Írország, az élőzene és a bárányok birodalma Téma: Énidő

Ha egy nagyobb kaliberű kiruccanásra vágysz Európán belül, Írországot mindenképpen írd fel a potenciális úti céljaid listájára! A kis szigetország olyan meseszép tájakkal, különleges emberekkel és egyedi kultúrával rendelkezik, melyeket egészen biztosan örök életedben felemlegetsz majd. A folytatásban a felejthetetlen impulzusok hazájába kalauzollak téged.

Kedvesek és lelkiismeretes az emberek

Az írek olyan lelkiismerettel rendelkeznek, amit csak nagyon kevés más nép tudhat a magáénak a világon. Nem akarnak átverni és kijátszani, cserébe persze elvárják, hogy te se tedd ugyanezt. Kedvességgel és őszinteséggel bármit elérhetsz náluk, és biztos lehetsz benne, hogy tőlük sem látsz más viselkedést.

A Trinity College könyvtár pénztárjánál csíptem el egy beszélgetést, ahol egy család próbált kamuzni a gyerekeik koráról, hogy megússzák a többlet fizetését. Mivel a kasszás hamar kiszagolta, hogy sumákolnak, nemes egyszerűséggel csak annyit mondott: „Beengedtelek volna titeket féláron is, ha őszinték vagytok, így viszont a teljes árat kell megfizetnetek”. Azzal kiszámlázta a belépőjegyeket, és már hívta is a következő vásárlót.

A sziget maga a megtestesült nyugalom

Írország vidéki területein minden káprázatosan zöld. Mindenfelé bárányokat és szarvasmarhákat látni, ahogy békésen legelésznek az utazási brosúrákat is megszégyenítően festői tájakon.

A Burren Nemzeti Park közelében egy olyan tanyán béreltünk házat, ahol nem volt más, csak egy tó, néhány tehén és a végtelen zöld vidék. Ha valaki csendre és nyugalomra vágyik, Írországig meg se álljon! Utazásaim során kevés ennél békésebb országgal találkoztam.

Tesztelheted az angoltudásodat

Írország tökéletes arra, hogy teszteld, valóban beszélsz-e angolul. Az ír akcentus olyan kihívások elé állít majd, melyekre egészen biztosan nem készítettek fel még a legvadabb Youtube videók sem. Legtöbben még a brit akcentussal sem boldogulunk, többségünk az amerikai filmeken és sorozatokon keresztül sajátította el nyelvtudását, így az ír élőnyelvi környezet valóban komoly meglepetéseket tartogathat.

Dublintól az ország nyugati része felé távolodva egyre komplikáltabb nyelvi formulákkal találkoztunk. Hiába tanulok angoltanárnak, Kenmare környékén néha teljesen elvesztettem a fonalat a bolti eladók dialógusai között.

Lélegzetelállító kiránduló helyei vannak

Ha rajongsz a természetért és a szép tájakért, Írországban egészen biztosan nem fogsz csalódni. Bámulatos partszakaszok, eszeveszett panorámák és mesébe illő domboldalak fogadják az idelátogatókat.  

A sziget legmagasabb pontja, a Carrauntuohill örök élményt kínál azoknak, akik elég szerencsések ahhoz, hogy jó látási viszonyok között másszák meg a hegyet. A Croagh Patricket sem érdemes kihagyni, tetejére még a birkák is rendszeresen elzarándokolnak.

Az élőzenétől még az állad is leesik

Míg itthon harmincezer forintot fizetünk ki azért, hogy elmehessünk egy Ed Sheeran koncertre, addig Írországban egy Guinness áráért vehetünk részt olyan minőségi koncerteken, amik még a szeplős vörös srácot is lazán kenterbe verik. Írországban a kocsmai élőzene olyan magas színvonalú, hogy garantáltan összecsinálod magadat a gyönyörtől.

Killarney városka egyik kocsmájában, egy unalmas kedd este bukkantam rá Cathal Flaherty zenéjére. A srác egy szál gitárral és egy loop station-nel olyan műsort adott, amiért simán meg lehetne tölteni idehaza egy arénát is. Az írek tényleg örömből zenélnek, nem érdekli őket, hogy 10 vagy 10 000 ember előtt kell-e játszaniuk. Imádtam azt a szüntelen életvidámságot, ami a hangszerükből és a torkukból áradt.