Dánia lenne a felsőoktatás Mekkája? Téma: Karrier

Mi az, ami elsőre eszedbe jut, ha valaki Dániát említi? Két évvel ezelőtt erre a Carlsberg sörmárka lett volna az egyedüli válaszom, viszont mára rájöttem, ennél sokkal több lehetőséget rejteget ez a kicsi, skandináv ország nekünk, fiataloknak.

Ingyenes oktatás. Mindenkinek.

Ne aggódj, nem olvastad félre. Dánia egyetemein mindenki tandíjmentességet élvez, aki az Európai Unióból, Svájcból vagy az EGT- tagállamok egyikéből származik. Azon szerencsés gyermekek egyike vagyok, akinek a szülei boldogok, ha támogatni tudják, viszont én ezt sosem szerettem volna. Nem vártam el tőlük, a saját lábamra akartam állni, és ez egy fizetős egyetemi szak mellet Magyarországon lehetetlennek tűnt.

Gyakorlatiasság

Emlékszel, amikor a gimi iskolapadjában azon gondolkodtál, mikor is fog hasznodra válni az a tömérdek tudás, amit a kovalens kötésről vagy a másodfokú egyenlet megoldóképletéről szereztél? Én emlékszem, viszont abban biztos vagyok, hogy egy dán diák sem mondhatja el ugyanezt.

A való életből kiragadott problémák megoldására fektetik a hangsúlyt és arra törekednek, hogy minden diák fel legyen készülve arra a napra, amikor már minden élesben megy. Persze megkövetelt a lexikális tudás egy bizonyos szintig, viszont itt nagyon ritkán fogod magad azon kapni, hogy egy könyv felett görnyedve magolsz. Ha úgy érzed, egy problémát nem tudsz egyedül megoldani, a csoporttársaid egyből a segítségedre sietnek, ugyanis szinte minden tantárgy és projekt feldolgozása csoportmunka keretein belül történik.

Nem állítom, hogy Dániában könnyű egyetemistának lenni, de az biztos, hogy könnyebb, mint Magyarországon. A diákok órarendje lehetővé teszi, hogy más elfoglaltságokra is tudjanak időt szánni, hiszen délután 4 után sosincs tanítás. A maximum óraszám körülbelül 25-30 óra hetente. Ezek után a csoportmunkáé a szerep. Mármint hétköznap. Péntekenként pedig a Friday-báré. Minden egyetem minden kampuszának külön, saját kocsmája van, ahol egy üveg sört negyedannyiért lehet vásárolni, mint a város más helyein. Szerinted megéri?

 

Diákmunka

Itt sem egyszerűbb a munka keresés, mint Európa bármely más nagyvárosában. Eltelhet pár hónap, mire találsz egy állást, ahol nem feltétel a dán nyelv ismerete. Persze, persze, itt mindenki beszél angolul, de ez mégsem elég minden munkahelyen. Rá fogsz jönni, hogy milyen hasznos is volt elkezdeni azt a németet vagy franciát második idegen nyelvként a középsuliban.

Apropó, dán nyelv. Valahogy úgy hangzik, mintha egy angol elkezdene németül beszélni egy darab krumplival a szájában. Sokszor a szavakban leírt betűk felét sem ejtik ki, valahogy mégis megértik egymást. Viszont, ha még ez sem tántorít el, ne aggódj, rengeteg lehetőség biztosított a dán nyelv tanulására.

Mindennapi élet

Koppenhágában legelsőnek az fog szembetűnni, hogy mindenki biciklivel közlekedik. De nem ám azért, mert a vonatok késnek, hanem azért, mert ők így érzik jobban magukat. Nem gondoltam volna hogy napi fél órát fogok tekerni az egyetemig oda- és vissza, viszont mára én sem értem meg, ki az a hülye, aki kifizet havi 3-400 koronát (kb. 15000 Ft) egy havi bérletre, amikor biciklivel sokkal gyorsabban elérheti célját, és még csak a környezetet sem szennyezi.

Koppenhága a világ 27. legdrágább városa, tehát azzal számolni kell, hogy a mindennapi kiadások jóval magasabbak, mint Magyarországon. Ez nem nagy probléma, hiszen ha tanulsz és mellette diákként dolgozol heti 10-12 órát, akkor még ösztöndíjat is biztosítanak, ami a legtöbb diáknak bőven elég arra, hogy félrerakjon a következő nyaralásra is.

Kipróbálnád te is?

Azok után, hogy megtapasztaltam a felsőoktatás rendszerét Magyarországon és Dániában is, mindenképp elmondhatom, hogy megéri külföldön tanulni, akár egy Erasmus félév erejéig is. Rengeteg új barátot szerzel, megtanulsz egy új nyelvet, akarva akaratlanul is önállósulsz. Nem beszélve arról, hogy a megszerzett tudással számos más, nemzetközi lehetőség tárul eléd a jövőre tekintve. Az már csak a te döntésed, hogy ezt később külföldön, vagy Magyarországon szeretnéd-e kamatoztatni.