Egyetemzárási pánik – Hogyan tovább? Téma: Karrier

Az egyetem egy életre szóló élmény, és sokan életük legjobb időszakának tartják ezeket a burokban töltött éveket – igen, az egyetem egy rózsaszín burok ahhoz képest, ami utána vár ránk.

Amíg tanulunk, anyu és apu pénzéből élünk, akik nemcsak a tandíjat, hanem a mindennapi megélhetésünkhöz szükséges költségeket is fedezik, legyen ez éppen kaja, pia vagy akár cigi. Amíg tanulunk, megtehetjük, hogy egy-egy nap nem megyünk be előadásra, mert a héten a harmadik bulink már igazán keményre sikeredett, és csak reggel 6 fele értünk haza. Amíg tanulunk, következmények nélkül megihatunk egy-egy sört napközben, miközben megkérjük a csoporttársainkat, hogy írjanak fel a katalógusra. Mindeközben úgy érezzük, igazán élünk, hogy most vagyunk a legokosabbak, most szerezzük a legtöbb tapasztalatot és most ismerjük meg azokat a barátokat, akik egy életen át velünk lesznek. Sajnos elhisszük, hogy ez az időszak örökké fog tartani, és hogy a lufi nem fog kipukkadni.

A pánik kezdete

Az egyetemi évek vége felé érkezve – amikor már természetesen a mesterdiplománkat is megszereztük, csak hogy húzzuk az időt – elfog a szorongás. Gondolkozol, hogy mit tudnál még csinálni. Maradj doktori képzésre? Kezdj el egy gyakornoki programot? Dolgozz részmunkaidőben? Folytasd levelezőn? Elkezdesz közös terveket gyártani a barátaiddal, csak hogy együtt maradhassatok. Még őrültebben kezdesz bulizni, még több hülyeségbe belemész, mert tudod, hogy hamarosan vége lesz ennek, és csak rossz várhat rád a kinti világban. Az egyetemzárási pánik teljesen átveszi az irányítást.

 

A pozitív csalódás

Azonban előbb utóbb mindenki elérkezik arra a pontra, amikor ténylegesen ki kell lépni a való életbe és saját lábra kell állni. Saját tapasztalatból mondom, hogy a kinti világ ugyan nehezebb, de ha mersz fejest ugrani az ismeretlenbe, a legjobb éveid csak folytatódnak – sőt, talán most kezdődnek. A munka melletti rendszerezett élet sokkal hatékonyabbá fog tenni, az egy nap alatt elvégzett dolgaid száma sokszorosára fog nőni. Jobban fogod értékelni azt az időt, amit a barátaiddal töltesz. Egy-egy bulizós este sokkal nagyobb emlékké, és egyben értékké fog válni a szemedben. A hétvégékre sérthetetlen napokként fogsz tekinteni, amikor szinte nem is tudsz dönteni arról, hogy mit csinálj, hisz annyi a lehetőséged. A saját keresetből vett ruha, mozijegy és utazás büszkévé fog tenni – az érzés, hogy igen, ezt is meg tudtad venni, tényleg boldoggá tesz majd. A felmerülő problémák esetén pedig nem kell megijedni, hiszen még mindig nem vagy egyedül, a szüleid és barátaid támogatása ekkor is kísérni fog.

Ne félj fejest ugrani az ismeretlenbe csak azért, mert még nem volt tapasztalatod vele! A sok negatív vélemény ellenére hidd el, megéri bevállalni – élvezni fogod az életed új fejezetét.