“Kifutottam a problémáimból” – Sporttal a depresszió ellen Téma: Énidő

Mindenki máshogy vezeti le a stresszt, másként viselkedik krízishelyzetekben és különböző módszerekkel veszi fel a harcot a depresszióval szemben is. Én a sportot választottam.

Bizonyára dönthettem volna úgy, hogy rászokok a dohányzásra, hogy könnyebben viseljem a stresszt. Esetleg nekiállhattam volna csokoládét zabálni éjjel-nappal, hogy enyhítsek a fájdalmamon. Netalántán választhattam volna egy tízévados sorozatot, hogy a négy fal közé bezárkózva nyalogassam a sebeimet. Sőt, akár belemenekülhettem volna egy mérgező kapcsolatba is, hogy elkerüljem a magány szívfacsaró érzését, vagy hogy véletlenül se kelljen egyedül megbirkóznom a problémáimmal.

Ti döntötök

Nem török pálcát a fejetek felett, ha a fent említett utak valamelyikét választjátok, de mindenképpen szeretnék megosztani veletek egy másik lehetőséget is, amely sokkal jövedelmezőbb lehet.

Én az alkohol, a cigi, a drogok, az internet- és a kapcsolatfüggőség helyett a testmozgáshoz menekültem. Vettem egy kondibérletet és egy futócipőt, majd futni kezdtem, kilométereket. Aztán vettem még egy és még egy bérletet, majd még több és még több kilométert futottam. Jobban nem is dönthettem volna. Hogy miért?

Önpusztítás helyett egészségre sarkall

A döntésem mellett szóló első érvem kétségtelenül maga az egészség. A sporttal jót teszek magamnak, minden egyes nap. Eljárok az edzőterembe izmot építeni és a friss levegőre is kimegyek futni. Biztos levezethetném a stresszt pár tekert cigivel, esetleg egy-egy üveg borral is, de valójában csak önpusztítást végeznék magamon. Na és azt meg miért akarnám? Ha akad már így is elég gondom, minek adjak hozzá még párat, nem igaz?

Felveszi a harcot a monotonitással

A depressziós emberek hajlamosak begubózni és élni a jól megszokott, monoton életüket. Kerülik az emberek társaságát, a kihívásokat, és eszük ágában sincs kimozdulni a komfortzónájukból – hiába az sem komfortos nekik többé, nincs elég erejük rá, hogy változtassanak az életvitelükön. A különböző sportok lehetőséget biztosítanak rá, hogy kimozduljunk a négy fal közül, kimenjünk a szabad levegőre, vagy emberek közé merészkedjünk, hogy végre némi színt vigyünk az életünkbe.

Kívül-belül rendbe rak

A testmozgás nemcsak a szebb és egészségesebb külső megteremtésében segít, de a lelki bajokat is elsimítja. Nekem tényleg sikerült kifutnom magamból a problémáimat. Sőt, lehet, hogy egyenesen kifutottam a problémáimból? Akárhogy történt is, az a rengeteg adrenalin, ami felszabadult bennem, segített kitisztítani a fejemet. A problémák 0-24-ben ott ülnek a vállunkon, nem hagynak minket szabadulni, de a testmozgás lehetőséget biztosít arra, hogy napi 1-2 órára végre tényleg kikapcsoljunk, és megfeledkezzünk a minket érő terhekről, hogy utána újult erővel, tiszta fejjel oldhassuk meg azokat.

Önbizalmat ad

Tudom, hogy a lányok többsége a kilók leadásán dolgozik, az én esetem azonban más. Nekem a hízással akadtak gondjaim mindig is, súlygyarapodásomhoz az utolsó esélyt az izomnövelésben találtam meg. De egyébként teljesen mindegy, hogy valaki fogyni vagy hízni akar, a sport így is, úgy is rengeteget segíthet neki abban, hogy jobban érezze magát a bőrében. A testmozgásnak köszönhetően idővel teljesen megszereted, elfogadod önmagadat. Engem például kifejezetten boldoggá tesz a tudat, hogy minden fájdalmamat, minden szomorúságomat súlyokba ölöm és az előnyömre fordítom. Esküszöm nektek, már-már hálás vagyok a rosszkedvnek azért az alakért, amit csinált nekem.

Egy nap valaki más is nagyon hálás lesz neked

Végezetül engedjetek meg nekem némi önbizalomtól csöpögő sort is! Ennyi izzadtság után igazán megérdemlem. Annyi guggolást végeztem már az edzőteremben, hogy a fenekem lassan gurulni kezd, olyan kerek lett. Ugyan jelenleg nincs senki az életemben, akinek hagynám, hogy megfogja, vagy akinek mutogatni akarnám, no de és akkor mi van? Feleslegesen kúszom az izomláztól? Dehogy! Első sorban magamért guggolok, mert piszok jól érzem magamat az új, feszes bőrömben. Az már csak a kellemes extra, hogy egy nap, amikor úgy döntök, hogy újra ismerkedni kezdek, valaki más is nagyon jól jár velem, nem csak én magammal.

Meggyőztelek?