7 kíméletlen film a felnőttkor kihívásairól Téma: Énidő

A felnőttkor bizony kemény és nyomasztó kihívásokat tartogat. Ezúttal 7 olyan filmet ajánlok, melyek segíthetnek, hogy ne érezd annyira egyedül magadat a kapunyitási pánikkal.

 

A szabadság útjai

Leonardo DiCaprio szerencsére felmelegedett a jeges incidens után, és Kate Winslet oldalán újabb romantikus filmet forgatott 2008-ban. A történetben egy a húszas éveik végén járó házaspár történetét ismerhetjük meg, akik a kertvárosba költözve nevelik gyerekeiket. Azt hihetnénk, hogy teljes az életük, ám valójában elveszettebbek, mint akárki körülöttük. A férfi kiégett multikatonává, a nő pedig depressziós háziasszonnyá vált, egyiküknek sem volt ideje megtalálnia önmagát és az őszinte szenvedélyét, mielőtt családalapításba kezdtek. Vajon késő módosítani a sorrenden? Lehetnek még boldogok?

 

Életmentő

Habár trailere alapján úgy tűnhet, Kristen Bell 2013-as filmje mégsem csak egy könnyed, szombati esti unaloműző limonádé. Komoly kérdéseket boncolgat a felnőtté válás nehézségeiről, a 29 éves lány küszködéseivel mind könnyen azonosulhatunk. A felnőttkor egyik legkeményebb pofonja, hogy gyakran közel sem alakulnak úgy a dolgaink, ahogyan azokat gyermekként megálmodtuk. Érett korba lépve legtöbbünknek muszáj megnyomnia az újratervezés gombot, ám a boldogság és önmagunk megtalálása még így sem lesz garantált.

 

Nyakunkon az élet

Sokunk még meg sem született, amikor ez a film először filmvásznat látott, ám régisége miatt nem szabad alábecsülnünk az üzenetét. Ben Stiller, Ethan Hawke és Winona Ryder közöse tökéletesen igazolja, hogy a felnőtté válás már az előző században sem volt egyszerű, az útkereséssel járó nehézségek már akkor is valódi életválságot szültek a huszonévesek körében. Fiatal felnőttként munkát, karriert és szerelmet kéne találnunk, miközben a barátságainkat sem ártana életben tartanunk. Nyakunkba szakad a felelősség, nyakunkra ül az élet – kérdés, hogyan birkózunk meg vele.

 

Út a vadonba

Ó, hányszor jut eszembe nekem is nap mint nap, hogy le kéne lépni a francba egy lakatlan szigetre, vagy csak valahova egy sűrű erdő közepébe. Christopher nem csak álmodozott az elvonulásról, hanem valóban belevágott a kalandba. Maga mögött hagyott mindent és mindenkit, hogy fiatal felnőttként megtalálhassa önmagát és az élet valódi értelmét. Ki-ki döntse el maga, hogy vajon sikerült-e rálelnie akármelyikre is.

 

500 nap nyár

Mi történik akkor, ha a szerelem nem szeret viszont? Kellemetlen felállás, igaz? Az 500 nap nyár egy igazán realisztikus film a szerelemről, melyről hiába hisszük azt kamaszként, hogy örökké tart, a felnőttkor rádöbbent, hogy ez bizony közel sem igaz. Valóságos és józanító film ez minden fiatal felnőttnek, hogy reális képekkel keresgélhessék a nagy Ő-t, meg a nagy Ő utáni nagy Ő-t is.

 

Diploma után

Ha van film, amivel a fiatal pályakezdők csettintésre azonosulhatnak, az minden bizonnyal Alexis Bledel vígjátéka. A fiatal lány ugyan kirepül a fészekből, ám diplomája után visszatérni kényszerül. Karriertervei közel sem úgy alakulnak, ahogyan megálmodta őket, nem talál munkát, a kapunyitási pánik teljesen elhatalmasodik felette. A film viszont nem csak a munkakeresés kihívásairól szól. Korosztályunk számára sokkal fontosabb és lényegesebb kérdés, hogy hol és hogyan találjuk meg a megfelelő társat, akivel átverekedhetjük magunkat a közelgő újabb és újabb akadályokon. Alexis Bledel segít, hogy észrevegyük, ha az illető már rég az orrunk előtt van.

 

Adult World

Azt hiszem, Emma Roberts filmje minden fiatal művész szívében megforgatja majd a kést. Azok, akik olyan pályára adják a fejüket, ahol csak nagyon kevesek lelnek elismerésre és megbecsülésre, igazán kemény fába vágják a fejszéjüket, náluk különösen felerősödnek a felnőttkor nehézségei. Hol van az a pont, ahol egy fiatal költőnek, írónak, festőnek, szobrásznak fel kell adnia és le kell mondania az álmáról?