Az osztatlan képzés előnyei és hátrányai Téma: Karrier

Jómagam is egy osztatlan képzés keretein belül koptatom az iskolapadot, így most bennfentesként beszélhetek az előnyökről és a hátrányokról. Az éremnek mindig két oldala van, úgyhogy a rosszra és a jóra egyaránt kitérek.

Mi is az az osztatlan képzés?

Az osztatlan képzés annyit jelent, hogy az alapszak és a mesterszak nincs elkülönítve egymástól. Egyben végig tolható a képzés, melynek végén, 5-6 év után mesterdiplomát kapunk kézhez.

A napos oldal

Kifejezetten kellemes az osztatlan képzés, hiszen elég egyszer diplomamunkát írni, mégis mesterdiploma kerül a kezünkbe. Nem kell kétszer is több tíz oldalakat gépelni és maratoni könyvtárazásra sincsen szükség egynél többször.

Ha egy osztatlan képzés mellett tesszük le a voksunkat, kisebb az esélye annak, hogy félbehagyjuk azt. Senki se szeretné diploma nélkül elhagyni a felsőoktatást, az államis félévek visszafizetésére pedig még annyira se fáj a fogunk. Ha egyszer belemerülünk egy osztatlan képzésbe, nagy eséllyel végigrugdaljuk magunkat a rögös úton.

Nem utolsó szempont, hogy az osztatlan képzési rendszerben mesterdiplomával gazdagodunk, mely papíron több lehetőséget kéne, hogy biztosítson a munkaerőpiacon. Azt viszont nem állítom, hogy a valóságban jelentős hátránnyal indulna az, aki csak alapszakos diplomát szerez.

Az osztatlan képzés lehetővé teszi, hogy a tanterv strukturáltabb legyen. Bátran épülhetnek egymásra a tárgyak, van idő egyaránt megalapozni és elmélyíteni a tudást.

 

A sötét oldal

Amennyire jól hangzik az előző pont, tapasztalataim szerint akkora nagy bullshit is. A lehetőség ugyan adott lenne a jól strukturált tantervhez, de az osztatlan tanárképzésben például ez csak felesleges tölteléktárgyakban merül ki. Jól bizonyítja ezt, hogy belsős információm szerint folynak a tárgyalások a hatéves képzés öt évre való lerövidítéséről.

Nem tarthatom magamban, hogy egy osztatlan képzés keretein belül könnyű elunni a fél életünket. Míg egy alapszakos diploma után van lehetőség szünetet tartani, esetleg átgondolni, hogy van-e értelme még két évre az iskolához láncolni magunkat, addig egy osztatlan képzés egy örökké tartó valóságnak tűnik.

Sokan elkényelmesednek, akik osztatlan képzést választanak. Sajnos nem kevés olyan szaktársam van, akik még egy órát sem dolgoztak életükben, és az egyetemi gyakorlattól várják az első munkatapasztalatukat.

Ha osztatlan képzés mellett tesszük le a voksunkat, tisztában kell lennünk vele, hogy nagyon könnyen elcsúszhatunk. No, ez persze az osztott szakokra is igaz, osztatlan képzés esetén viszont hatványozottan van jelen. Minden egymásra épül, a tárgyak úgy fonódnak össze a tantervben, mint London metróvonalai. Nem érdemes bukdácsolni, mert könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy a diplomáért már bottal kell kisétálnunk az ünnepségen.