Ismeretlen csoda, Budapesttől fél órára – Programajánló

Fotó: Kortyis Dávid

Mindig is szerettem azokat a rejtett látványosságokat, amiket még nem fedeztek fel a turisták. Hétvégente, szabad óráimban a lehető legnagyobb örömmel utazok el egy-egy titkos kilátóhoz, a tavasz kezdetekor pedig boldogan fedezek fel új parkokat. Hadd mutassak be egy kevésbé ismert, ámbár annál gyönyörűbb turistamentes látványosságot, ami még Beethovennek is elrabolta a szívét. Garantáltan nem fogtok csalódni!

Brunszvik-kastély

Budapesttől karnyújtásnyira, Martonvásáron található a Brunszvik-kastély, melynek angolkertjét frissen újították fel. A kastélyban Beethoven is rendszeresen megfordult, ugyanis a grófi lányok zongoratanára volt. A zeneszerzőnek nem volt szívügye a tanítás, a lányokkal mégis kivételt tett – egyikükkel bensőségesebb viszonyt is kialakított. A kastélyban megtalálható egyebek közt Beethoven emlékmúzeuma is, mely a zeneszerző kedvelőinek nagy élménnyel szolgálhat.

A múzeum körül 70 hektárnyi területű park található, melyet Heinrich Nebbien tervei alapján alakítottak ki. Egzotikus fákat telepítettek, valamint tavat, teniszpályákat és egy kisebb szigetet is kialakítottak a hatalmas területen. A sziget komolyzenei hangversenyek színhelyéül szolgál nyaranta, a koncertek helyszínére pedig egy kis fahíd vezet a mezei juhar, a mézgás éger és a magas kőrisek kereszttüzében.

A park azonban nemcsak a Brunszvik-kastélynak, hanem a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontnak és az Agroverzumnak is otthont ad. További 2 perc sétára pedig egy óvodamúzeum található, mely bepillantást nyújt 1828-től a magyar kisdedóvás történetébe.

Megközelítés

Martonvásár 20-25 perc alatt közelíthető meg Budapestről, a Brunszvik kastély pedig további 5 perc sétára található a martonvásári vasútállomástól. Rendszeresen indulnak vonatok a Déli pályaudvarról és Kelenföldről egyaránt.

Fotó: Kortyis Dávid

További cikkek: