Nem tudod, hogy mi a következő lépés? – 4 kérdés, ami segíthet Téma: Karrier

Korábban már kiveséztük a kapunyitási pánik fogalmát – sőt, még az előnyét is! -, írtunk arról, hogy kik segítenek az elszenvedőkön, ebben az írásban azonban másra szeretnénk helyezni a fókuszt. Elfelejtjük, de a karrier-menedzsment egy iszonyú hosszú és komplex folyamat, nem lehet egy nap alatt megváltani a világot, viszont érdemes minél többet foglalkozni vele. (Ugye sok kicsi sokra megy.) Ezért is hoztunk 4 egyszerűnek tűnő kérdést, ami segíthet a tisztánlátásban és megvilágíthatja a jövőbeli igényeket is.

Tízes skálán mennyire ismered önmagadat?

Mielőtt válaszolnál a kérdésre, tényleg gondolkodj el rajta, csak azután tippeld be a számot. Ne csalj! A pontosabb becslés érdekében készíts egy listát a személyiségjegyeidről, az erősségeidről és a gyengeségeidről. Ez fontos, hiszen sokan nem tudnak őszintén válaszolni, ha megkérdezik őket a gyengeségeikről. Csak klisévé vált állásinterjús válaszokkal tudnak szolgálni, nem pedig az igazsággal. Viszont ahhoz, hogy ne csak kényszermegoldásokba menekülj bele a jövőben, ismerned kell magadat töviről hegyire!

Nézz mélyen magadba és őszintén valld be, ha utálsz csapatban dolgozni, ha az önmotiválás képességének hiánya miatt igényeled az állandó feedback-et. Nekem például hosszú időmbe telt rájönnöm, hogy az irodai környezet gátol, kedvtelenít, ahogy arra is, hogy a legproduktívabb a kora reggeli és az éjfél utáni órákban vagyok.

Ilyen apróságok fényében mennyire vagy biztos a betippelt számban? Ha meggyőződésed, hogy tízes skálán minimum 8-as az önismereted, akkor már biztosabb alapokon állsz. Ha viszont 8 alattinak érzed, akkor először magadat kell megismerned, mielőtt egyáltalán a következő lépésedet próbálnád kitalálni.

Hogy néz ki számodra egy ideális nap?

Inkább reggel érzed magad elemedben vagy este? Éjjeli bagolynak vagy reggeli pacsirtának vallod magad? Szereted a pörgős reggeleket vagy inkább csak stresszelnek? A nap további részében mivel foglalnád el magadat? Szeretsz az emberek közelében lenni vagy inkább csak egymagadban dolgoznál? A megválaszolás segíthet abban, hogy egy ideális, munkával telt napodat elképzelhesd, hogy kapisgálni kezdd, milyen típusú karrier és életmód áll hozzád a legközelebb.

Érezted valaha azt, hogy legyőzhetetlen vagy?

Tudom, furcsa kérdés, de fontos. Gondolj vissza egy olyan pillanatra, amikor teljesen biztos voltál önmagadban, legyőzhetetlennek érezted magad. Mit csináltál épp? Miért érezted azt, amit? Ez az apró momentum segíthet egy olyan gondolati irányba terelni téged, amire eddig nem is biztos, hogy gondoltál. Nekem például ez a bizonyos pillanat egy irodalomóra után következett be. De ismerek olyat, aki élete első Judo óráján érezte azt, hogy helyére került a világ, de olyat is, aki idegen nyelvek tanulása közben érzi azt, hogy az endorfin pezsgése legyőzhetetlenné teszi.

Kik a példaképeid, mentoraid? Ők milyen karrierutat jártak be?

Gondolj egy olyan emberre, akit csodálsz. Ugye tudod, hogy azt a valakit nem ok nélkül csodálod? Ha valakire felnézünk, akkor olyanok szeretnénk lenni, mint ő. Nézz utána pontosan, hogy mentoraid és példaképeid milyen karrierutat jártak be, ugyanis nem csak motivációt, de ihletet is meríthetsz élettörténetükből.

A karrier-menedzsment egy hosszú folyamat

Nem lehet egyik napról a másikra tudatossá válni az egyéni erősségeket és gyengeségeket illetően, viszont nap mint nap dolgozni kell rajta. Érdemes a realisztikus karriercélokhoz kisebb mérföldköveket rendelni: ha tudatosan kezeled a karrieredet, motiváltabb leszel, szorongásod és frusztrációd szinte biztos, hogy csökkenni fog.

Hajrá, csak apró lépésenként! Először ismerd meg magadat, hogy a személyiségedhez leginkább passzoló karrierútra térhess rá.