Köszi, kapunyitási pánik! – Az életválság 7 valódi előnye Téma: Karrier

kapunyitási pánik – vagy nemzetközileg ismert nevén a quarter-life crisis – az útkereső fiatalok által átélt életválság, mely javarészt az aggodalmakról, a kilátástalanságról, a megfelelési kényszerről és a tanácstalanságról szól. Nyugi, szerencsére vannak ennél találóbb, szemléletesebb definícióim is.

Abszurd, érthetetlen és kétségbeejtő

A kapunyitási pánik olyan, mint egy pánikbetegség, melyben éveken át nem enyhülnek a tünetek; mint az időjárás Londonban, ami csak nagyon ritkán derűs; mint balra húzások sorozata a Tinderen; mintha te lettél volna Leonardo DiCaprio a 2016-os Oscar-gála előtti években; mintha egy csecsemő lennél, akit épp most tettek ki a Marson némi víz és krumpli társaságában; mintha azt mondanák Gombóc Artúrnak, hogy válasszon egyetlen csokoládéfajtát; … Sőt, igazából olyan, mintha ezeket az érzéseket mind egybegyúrnánk. Mi ez, ha nem egy igazi katyvasz?

 

Hasznosabb, mint hinnénk

Magával a fogalommal és a jelenséggel már többször is foglalkoztunk, így nem célom újra arról pötyögni, hogy mennyire nehéz, mennyire rossz, mennyire stresszes élethelyzet ez – egyébként is tudjuk ezt jól mind, nem igaz? Már csak azért sem fogok panaszkodni róla, mert a napokban jöttem rá, hogy ennél hasznosabb ciklust még nem éltem át. Mind köszönettel tartozunk a kapunyitási pániknak, mert sokkal többet tanít nekünk, mint a magyar oktatási rendszer valaha tette.

1. Megedz az életre

Hál’ istennek vagyunk páran olyan szerencsés helyzetben, hogy gondtalan gyermekkort tudunk magunk mögött. A kapunyitási pánik sokunk életében az első olyan szakasz, ami igazi kihívásokat és megpróbáltatásokat gördít elénk. Hálásak lehetünk neki, hiszen száműz minket a naivitás földjéről és kipukkasztja azt a minket körülvevő rózsaszín buborékot, melytől eddig nem láttunk tisztán. A kapunyitási pániknak köszönhetően valóban felkészültté válunk az életre és azokra a bonyodalmakra, amiket még tartogat számunkra.

2. Boldog embert farag belőlünk

Amennyire nyomorultul érezzük magunkat tőle, valójában annyira tesz róla, hogy végezetül boldogok lehessünk. A kapunyitási pánik nem hagy nyugodni és nem ereszt el addig, amíg meg nem találjuk azt az érzést, ami kielégít minket.

3. Nem hagy megalkudni

A kapunyitási pánik nem hagyja, hogy olyan karrierúton járjunk, amiről csak a pénz miatt nem térünk le. Az Y és a Z generáció hisz abban, hogy a szenvedélyüket kell megtalálniuk, nem szimplán pénzforrást. Addig nyomaszt majd és addig hergel, amíg rá nem lelünk arra a munkára, amit hivatásként űzünk.

4. Kezünkbe adja a kontrollt

Régen többen követték a kitaposott ösvényeket és a tömeget, a mai fiatal generációk viszont már nem hagyják, hogy irányítsák őket, hogy megmondják nekik, mi, merre, hány méter. Makacs önállóságukra persze tekinthetnénk hátrányként is, ám én inkább az előnyöket fedezem fel a viselkedésükben. A kapunyitási pánik tanít meg minket rá, hogy a kezünkbe kell vennünk a sorsunkat és nekünk kell irányítanunk azt, mindentől és mindenkitől függetlenül.

 

5. Vállalkozókat és vállalkozásokat szül

Amikor rájövünk, hogy mi szeretnénk irányítani az életünket, és hogy a saját kezünkben szeretnénk tudni a kontrollt, azt is kijelentjük, hogy nem akarunk porszemekké válni egy rusnya gépezetben. A start-upok száma évről évre robbanásszerűen növekszik, egyre több a fiatal vállalkozó és ötlethuszár. A kapunyitási pániknak köszönhetően teljesen új fényben tekintünk a munka világára – lehetőségek tárházaként, birodalomépítésre alkalmas táptalajként látjuk azt.

6. Közösséget teremt

A kapunyitási pánik egy olyan fiktív összetartó erő, mely a fiatalokból közösséget kovácsol. Vannak, akik megértik a bajainkat, vannak, akikkel közösen szitkozódhatunk, és vannak, akikkel együtt megtalálhatjuk a kiutat ebből a kellemetlen életválságból. Sokszor közösen vágunk bele az ötleteink megvalósításába és egymást támogatva hagyjuk magunk mögött ezt a kilátástalan életszakaszt.

7. Nem hagy lebegni az éterben

Ha valami, hát a kapunyitási pánik az elsők között tesz róla, hogy ne bolyongjunk céltalanul ebben a világban. Először elrettent a sok lehetőséggel, majd rákényszerít, hogy mégis válasszunk magunknak egyet, és hogy induljunk el annak irányába. Céltudatosságra, kitartásra és küzdésre nevel, ezek a kvalitások pedig kétségtelenül elengedhetetlenek.

Köszi, kapunyitási pánik! Rájöttem, hogy nem is utállak annyira.