Ingyen Berlinben – Mindenkinek jár egy kiruccanás! Téma: Énidő

A mai rohanó világban mindannyiunknak kijárna egy kis kiruccanás, pénztárca vaskosságtól függetlenül. Sajnos mégsem engedhetjük meg magunknak mind, hogy türkizben pompázó óceánpartokra, égig érő pálmafák közé vagy visszhangzó őserdőkbe vonuljunk. No de ki mondja, hogy a pihenés csak távoli, egzotikus helyeken valósítható meg?  Európa tele van olcsó és könnyen elérhető úti célokkal, melyeket ugyanúgy megéri meglátogatnunk.

Berlin, az okos választás

Nem kellenek százezrek a tartalmas utazáshoz, ingyenes programok közül akárhol válogathatunk. Berlin tökéletes úti cél lehet azoknak is, akiknek szűkösebb a költségvetése. Szállást már éjszakánként három-négyezer forinttól találhatunk, és ha időben kezdjük szervezni utunkat, a repülőjegyre sem kell sokat áldoznunk. A Ryanairnél akár nyolcezer forintból is megúszható a retúrjegyvásárlás. Az ingyenes kultúrprogramok paradicsoma tehát mindenki számára könnyen elérhető, ráadásul fiatalos pezsgésével egészen biztosan a huszonévesek kedvencévé válik.

1. ingyenes program: a 100-as busz

Persze Berlinben is alkalmunk nyílik befizetni a városnéző buszos túrák egyikére, ám minek dobnánk ki rájuk egy valag pénzt, ha a 100-as busz ugyanazon az útvonalon jár? A legfontosabb látnivalókat sorra érinti a jármű, ráadásul két emeletének köszönhetően az ülőhely is garantált.

2. ingyenes program: Reichstag

„Ég, mint a Reichstag” – halljuk sokszor a mondást. Szomorú esemény vezetett a hasonlathoz, ugyanis a Német Birodalom parlamentjét 1933-ban egy holland kommunista teljesen lángba borította. Szerencsére Norman Foster terveinek köszönhetően később újjáépítették, így ma ismét büszke székhelye a német törvényhozásnak. A lélegzetelállító üvegkupola ingyen látogatható, de a belépés előzetes regisztrációhoz kötött. Ezen a linken lehet feliratkozni.

3. ingyenes program: A brandenburgi kapu

Németország jelképe Berlin központjában található, a 100-as busszal ide is könnyű eljutni. A monumentális építmény környékén állandó a nyüzsgés, a Pariser Platzon turisták, árusok, élőszobrok, munkába igyekvő helyiek egyaránt megfordulnak. A kötelező szelfiket itt érdemes ellőni.

4. ingyenes program: a bolhapiacok

Az antik kincsek között barangolva ingyen múzeumlátogatás részese lehetsz, költekezned sem kötelező, csak rajtad múlik, mennyi pénzt versz el a bazári forgatagban. Berlinben hétvégenként több helyre is kipakolnak az árusok, hogy apró kacatok, tárgyak, kincsek ezreit kínálják fel a kíváncsiskodóknak. Mindegy, hogy a ruhákért, a konyhai eszközökért, vagy a könyvekért vagy-e oda, itt garantáltan megtalálod a neked való standot. Ezen a linken kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb lokációjú ás kínálatú bolhapiacot.

5. ingyenes program: East Side Gallery

Az East Side Gallery egy körülbelül másfél kilométeres falszakasz, ahol művészet és történelem egyszerre elevenedik meg a látogatók előtt. Berlin keleti és nyugati részét 1961 és 1989 között egy hatalmas betonfal választotta el egymástól, később a fal egyes részeit emlékhelyként hagyták meg. A rendhagyó szabadtéri galériába 1990-ben érkeztek a világ minden tájáról művészek, hogy festményeikkel tiszteljék meg a fal ominózus ledöntését.

6. ingyenes program: Holokauszt-emlékmű

2711 különböző magasságú betontömb helyezkedik el hullámzó talajon a Potzdamer Platz közelében. Peter Eisenman és Buro Happold a meggyilkolt európai zsidók tiszteletére tervezte az emlékhelyet, ahol a betontenger hatása miatt az egyszerű turista is elveszettnek és nyomottnak érzi magát.

A lista nem teljes, Berlin bővelkedik az ingyenes látnivalókban. A város történelmi és kulturális szempontból is jelentős kincse Európának, pénztárcabarát vonásai miatt pedig különösen indokolt, hogy mi, pénzben esetleg szűkölködő huszonévesek is meglátogassuk.