Kiöregedni 20onévesen? – TikTok élménybeszámoló Téma: Énidő

Az idősebb generációnak a Facebook a minden. A mi generációnk az Instagramnak és a Youtube-nak a fő felhasználója. A nálunk fiatalabbak, tehát a húszas éveik előtt, vagy annak a legelején járók pedig a TikTokot uralják. Kíváncsi voltam, így letöltöttem.

Kezdeti tapasztalatok

Őszintén? Az első belépés alkalmával úgy kezeltem az alkalmazást, mint aki most találkozik először internettel. Azt hiszem, édesanyám is hasonlóan festett, amikor először mutattam meg neki a Googlet és a Vibert. Felugrott egy videó és nem tudtam, hogyan tudok továbblépni, mitévő legyek? Miért ugrik fel egyáltalán egy videó, amit nem is akartam megnézni?

Találtam igazán érdekes és szórakoztató videókat. Próbáltam specifikusan olyanokat keresni, amelyekkel bővíthetem a tudásomat. Mostanában elkezdtem kacérkodni a spanyol nyelv elsajátításával, így gondoltam szívesen néznék rövid nyelvoktatós videókat. Kétes érzések vettek hatalmába.

Találtam igazán hasznos felhasználókat, akik tényleg fontos dolgokat adnak át, hasznos kifejezéseket tanítanak, röviden és tömören oktatnak. Ezzel szemben pedig találtam olyan videót is, ahol semmi más nem történt, csak egy lány próbálja a spanyol szavakat megfelelő kiejtéssel felolvasni.

Egy Magyarországnyi követővel rendelkező random felhasználó

Az egy dolog, hogy számomra semmi többlettudást nem adott a videó, de még a fülemből is ki kellett kapnom a fülhallgatómat, ugyanis csak ordibálást és éktelen affektálás hallottam, miután rájött a videó készítője, hogy más a kiejtés, mint ő gondolta. Alapvetően ezzel semmi problémám nem lenne azon kívül, hogy kisebb halláskárosodást szenvedtem, azonban a tény, hogy ezt a videót 1,9 millió (!) ember likeolta, ledöbbentett. Sokkolt a tudat, hogy egy ilyen tartalmat ennyien „értékelnek”. Aztán szemügyre vettem a felhasználót.

9,8 millió ember követi – egy Magyarországnyi ember! Azt hiszem, ebben a pillanatban kicsit félrevert a szívem. Rendben, nem esek túlzásokba, mégis elgondolkodtatott, hogy mit nyújthat ez a lány, amitől ilyen hatalmas tömegek követik a „munkásságát”. Több videóját is megnéztem.

Kétségtelen, hogy rendelkezik némi színészi tehetséggel, de nem tudom, hogy nevezhetjük-e istenadta tehetségnek azt, amikor valaki milliók előtt csinál hülyét magából. Vagy legyen inkább csak merészség? Azonban mégis úgy érzem, hogy nem indokolt az ilyen hatalmas közönség, hiszen a videói nem adnak többletet. Számomra még csak vicces sem volt, pedig minden előítéletemmel leszámolva néztem meg az általa gyártott tartalmakat. Egyiken sem nevettem.

Ha fiatalabb lennék, tetszene?

Valószínűleg nem is én vagyok a célközönség, hiszen az átlag felhasználóknál legalább 6-8 évvel idősebb vagyok. Azonban gondolkodóba ejtett, ha fiatalabb lennék, akkor viccesnek tartanám-e? Bárhogyan kutakodtam az emlékeimben a 16-18 éves önmagam után, nincs előttem az a kép, hogy én erre valaha nevetéssel reagáltam volna.

Próbáltam megkeresni a válaszokat arra, hogy egy fiatalabb generációnak miért ilyen átütő ez a felhasználó, de azt hiszem ez örök rejtély lesz számomra. Ezzel nem arra célzok, hogy „bezzeg a mi időnkben” értelmesebb lett volna a szórakozás. Sokkal inkább azt érzem, hogy egy hatalmas szakadék van a mostani 20onévesek és tizenévesek között. Elképesztő számomra belegondolni, hogy teljesen másként látjuk már a világot, holott időben nem történt túl nagy ugrás. Mindösszesen néhány évről beszélünk!

Elém sodort egy másik videót is a TikTok

16 éves magyar lány tátog videókra. Ha jól emlékszem, 25 ezer körüli követővel. Terhes, a kommentekből megtudhattam, hogy hoppábébivel ajándékozta meg az élet. Az apuka lelépett. Őszintén bátornak gondolom, hogy ilyen fiatalon bevállalta, apuka nélkül is megtartja, felneveli a születendő gyermekét. Viszont számomra ez kissé visszásnak is hatott.

Pontosan ez a korosztály az, amely a legfőbb felhasználója az alkalmazásnak. Emiatt én úgy gondolom, hogy ebből akár egy edukatív sorozatot is lehetett volna csinálni. Nincs szülésre buzdítás, vagy ehhez hasonló kontent, egyszerűen csak fent vannak a videók mindenféle magyarázat nélkül. Őszintén hiányolom azt, hogy a boldogsága mellett felhívja a figyelmet arra, hogy egy gyermek élete nem játék. Bár valószínűleg csak én vagyok az, aki mindenben keresi a tanulságot és a felhívó jelleget.

Hasznos-e a TikTok?

Igyekeztem jobban elmerülni a számomra új világban. Időt töltöttem az appon, felhasználókat néztem meg, videókat keresgéltem, beállítottam az érdeklődési körömet, mégis rendre jöttek fel olyan tartalmak, amiktől sikítani szerettem volna. Értelmetlen tátogások, magamutogatások, cseppet sem vicces videók. Nekem hiányzik az eszmecsere, az élmény átadása, és hogy azt érezzem, nem a

Mindig keresem a platformokon az olyan tartalmakat, amik által több leszek. A Facebookon híreket olvasgatok a nagyvilágról és az ismerősökről egyaránt. Instagramon kifejezetten szeretem az eszmecseréket és érdekfeszítő gondolatokat, míg Youtubeon szívesen nézek interjúkat. Nem azt mondom, hogy a TikTok a pokol legmélyebb bugyra, azonban úgy gondolom, hogy nem sokkal van felette.

Elvette az időmet a tanulmányozgatás, a felület megismerése. Mit kaptam cserébe? A néhány hasznos spanyolos videón kívül semmit. Szó se róla, biztosan vannak érdekes, vicces, edukatív tartalmak, de ezek nem keveredtek elém. Röviden és tömören, azt hiszem, kiöregedtem a platformból.

Ellenben, ha bárki tud jó tanácsot adni, hogy miként fordíthatnám hasznossá a TikTokot, akkor szívesen várom az ötleteket és tapasztalatokat kommentben!