Nem a diploma a siker kulcsa!

Azt mondták, ha sikeresek akarunk lenni, keményen kell tanulnunk, jó jegyeket és diplomát kell szereznünk. Úgy mondták, mintha ez egy bármikor beváltható, biztos belépőjegy lenne a boldog életbe és sikeres karrierbe. Vajon biztos többre viszi az, aki elvégez egy egyetemet? Az életrevalóság lepapírozott tanulmányok függvénye lenne? Úgy gondolom, hogy a legfontosabb leckéket nem az egyetemi padok közt tanulja meg az ember, sőt, még egy diplomával a kezünkben sem borítékolhatjuk a várva-várt sikert.

Túlbecsüljük az iskolázottság emberi képességekre gyakorolt hatását

Okosabbnak hisszük azt, aki egyetemet végzett, pedig nem feltétlenül az a megfelelő mércéje az intelligenciának, hogy ki, hány évet húzott le a felsőoktatásban, vagy hogy van-e mesterdiplomája. A sikeres karrier független az oktatási rendszerben eltöltött időtől. Arról nem is beszélve, hogy az a plusz két sor az önéletrajzban nem feltétlenül garantálja a szükséges tudást és megbízhatóságot. 

Elon Musk üzenete a diploma-függőknek

2014-ben egy interjún megkérdezték Elon Musk-ot, hogy milyen egyetemi diplomákat keres az önéletrajzokban. Elmagyarázta, hogy noha egy bizonyítvány szép látképet nyújt az illető képességeiről, egyáltalán nem előfeltétele annak, hogy valaki hihetetlen dolgokat vigyen véghez – vagy hogy felvételt nyerjen nála.

Naval Ravikan, az AngelLis társalapítója ezzel a három tanáccsal szolgál a diploma-függőknek:

  • Sokkal fontosabb az, hogy mit és hogyan tanulunk, mintsem hogy hol és mennyi időre.
  • A legjobb tanárok – könyvek és társaik – mindenki számára elérhetőek az interneten.
  • Nem szenvedünk hiányt a tanuláshoz szükséges eszközökben, viszont a tanulás során érzett szenvedélyben, örömben már igen.

Persze tagadhatatlan, hogy egy diplomával a kezünkben könnyebb elindulni. Igenis hasznos tud lenni – főleg ha valódi tudás áll mögötte -, de nem tekinthető biztos sikerhez vezető útnak – hiába skandálták ezt a felnőttek iskolás éveinkben. Egy ember értékének és sikerének mérőképe nem a bizonyítvány, hanem az, ha hasznos dolgokat visz véghez. Ehhez pedig nem diploma szükséges, hanem szenvedély és eltökéltség.

További cikkek: