem ideje, sem pedig energiája bevállalni egy munkát. Vannak olyan egyetemek, melyeken évközben és a vizsgaidőszakban egyaránt eszeveszett a hajtás, ahol a diáklét mellé nem fér be a dolgozói lét is. A felsőoktatás sokakat kizsigerel, lefáraszt és stresszel, azok a szülők pedig, akik megtehetik, szívesen támogatják a gyermekeiket, amíg ők a rögös úton zötykölődnek.

Anya majd úgyis ad pénzt

No de azért nem dolgozni, merthogy anyukád úgyis eltart majd, korántsem vall érett gondolkodásra. Előbb vagy utóbb úgyis a saját lábadra kell állnod, magad kell fizesd a számláidat, az étkezésedet, a BKK- és kondi bérletedet, sőt, a szórakozásodat is.

Sokan még huszonévesen is a szüleiktől kérik a pénzt a kocsmatúrákra, az óvszerekre és a haveri nyaralásokra, pedig rengeteg idejük lenne rá, hogy saját fizetés után nézzenek. A szemeszter elején örömmel konstatálják, hogy minden nap korán szabadulnak a kampuszról, sőt, hogy pénteken még csak órájuk sincsen, az viszont eszükbe sem jut, hogy legalább egy alkalmi munkát bevállaljanak.

 

A munkavállalás hasznos

Pedig nekik is csak hasznuk származna belőle. Rájöhetnének, mi mennyit ér, és hogy hány órás munkával lehet megkeresni egy új cipő vagy akár egy új telefon árát. Persze biztos megerőltető (a hangszálaidnak) kiabálni az emeletről, hogy „Anya, adj pénzt kajára!”, de saját kezűleg megdolgozni azért, hogy ne halj éhen, hidd el nekem, bizony még annál is nagyobb kihívás.

És amúgy is, nem lenne jó érzés elutazni a pénzből? Vagy félretenni és befektetni? Végre nem a szüleid kontrollálnák a költéseidet, hanem te magad. Nem kéne nélkülöznöd, arra költhetnél, amire szeretnél – persze a határaid ismerése mellett.

Ráadásul a tapasztalatszerzésből is csak előnyöd származhat. A munkáltatók nem a papírjaidra lesznek kíváncsiak, sokkal inkább érdekli majd őket a valódi munkatapasztalatod. Végre a gyakorlatban is kipróbálhatod magadat, végre igazi cselekvő lehetsz.

Ráadásul sokan még csak azt sem tudják, mit akarnak kezdeni magukkal. Közgazdásznak tanulnak, de fogalmuk sincsen róla, milyen heti 40 órát a neonfényben tölteni, vagy tanárnak készülnek, de még egy gyereket sem korrepetáltak életükben. A diákszövetkezetek lehetőséget biztosítanak, hogy több területen is kipróbálhasd magadat.

Ha még mindig nem győztelek meg arról, hogy munkát vállalni jó dolog, akkor most megemlítem a kapcsolatrendszert is.  Új munkahelyen új embereket ismerhetsz meg, akik között könnyen életre szóló barátságokra vagy akár szerelemre is bukkanhatsz. Mindegy, milyen területen helyezkedsz el, a kapcsolathálód mindig hasznodra válik majd, úgyhogy gyerünk, elég a lustaságból! Anya nem tud egy életen át pénzt adni neked.