Engem a házi feladatok mindig csak hátráltattak Téma: Karrier

Biztos nem véletlen, hogy a világ vezető oktatási rendszereiben a gyerekek nem kapnak házi feladatot. Hiába érettségiztem kitűnően és kerültem be egy jó egyetemre, nem hiszem, hogy a házi feladatok bármit is hozzátettek volna a sikereimhez, sőt. Felnőtt szemmel teljesen máshogy tekintek az íróasztal fölött görnyedten eltöltött óráimra.

Nagyon meglepődtem, amikor az egyetemen is kaptam házi feladatot. Valamiért azt hittem, hogy az érettségivel azoknak is búcsút inthetek, de nem így történt. Mivel még nem diplomáztam le, elmondhatom, hogy a házi feladatok immáron 16 éve nonstop keserítik meg az életemet.

Annyi mindent csinálhattam volna helyettük!

Emlékszem például, hány különórát hagytam ki amiatt, hogy egy dolgozatra készültem, vagy, csak mert túl sok matek példát adtak délutánra. Pedig a zene és a sport az egyetlen, ami képes igazán feltölteni és kikapcsolni egy gyereket. De nem, a diák inkább maradjon otthon a témazáró előtt és dugja bele a fejét egy könyvbe, nem igaz?

Sok programból maradtam ki, miközben az iskola a szobámhoz láncolt. Mondtam le barátokkal tervezett délutánokat, péntek esti bulikat, randikat, sőt, családi ebédeket is. És nem, egyik házi feladat sem kárpótolt az elmulasztott élményekért.

Emlékszem arra is, hogy akkor szoktam le a kutyasétáltatásról, amikor bekerültem egy igen erős gimnáziumba. A sok felesleges házi feladat minden időmet és energiámat elvette, így én meg szegény kutyámat fosztottam meg egyetlen örömétől.

Hiszem, hogy ha nem minden időm azzal ment volna el, hogy olyan tárgyakra készülök, amelyek egy fikarcnyit sem foglalkoztatnak, akkor előbb megtalálhattam volna az utamat. Lett volna időm belekezdeni mindenféle projektbe, kipróbálni magamat mindenféle területen, és nem huszonévesen kellett volna kétségbeesetten kutatnom a nekem való irányt.

Őszintén remélem, hogy a gyerekeimnek már több idejük marad magukra, több idejük arra, hogy felfedezzék, kik is ők valójában, mi a szerepük az életben. Remélem, nem a tankönyvek fölött kell majd eltölteniük a gyerekkorukat.