Nem a diploma a siker kulcsa! Téma: Karrier

Azt mondták, ha sikeresek akarunk lenni, keményen kell tanulnunk, jó jegyeket és diplomát kell szereznünk. Mintha a diploma egy bármikor beváltható, biztos belépőjegy lenne a boldog, sikeres életbe. Többre viszi az, aki elvégez egy egyetemet? Az életrevalóság és az intelligencia lepapírozott tanulmányok függvénye lenne?

Túlbecsüljük az iskolázottság emberi képességekre gyakorolt hatását

Okosabbnak hisszük azt, aki egyetemet végzett, pedig az, hogy ki hány évet húzott le a felsőoktatásban, vagy hogy rendelkezik-e mesterdiplomával, nem megfelelő mércéje az intelligenciának és az életrevalóságnak. Az a plusz két sor az önéletrajzban nem feltétlenül garantálja a szükséges tudást és megbízhatóságot, a sikeres karrier független az oktatási rendszerben eltöltött időtől. 

Elon Musk üzenete a diploma-függőknek

2014-ben egy interjún megkérdezték Elon Musk-ot, hogy milyen egyetemi diplomákat keres az önéletrajzokban. Elmagyarázta, hogy noha egy bizonyítvány szép látképet nyújt az illető képességeiről, egyáltalán nem előfeltétele annak, hogy valaki hihetetlen dolgokat vigyen véghez – vagy hogy felvételt nyerjen nála.

Naval Ravikan, az AngelLis társalapítója ezzel a három tanáccsal szolgál például a diploma-függőknek:

  • Sokkal fontosabb az, hogy mit és hogyan tanulunk, mintsem hogy hol és mennyi időre.
  • A legjobb tanárok – könyvek és társaik – mindenki számára elérhetőek az interneten, nem kell ahhoz iskolapad.
  • Nem szenvedünk hiányt a tanuláshoz szükséges eszközökben, viszont a tanulás során érzett szenvedélyben, örömben már igen.

Hogy mennyire igaza van! Még egy diplomával a kezünkben sem borítékolhatjuk a várva-várt sikert. Persze tagadhatatlan, egy oklevéllel a kezünkben könnyebb, biztonságosabb elindulni, igenis hasznos tud lenni, de nem tekinthető biztos sikerhez vezető útnak – hiába skandálták ezt a felnőttek iskolás éveinkben. Egy ember értékének és sikerének mérőképe nem a bizonyítvány, hanem az, ha hasznos dolgokat visz véghez. Ehhez pedig nem diploma szükséges, hanem szenvedély és eltökéltség.