Hogyan tanulj meg félni a világtól? Téma: Psziché

Muszáj előre leszögeznem, hogy ez egy olyan írás lesz, ami lehet, hogy kicsit kimozdít majd a világodból és megmutatja neked a valóságot. Ha viszont szívesebben csücsülnél tovább a saját kis burkodban és szívesebben élnél vakon, akkor sajnos ez a bejegyzés nem neked való. A folytatásban ironikus vizekre evezünk.

Miért van annyi boldog ember?
Egyszerűen túl sok a szabad ember, amit számomra elviselhetetlen látni. Mindenki arcán ott az önfeledt mosoly. Sok kedves szó, hatalmas bátorság, kellemes önzetlenség és a mindennapokat elárasztó szeretet – ezek vesznek körbe engem. 10 emberből 9 megéli a pillanatokat és értékeli önmagát, elég kétségbeejtő, nem? Csalódottsággal tölt el az a tisztaság, az az őszinteség, ahogyan mindenki magát adja, ahogyan teljes tudatossággal kezelik a helyzeteket. Az is elég szomorú, ahogyan viszonyulnak egymáshoz, az az elfogadás, hogy megértik, ha az ember más, ha más személyiséggel, más szokásokkal, más mintákkal érkezik. Erre gondolva egyre dühösebb és dühösebb leszek. Hogyan jutottunk ide?!

Így kell félni a világtól
Ezen elmélkedve úgy döntöttem, hogy összegyűjtök neked néhány tippet, hogy hogyan tudod mindezt nagy ívben elkerülni. Sőt, ha mindent körültekintően megfogadsz a tanácsaimból, akkor garantált a siker! Mielőtt belevágnánk, muszáj tisztáznunk, hogy mindezt azért kell megtenned, mert enélkül túl átlagos lennél, és tudod, a középszerű sosem elég szexi.

1. Az, hogy te hogyan érzed magadat úgy általában, az egy kicsit sem fontos. Ne pocsékold el az időt arra, hogy magaddal foglalkozol, arra pedig végképp ne, hogy azon gondolkodsz, hogy mi okoz igazán örömet, milyen vagy te, mi az, amiben jó vagy! Ha eszedbe jutna, hogy egy fél órára/órára kicsit csendben leülsz, egyedül leszel és kérdéseket teszel fel magadnak, na, most azonnal felejtsd el! Sokkal több érdekes játék, film, sorozat, koncert és buli van, amivel elütheted az időt, a sodródás sokkal kellemesebb.

2. Óvakodj attól, ha valami elkezd érdekelni, veszélyes játék! Javaslom, ha ki szeretnél nyitni egy szakmai könyvet, meg szeretnél nézni egy TED videót vagy tervezed, hogy elmész egy előadásra, képzésre, gondold meg többször is! Sőt, ha olyan dolog után kutatnál, ami lázba hoz vagy ami megdobogtatja a szívedet, nincs más dolgod, mintsem rögtön lebeszélni magadat róla. Kíváncsinak lenni gáz, talán azt akarod, hogy másoknak csalódniuk kelljen benned?

3. Az egyik legfontosabb pont most jön, jól figyelj! Ha nem sikerült teljesen letenned a kíváncsiságról, és mégis szeretnél kipróbálni valamit saját magad miatt, hát tényleg gyorsan felejtsd el! A saját tapasztalatokból szerzett tudás a legértéktelenebb, helyette kérlek, ülj otthon a bizonytalanságban és barátkozz meg azokkal a feltevésekkel, elképzelésekkel, amik a fejedben élnek. Ne járj utána annak, hogy milyen lehet ez vagy az, hogy jó lennél-e bennük, vagy sem! Sokkal jobb, ha elméleti szinten ragadsz, így megmarad a külső és a belső épséged is. Mi történne, ha véletlenül rá kéne jönnöd, hogy valamiben nem vagy tökéletes?

4. Az utolsó pont következik, melyet kötelezővé tennék még az oktatásban is, sőt, gondolkodom, hogy erre indítok egy mozgalmat is. Figyelj, aranyszabály! Mindig az a legfontosabb, amit más gondol. Egyszerűen muszáj azzal foglalkoznod először, hogy másnak mi lehet a jó, mi lehet a szép, mi az elfogadható, mi az, amivel lenyűgözöd őt. Ha nem ezt teszed, sajnos akadályokba ütközöl majd, és tudjuk, hogy annak nincs jó vége. Felejtsd el, hogy azt mondod ki, amit te igazából gondolsz, vagy hogy úgy cselekszel, ahogyan azt jónak látod és hogy még ki is tartasz a nézőpontod mellett! Veszélyes, ha túl stabilnak látnak, sőt, az is, ha te rendben vagy magaddal.

5. Oh, és ráadásként még ne feledd, mindig egyedül vagy a problémáiddal! Tudod, mások biztosan nem értenek meg.

Tudom, nem egyszerű feladatok ezek, és nagyon sok munka ezek mentén élni, de hidd el, ettől leszel teljes biztonságban!

Ha a világ felfordul körülöttünk, nehezen találjuk meg a valóságot a felszín és a saját agyunk által gyártott képek között, de remélem, hogy nekem sikerült segítenem tisztán látnod.