Mennyit érek munkavállalóként? – Bértárgyalás az interjún Téma: Karrier

Nem is olyan régen elkezdtem munkát keresni. Örültem is neki, meg nem is. Keserédes volt az érzés, hogy ismét álláskeresővé váltam, hiszen tudtam, hogy interjúk sora fog következni. Mondanom sem kell, hogy az önéletrajzomat újra és újra átszerkesztettem, az alapkérdésekre a lehető legfrappánsabb választ próbáltam kitalálni és a tabletemnek is megtaláltam a tökéletes beállítást, hogy előnyös képet lássanak rólam a felvételiztetők az online állásinterjúk során. Aztán problémába ütköztem. Mennyit kérjek, ha a munkámról van szó?

Honnan tudunk tájékozódni?

Az egyik legnyomasztóbb érzés, hogy az országunkban hatalmas tabuként kezeljük a fizetést. Ez számomra nem azért nyomasztó, mert más zsebében akarnék turkálni, hanem azért, mert mindig gondolkodóba ejt, hogy mégis miként tudom magamat beárazni, ha fogalmam sincs arról, hogy mennyit is érek valójában.

Talán már ti is tapasztaltátok, hogy mennyire nem beszélünk még a barátaink körében sem arról, hogy ki, mennyiért dolgozik, pedig ez az egyik forrás, ahonnan lehetséges tájékozódni a béreket illetően. Amennyiben nem féltek kérdezni, mindenképpen járjatok utána annak, hogy a barátaitok, ismerőseitek nagyságrendileg mennyiért dolgoznak a számotokra releváns pozíciókban.

A barátainkon kívül segítségünkre lehet néhány oldal, ami segíthet kikalkulálni, hogy mennyi az annyi, ami a bérünket illeti. Íme, néhány segítség, amivel talán könnyebb lesz beárazni magunkat

Mit mondanak a HR-esek?

A HR szakmában dolgozó ismerősömtől érdeklődtem, hogy mikor illik szóba hozni a fizetést, milyen gyakorlati tanácsokkal szolgálna az álláskeresőknek. Ha a bérezés nincs megjelölve a hirdetésben, akkor az első körben érdeklődhetünk arról, hogy a munkánkért kért összeg reálisnak számít-e. Ebből már el tudjuk dönteni, hogy a cég és a mi elképzelésünk egyezik-e.

Fontos, hogy amikor szóba kerül a pénz, a lehető legmagabiztosabban mondjuk az összeget, ne habozzunk azon, hogy vajon fölé, esetleg alá lőttünk-e. A fenti linkek nagyban segíthetnek abban, hogy reálisan behatároljunk egy összeget vagy esetleg egy bérsávot. Sok esetben már az önéletrajzban előre kérik, hogy mi az az összeg, amennyiért elvállalnád az adott pozíciót.

A cégek számára azért fontos, hogy olyan összeget mondj, amivel valóban boldog lennél, mert számukra pénzbe kerül a hirdetés, a toborzási és kiválasztási folyamat, valamint a betanítás is, ezért egy munkáltatónak nem éri meg, hogy felvegyen, majd rövid határidőn belül elhagyd a céget egy jobb ajánlatért. Ha nagyon alacsony bért mondanak a saját elképzelésünkhöz képest, akkor érdemes tisztelettudóan és finoman szóvá tenni, hátha a cég rugalmasan áll hozzá és a következőkben ad egy számunkra kedvezőbb ajánlatot. Talán ha több visszajelzést kapnak arról, hogy alacsony fizetést ajánlanak, akkor átgondolják, hogy talán a munkavállalóknak van igaza.

Mit gondolok én, mint munkakereső?

Sajnos nagyon sokszor találkozom azzal, hogy illogikus módon elhívnak úgy is interjúra, hogy korábban megadtam a fizetési igényemet, és mégis alá tesznek ajánlatot. Ez azért is kellemetlen érzés, mert egyből úgy gondolom, hogy az én munkám nem ér annyit, amennyit én gondolok róla, holott sosem mondok/írok hatalmas összeget, és eddig minden interjún azt kaptam visszajelzésként, hogy reális az elképzelésem.

Plusz egy jó tanács: alapvetően nem szokott számítani, hogy valaki bruttóban vagy nettóban mondja a bérigényét, azonban készüljetek fel mindkettőből, hogy ne az interjún kelljen számolgatni, mennyit is szeretnétek kérni.

Kötelező téríteni

Amikor pályakezdő voltam, többször is belekalkuláltam a bérbe a távolsági közlekedést, holott ezt a munkáltató 86 százalékban köteles megfizetni a munkavállalójának, ellentétben a helyi közlekedési eszközökkel, amit nem kell fizetnie, az maximum egy kedves gesztus, ha mégis megteszi a cég. Erről bővebben ezen a linken tájékozódhattok.

Akkor mennyit is érek?

A pontos összeget neked kell meghatároznod, de az interjú előtt mindenképpen tájékozódj! Ismerősöktől és a bérkalkulátorokkal, de hallgass a megérzéseidre is! Nem éri meg úgy elvállalni egy munkát, hogy úgy érzed, keveset kapsz, mert akkor az fog beléd égni, hogy keveset is érsz, holott ez nem így van.

Vedd figyelembe, hogy milyen tudásod van, mennyi tapasztalatod, milyen iskolákat végeztél, milyen nyelvtudással rendelkezel! Ezek mind beleszámítanak a fizetésbe, de a magabiztosság is egy fontos elem, természetesen ésszerű keretek között.

Én nem fogom tudni neked megmondani, hogy mennyit érsz, de fontos, hogy sose becsüld alá magad.